Românii nu mai sunt interesați să culeagă sparanghelul din Germania

FOTO: Couleur/Pixabay.com
FOTO: Couleur/Pixabay.com

Recolta de sparanghel din Germania este iar în pericol. Dacă în ultimii ani, românii erau principalii lucrători care îi ajutau pe germani, lucrurile s-au schimbat. Potrivit Tagesschau.de, românii sunt din ce în ce mai puțin tentați să lucreze pe salariul minim în Germania, la cules de sparanghel.

„Nu mai suntem un angajator atrăgător pentru români”, a admis președintele asociației fermierilor de sparanghel din Germania de Est, Jurgen Jakobs, pentru jurnaliștii germani. Fermierii germani nu pot să plătească mai mult decât salariul minim de 9,5 euro pe oră, bani impozabili.

Agricultorii vor să încerce cu muncitori din Georgia în acest sezon. Deja au fost selectați 500 de georgieni care așteaptă un semn pentru a-i ajuta pe germani la cules sparanghelul. Au fost selectați de pe o listă de așteptare de 80.000 de oameni care s-au înscris pentru un loc de muncă în Germania.

Liderul asociației fermierilor de sparanghel crede că vor veni minim 5.000 de muncitori sezonieri din Georgia. Există deja, în acest sens, un proiect al Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă care se va ocupa de contractele de muncă și asigurarea transportului din Georgia în Germania.

Până atunci, de cules se ocupă câteva femei din România. De câteva zile sunt deja pe câmpurile din jurul Berlinului și pun plante tinere de sparanghel. După Paște sunt așteptați încă 300 de români, însă agricultorii se tem să nu apară probleme din cauza restricțiilor cauzate de pandemia de coronavirus.

Agricultorii germani spun că pandemia a făcut ca toate cheltuielile cu muncitorii sezonieri să crească. Mulți fermieri plătesc și cu 500 de euro în plus pentru fiecare muncitor, ca parte a unor măsuri prin care se încearcă prevenirea apariției unor focare de COVID la fermele germane. Din acest motiv, puțini fermieri mai sunt dispuși să plătească și transportul muncitorilor.

Ministerul Alimentației, Agriculturii și Pădurilor din Bavaria a realizat un film de informare cu subtitrare în limba română, destinat lucrătorilor sezonieri. În conținutul acestuia sunt descrise noile condiții de muncă și de cazare, cu respectarea restricțiilor în vigoare, precum și noile proceduri introduse în acest context.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here