Suspectată de BNR că rula bani rusești, OTP Bank a fost declarată de Ucraina susținătoare a terorismului

Agenția Națională Anticorupție a Ucrainei (NAZK) a clasificat joi Banca Națională de Economii și Trading (OTP BANK) drept susținător internațional al războiului, conform publicației ungare nepszava.hu.

Potrivit agenției de prevenire a corupției de la Kiev, este clar că divizia rusă a băncii ungare sprijină războiul împotriva Ucrainei.

Citește și Cum a împușcat generalul SRI Dumitru Dumbravă milionul de euro după trecerea în rezervă

Toate datele disponibile evidențiază rolul său în economia rusă, care se luptă cu sancțiunile occidentale și încearcă să le ocolească, mai ales că OTP a plătit o sumă „colosală” din profiturile sale în bugetul statului agresor – Rusia.

Conducerea de la Kiev învinuiește instituția financiară maghiară că a acordat condiții preferențiale de împrumut membrilor armatei ruse – inclusiv posibilitatea de a amâna rambursările. A devenit clar că grupul OTP sprijină și sponsorizează „terorismul” prin continuarea operațiunilor sale financiare în Rusia. Banca își continuă operațiunile în Rusia și respectă legea privind acordarea de împrumuturi, care le permite rușilor să finanțeze republicile populare Luhansk și Donețk, concluzionează NAZK.

OTP Ungaria, cea mai mare bancă din Europa Centrală, are active de aproximativ 507 milioane de dolari în Ucraina. De asemenea, este una dintre cele mai mari 50 de bănci din Rusia, deservind peste 2,2 milioane de clienți din 1.850 de municipalități din Rusia.

BNR a suspectat OTP că folosea bani din Rusia

OTP Bank este controlată de miliardarul Sandor Csanyi,  conducător al Federației Maghiare de Fotbal, care a generat un scandal internațional după ce a cerut UEFA să permită utilizarea steagului Ungariei Mari la meciurile de fotbal.

Sandor Csanyi, cel mai bogat om din Ungaria, cu o avere estimată la peste 1,3 miliarde euro, este de asemenea acționar și membru al consiliului de administrație al companiei multinaționale de petrol și gaze MOL Group și deține Bonafarm, holding maghiar de producție agricolă și alimentară, .

Toate cele trei companii la care e acționar – OTP, MOL și Bonafarm – derulează afaceri și în România.

El a fost în centrul unui scandal bancar în România în 2018. Atunci, Banca Națională a României (BNR) a dat aviz negativ fuziunii OTP cu Banca Românească, deținută de banca grecească NBR. A fost una dintre rarele astfel de decizii ale BNR în ultimele trei decenii.

Deși BNR nu a comunicat niciodată oficial motivul respingerii, surse oficiale au declarat pentru G4MediaBanca Națională a avut suspiciuni semnificative legate de proveniența fondurilor cu care OTP voia să cumpere Banca Românească. Mai precis, oficialii BNR au suspectat la acel moment că achiziția urma să fie finanțată cu fonduri provenite din Rusia.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.