PNRR, unul dintre basmele Regimului Iohannis de adormit românii

Roland Cătălin Pena

Dus cu sorcova la Bruxelles, premierul Ciucă s-a lăsat convins de mai-marii Uniunii Europene să lase Dracului Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) așa cum ni l-au dictat ei, cu excepția procentului din PIB alocat pensiilor. A mai bâlbâit el ceva la întoarcere, dar bla-bla-uri…

De vreun an de zile, președintele Iohannis și guvernul său PNL-PSD-UDMR folosesc PNRR pentru a justifica măsuri, ca noile legi ale justiției, impuse de post-comuniștii ce conduc Comisia Europeană, care lovesc tare de tot în interesele românilor și suveranitatea României.

Am tot scris că PNRR nu este pentru români, ci pentru a-i satisface pe cei care ni l-au dictat.

Dar, președintele României și guvernul său, nu și nu, Planul este pentru a ne ferici pe noi, supușii lor.

Însă, evită să explice de ce, dacă PNRR e așa minunat, PSD, aflat la guvernare, dar și alți membri ai coaliției de guvernare cer renegocierea lui. De ce din Plan au fost scoși banii pentru irigațiile României?

De ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, declara, după ședința de marți seară, 25 octombrie 2022, de la Vila Lac, cu premierul și liderul PNL, Nicolae Ciucă, că s-a convenit să se elimine anumite proiecte prinse în PNRR „care sunt niște aberații” şi a adăugat că speră „să prindem pentru agricultură, pentru irigaţii, peste două miliarde de euro”?

De ce același Ciolacu a anunțat că Nicolae Ciucă a plecat la Bruxelles ca să discute cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, revizuirea PNRR?

Și, mai ales, de ce, aflat la Bruxelles, Ciucă a întors-o ca la Ploiești?

Cum minciuna are picioare scurte, dar cifrele nu mint, să vedem cum este în realitate cu acest basm despre PNRR.

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost aprobat, joi, 28 octombrie 2021, în mod oficial de către Consiliul Uniunii Europene. Din totalul de 29,18 miliarde de euro, 14,248 miliarde reprezentau granturi și 14,935 miliarde de euro împrumuturi.

România a trimis, la finalul lunii mai a.c., prima cerere de plată din cadrul PNRR. Dar, pe 12 septembrie, fostul ministru PSD al Finanțelor Eugen Teodorovici preciza că „din acel faimos PNRR s-au cheltuit zero lei”.

Pe 1 Decembrie anul trecut, scriam: „Mai mult de jumătate din cele 29,18 miliarde de euro, care ar trebui să ajungă în România, sunt bani luați cu împrumut. Iar 41% trebuie să meargă spre împlinirea visului de aur al neomarxiștilor care au pus stăpânire pe Europa, „tranziția spre energia verde”. Pentru români acest vis de aur se traduce direct în scumpirea energiei electrice, gazelor, căldurii etc”.

Este că eu am avut dreptate și nu președintele Iohannis care promitea că vom avea bani să-i întorcem cu lopata, iar pe toate ulițele patriei va curge lapte și miere?

Mai avertizam că „multe țări UE au spus NU împrumuturilor și au luat doar fondurile nerambursabile din Mecanismul European de Redresare și Reziliență”. Eu am vorbit, eu am auzit!

„Bani cu dedicație”

La începutul anului, Comisia Europeană deja ne tăiase două miliarde din cele 29,18 pe motiv – să vezi și să nu crezi! – că am avut creștere economică peste cea prognozată în 2021. Nimeni de la București n-a protestat atunci. Ba, dimpotrivă, Ciolacu declara miercuri, 26 octombrie 2022: „Cele două miliarde nu ne lipsesc!”. Vulpea când nu ajunge la struguri…

Pe 17 februarie curent, fostul premier PSD Mihai Tudose susținea că cele două miliarde de euro din PNRR care se duc pe consultanţă „sunt bani cu dedicație”.

„De două miliarde de euro ne învaţă cineva cum să prindem peşte, dar teoretic. Din banii ăia nu ne luăm nici undiţe, nici permis de pescuit, nici nimic. Doar ne explică cineva că peştele e în apă şi ne trebuie o undiţă, un cârlig şi o râmă eventual. De asta ţipă ca din gură de şarpe că nu poate fi modificat PNRR, să nu cumva cineva să le ia banii. Ăia au fost cu dedicaţie, e opinia mea. Nu știu pentru cine au fost puși. E cam jaf”, a declarat Mihai Tudose, la Antena 3.

Dar să revenim la cronologie.

Abia pe 25 octombrie, adică în această săptămână, Comisia Europeană a autorizat plata primei tranșe a sprijinului nerambursabil și a primei tranșe a sprijinului sub formă de împrumut pentru România. În urma acestei decizii, suma primită va fi de 2,6 miliarde de euro, fiind luate în considerare sumele din prefinanțare deja primite de România, a anunțat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Tot în această săptămână, premierul Ciucă a declarat că a doua cerere de plată din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro, urmează să fie transmisă Comisiei Europene până la finele lunii octombrie.

Acum să vedem ce ne cere UE să facem cu banii din PNRR: tranziția verde; transformarea digitală; creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii; coeziunea socială și teritorială; sănătate, reziliență economică, socială și instituțională; politici pentru noua generație.

În afară de „sănătate”, este că celelalte erau prioritățile românilor? Mai ales creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii… Haida, de!

A, nu vă entuziasmați când citiți că unii bani se vor duce în „sănătate”. Luni, 18 iulie curent, Adriana Pistol, secretar de stat la Sănătate, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul ministerului, că NU se va CONSTRUI niciun SPITAL NOU prin PNRR. După ce a certat-o bine ministrul Rafila, Adriana Pistol a revenit: Lista obiectivelor de investiţii prin PNRR cuprinde şi construirea de spitale noi. Cine să-i mai creadă?

Așa că, dacă facem prostia să credem în basmul cu PNRR pe care ni-l servește Regimul Iohannis, ne putem autosugestiona că dinspre dinspre Bruxelles curge lapte și miere, iar noi, toți românii, nu avem altă treabă decât să stăm cu burta la soarele acesta superb de toamnă târzie?

Să ridice mâna sus care dintre dumneavoastră a fost atins de vreuna din binefacerile PNRR!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.