Sub nasul premierului Ciucă. Gestionarul fondului pentru activități recreaționale de 1,2 milioane euro al Guvernului păstorește o lovitură de zile mari

Secretariatul General al Guvernului
Șeful SGG Marian Neacșu (dreapta) și-a pus prietenul director general

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu (traseist între PSD și Pro România), l-a numit, în 5 aprilie 2022,  pe colegul său de partid  Victor Moraru, fost primar PSD la Amara și președinte al Consiliului Județean Ialomița, director general al Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare (DGGDRPC), care, printre altele, gestionează și cele 1,2 milioane de euro alocați din bugetul de stat, prin Hotărâre de Guvern, pentru, țineți-vă bine, „activități recreaționale”.

Dar banii ăștia sunt doar un mizilic „în comparaţie cu proiectele grandioase ale domnilor MORARU şi NEACŞU care privesc SGG doar ca pe o mare pradă pe care au prins-o într-o capcană”, sesizează avertizorul de integritate Ştefan Jicol, funcţionar public în cadrul Secretariatului General al Guvernului în funcţia de director general al Direcţiei Generale Politici Publice, Strategii şi Control Intern Managerial (DGPPSCIM), coordonator al Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru 2021-2025, într-un document înregistrat la SGG pe 23 noiembrie 2022.

Citește și La Secretariatul General al Guvernului se pregătește prăduirea banilor europeni. Avertisment de integritate!

Ștefan Jicol arată că lui Moraru „i se construieşte şi o structură organizaţională proprie, total paralelă organigramei SGG, pe tip „stat în stat”, pentru păstorirea celor 44 de milioane de euro alocaţi SGG prin reforma Bună Guvernanţă a PNRR.

Mai mult, tot dl. Moraru devine şi gestionarul consolidării fictive a Palatului Victoria, având misiunea, deloc grea pentru reputaţia sa, de a cheltui pentru acest obiectiv 10 milioane euro alocaţi dintr-un alt buget PNRR pentru clădiri  publice şi încă 20 milioane de euro ceruţi suplimentar din bugetul de stat pentru acelaşi obiectiv”.

Ce dacă Palatul Victoria a mai fost consolidat?

Avertizorul de integritate amintește că Palatul Victoria a fost consolidat în perioada 2009-2017, „cheltuindu-se 14 milioane de euro pentru adăugarea unei noi structuri din fier și beton”.

Așa că „pare desigur foarte greu să cheltuieşti pe nimic 30 de milioane de euro (…) Pentru că a cheltui sume fabuloase pe nimic este o artă rară, aici intervine geniul aparte şi măiestria de necontestat a d-lui Moraru, care se dovedeşte că nu a fost adus degeaba în instituţie şi învestit ca gestionar exclusiv al tuturor banilor Secretariatul ui  General al  Guvernului”.

Ștefan Jicol precizează că „operațiunea milioane de euro pe nimic” a început deja în mai 2022 „când la SGG este introdusă pentru contracte de consultanţă cu încredinţare directă firma de casă a d-lor NEACŞU şi MORARU, societatea INTERGROUP ENGINEERING SRL, care, printr-un prim contract de achiziţie cu încredinţare directă, pentru studii tehnice privind reabilitarea Palatului Victoria, primeşte de la SGG suma de 160.650 lei cu TVA inclus (32.000 de euro), adică un mizilic de început. Acesta este doar primul pas, scopul final fiind acela ca această firmă de consultanţă să în tocmească cu dedicaţie caietul de sarcini aferent lucră rilor, pentru a fi servită execuţia lucrărilor unei alte firme de casă a domnilor amintiţi.

Colaborarea d-lui Moraru cu firma lntergroup Engineering SRL este notorie şi asumată public de acesta, datând de pe vremea când d. MORARU a fost primar al oraşului Amara, timp de 14 ani şi continuând apoi, în perioada 2016-2020, când acesta a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului Judetean Ialomiţa.

Presa locală şi natională a atras în mod repetat atenţia cu privire la contractele preferentiale acordate de dl. MORAR U, prin atribuire direct, societaţii INTERGROUP ENGINEERING SRL, preţul exorbitant al acestora şi calitatea îndoielnică a lucrărilor prestate”.

Se pregătește răzbunarea

„Pentru subsemnatul nu numai că s-a pregătit mazilirea printr-o  Hotărâre  de  Guvern anunţată pe site-ul oficial al guvernului, ca pedeapsă exemplară la doar 10 zile după prima avertizare de integritate în  interes public făcută conform Legii  571/2014, dar s-au înscenat deja şi 3 cercetări disciplinare la Comisia de Disciplină a SGG şi alte 3 reclamaţii la Consilierul de Etică, evident, toate acestea fiind şicanatorii şi ilegale. Aceasta este poate ultimul semnal de alarmă al subsemnatului, înainte de a fi dezbrăcat de funcţie, umilit şi dat afară din instituţie.

Tot ce mai funcţionează în SGG trebuie neapărat răsturnat, aiurit şi distrus, pentru ca banilor publici să li se piardă urma şi să ajungă exact acolo unde trebuie”, își încheie sesizarea avertizorul de integritate Ștefan Jicol.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.