Atenție, români! 1 din 3 zboruri a fost afectat de anulare sau modificarea orei de decolare

FOTO: TobiasRehbein/Pixabay.com
FOTO: TobiasRehbein/Pixabay.com

La aproape jumătate de an de la finalul pandemiei și ridicarea tuturor restricțiilor, industria turismului încă mai suferă de pe urma efectelor pandemice și a pregătirii slabe acompaniilor aeriene, a aeroporturilor și a tuturor companiilor implicate în procesul de operare a unui aeroport.

În ciuda tuturor avertismentelor industriei din ultimul an, în prima luna a sezonului turistic de vară, industria se confruntă cu un număr uriaș de zboruri anulate sau cu un program de zbor modificat semnificativ. Conform datelor lunii iunie analizate de Vola.ro, aproximativ 28% din zboruri au fost afectate de o modificare sau anulare. Practic 1 din 3 zboruri din luna iunie sunt afectate de o anulare sau modificare a orarului de zbor.

ANPC face anchetă

Pasagerii au dreptul să ceară compensații de până la 600 de euro pentru un zbor anulat, anunță Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor într-un comunicat. ANPC a început o investigaţie care vizează mai multe companii aeriene care activează pe teritoriul României, ca urmare a sesizărilor primite referitoare la serviciile oferite de acestea.

Investigaţia este realizată de Direcţia Generală de Control şi Supraveghere Piaţă, împreună cu Centrul European al Consumatorilor România (ECC România), care instrumentează sesizările transfrontaliere ale consumatorilor.

Până în acest moment, începând cu 30 aprilie 2021, ECC România a înregistrat 500 de solicitări referitoare la serviciile Wizz Air şi 114 la serviciile Ryan Air.

„În prezent, se centralizează toate reclamaţiile, pe această temă, de pe teritoriul României, la nivelul ANPC, pentru a putea completa şi definitiva informaţiile, ANPC sfătuind, totodată, consumatorii să se adreseze, în primă instanţă, operatorilor economici de transport aerian sau agenţiilor de turism intermediare, pentru soluţionări amiabile, iar, în situaţia în care drepturile acestora sunt încălcate, să se adreseze autorităţilor competente, reamintind totodată că, în conformitate cu Regulamentul European nr. 261, consumatorii au dreptul să solicite compensaţii de până la 600 de euro, pentru un zbor anulat”, spun oficialii ANPC.

De asemenea, acest lucru este valabil chiar şi în situaţia în care compania aeriană a asigurat un zbor alternativ.

Recuperarea compensaţiilor se poate face fie amiabil, la operatorul economic, fie prin intermediul ANPC şi ECC Romania, care realizează acest lucru, cu titlu gratuit.

Motivele problemelor din industria de aviație

Cererea de călătorii a revenit la nivelul din 2019, însă industria a rămas blocată în pandemie

Factorul determinant în tot haosul aviatic din acest moment este faptul că cererea de călătorii a revenit cu un efect de bumerang mult mai mare decat a fost anticipat, însă companiile aeriene, aeroporturile și operatorii la sol nu au reușit să revină la dimensiunea și numărul de angajați post-pandemic, spun reprezentanții vola.ro.

Începând cu luna martie a acestui an, prima lună în care călătoriile au renăscut cu adevărat după ultimul val Omicron, au existat numeroase voci care avertizau despre haosul iminent care va cuprinde aeroporturile în această vară, toate fiind în aceeași direcție: pe măsură ce restricțiile de călătorie s-au redus, cererea a crescut rapid, poate prea repede pentru ca lanțul de aprovizionare pentru călătorii să poată face față. Aeroporturile și companiile aeriene se străduiesc să angajeze mai mulți lucrători, de la piloți, personal de securitate și control la frontieră la manipulatori de bagaje, dupa ce mulți au plecat în timpul crizei COVID-19.

Acest lucru s-a concretizat în aceasta vară sub forma creșterii tarifelor aeriene, datorată parțial cererii de bilete de avion în crestere și parțial creșterilor înregistrate de prețul combustibilului.

Din toate semnalele de alarmă trase de evoluția industriei aeronautice, cel mai evident rămâne impactul sezonului turistic asupra situației zborului la nivel european și intercontinental. Dacă în luna mai aproximativ 10% dintre zboruri aveau notificări de schimbare de orar de zbor sau anulare, în luna iunie, prima lună de sezon turistic de vară, procentul acesta a urcat la 30%. Din toate notificările primite în iunie, 31% sunt pentru zboruri care au plecarea sau returul în iunie. Prin urmare se confirmă informația că se fac foarte multe modificări/anulări în timp foarte scurt până la zbor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.