Ura, consumul mondial de cărbune a atins un nou record! Ura, noi sărăcim salvând planeta!

Roland Cătălin Pena

În timp ce România și-a redus producţia de cărbune cu 5,2% în primele opt luni ale anului, faţă de cea din perioada similară din 2022, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), consumul mondial de cărbune a atins un nou record în 2023, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA).

Comisia Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP) spune că producţia de cărbune a României va scădea anul acesta cu 12,5%.

În ultima prognoză a echilibrului energetic, CNSP semnalează că, până în anul 2026, dinamica producţiei de cărbune este prevăzută astfel: în 2024 producţia se va reduce cu 6,7%, în 2025 cu 8,6%   şi în 2026 cu 10,2% .

Ura, Iohannis face apel pentru bunăstarea tuturor oamenilor!

România s-a angajat, alături de celelalte state din Uniunea Europeană, să renunţe la extracţia de combustibili fosili şi la producerea energiei electrice pe bază de cărbune.

Prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), statul român s-a s-a mai vitejit să renunţe la cărbune până în 2030.

Citește și PNRR, unul dintre basmele Regimului Iohannis de adormit românii

Concentrat mult mai mult pe „salvatul planetei” decât pe binele românilor, președintele Klaus Iohannis se lăuda, în septembrie, la Summitul privind Ambițiile Climatice de la New York:

„Din 1990, România și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, multiplicându-și în același timp PIB-ul. În prezent, România are unul dintre cele mai scăzute niveluri de astfel de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Ne angajăm ferm să accelerăm în continuare atingerea țintei net-zero emisii! România va elimina treptat cărbunele până în 2030 și va ecologiza complet siturile minelor de cărbune până în 2032”.

Ce uită să spună primul turist al țării este că reducerea emisiilor este efectul exclusiv al DEZINDUSTRIALIZĂRII țării pe care o călărește de nouă ani!

Și nu s-a oprit aici.

La începutul lui decembrie, s-a dus și la Dubai unde a susținut Declarația națională la Summitul Global privind Acțiunea Climatică din cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28): „Ne propunem să ne reducem până în 2030 emisiile cu aproximativ 80% față de nivelul din 1990 și să ne îndreptăm apoi într-un ritm rapid către neutralitatea climatică”.

Însă, cei mai mulți dintre noi, românii, ne îndreptăm spre o și mai mare sărăcie, după ce din proiectul de buget pe 2024 au fost eliminate fondurile pentru subvenționarea energiei electrice și gazelor.

Asta în timp pe facturi vom avea, în continuare, costul implementării „energiei verzi”!

Dar să nu ne panicăm, deoarece președintele, tot din însoritul Dubai, a făcut „apel la un angajament ambițios și la acțiune pentru planeta noastră și pentru bunăstarea tuturor cetățenilor, generații prezente și viitoare!”.

Până atunci să ne bazăm pe importurile din China, care se dezvoltă pe bază pe cărbune, după cum recunoaște aceeași IEA:

„În 2023, China, India şi sud-estul Asiei sunt responsabile pentru trei sferturi din consumul global de cărbune, de la un sfert în 1990, în timp ce consumul în sud-estul Asiei îl depăşeşte pe cel din UE şi SUA, anul acesta. Până în 2026, India şi sud-estul Asiei sunt singurele regiuni unde va creşte semnificativ consumul de cărbune”.

Vai de capul lor de chinezi, când le va bate „salvatorul” Iohannis obrazul!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.