La Secretariatul General al Guvernului se pregătește prăduirea banilor europeni. Avertisment de integritate!

Secretariatul General al Guvernului
Șeful SGG Marian Neacșu (dreapta) și-a pus prietenul director general

E mare fierbere la Secretariatul General al Guvernului după ce un avertizor de integritate a demascat cumetriile din instituție care au ajuns să gestioneze fonduri imense din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Sesizarea, care a ajuns pe masa secretarului general Marian Neacșu în urmă cu câteva zile, îl vizează, în principal, pe Victor Moraru, un apropiat al șefului SGG, care a fost adus de la Consiliul Județean Ialomița, pentru a se ocupa de fondurile uriașe din PNRR.

„Gestionarea în continuare în această formulă a PNNR, la nivelul SGG, prezintă un risc major și iminent privind comiterea unor fapte de corupție, lipsa transparenței actelor administrative și cheltuirea discreționară, în interesul unui grup periculos, a fondurilor bănești alocate de Comisia Europeană. Toate faptele semnalate sunt probate cu documente și mărturii ale funcționarilor SGG. Pentru aceste motive, vă solicit să cercetați întreaga situație expusă și să sesizați organele de urmărire penală în calitatea dvs. de șef al instituției”, este sesizarea care dă frisoane șefului SGG.

De la funcție de execuție, la director general în SGG

Potrivit documentului, pe cele mai înalte funcții publice vacante de conducere din SGG – director general și director general adjunct – au fost aduse persoane din afara instituției, „de pe simple funcții de execuție de consilier, fără susținerea unor concursuri corespunzătoare și fără ca acestea să cunoască problematica complexă a administratiei centrale”.

Nu întâmplător, atrage atenția avertizorul de integritate, acestor persoane li s-au încredințat spre gestionare fonduri imense din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNNR).

Potrivit adresei, Victor Moraru, transferat în SGG pe funcție de execuție corespunzătoare celei pe care o ocupa în aparatul Consiliului Județean Ialomița, a fost imediat desemnat, prin ordin, să exercite temporar funcția de director general al Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare, încălcându-se astfel statutul funcționarului public și dispozițiile legale privind promovarea profesională.

Jupân pe fonduri de zeci de milioane de euro din PNRR

Avertizorul de integritate susține că Moraru a fost adus special pentru a gestiona întregul buget PNNR alocat SGG pentru reformele și investițiile privind Buna Guvernanță.

Este vorba de Reforma 1 (11,93 milioane euro) Îmbunătățirea predictibilității și a eficienței proceselor decizionale prin întărirea capacității de coordonare a politicilor și analiză de impact la nivelul Guvernului și al ministerelor coordonatoare, precum și prin consolidarea instrumentelor în vederea creșterii calității consultărilor publice la toate palierele administrației, Reforma 2 (17,83 milioane euro) Întărirea coordonării la Centrul Guvernului printr-o abordare integrată și coerentă a inițiativelor în domeniul schimbărilor climatice și al dezvoltării durabile și Reforma 9 – Îmbunătățirea cadrului procedural de implementare a principiilor guvernanței corporative în cadrul întreprinderilor de stat.

La aceste fonduri se mai adaugă sumele alocate prin Hotărâre de Guvern Serviciului de Dezvoltare Comunitară, în cuantum de 1,3 milioane de euro.

Astfel, Victor Moraru, „fără a avea o certificare a competențelor”, gestionează nu mai puțin de 43, 94 milioane de euro ai PNNR, proiect de importanță națională. „Contextul ocupării funcției, investirea sa intempestivă și valoarea uriașă a sumelor gestionate de dl. Moraru creează suspiciuni rezonabile pentru pregătirea unor acte grave de corupție”, atrage atenția avertizorul de integritate.

Victor Moraru și-a adus acoliții la SGG

În sesizare se arată că Victor Moraru, „pentru a-și consolida puterea absolută și pentru a putea gestiona netulburat fondurile mai sus menționate”, a acționat pe mai multe paliere:

  • Și-a constituit o echipă formată preponderent din persoane recrutate în mod obscur, din afara instituției. L-a cooptat în această formulă neinstituțională, ca locotenent secund, pe Dragoș Condrea, recompensat cu numirea, fără concurs, în funcția de director general al Direcției Generale Juridic, Contencios și Resurse Umane, cu un loc remunerat în Consiliul de Administrație al Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, precum și cu un spor de 50% din salariul de bază aferent echipei exclusiviste care gestionează PNRR;
  • A exclus din echipele de implementare și management ale PNNR specialiști în domeniu. Ca exemplu, în cazul Reformei 9 privind principiile guvernanței corporative, nu a cooptat nici măcar un funcționar din cadrul Compartimentului Guvernanță Corporativă din SGG, deși doar acolo sunt profesioniști în acest domeniu.
  • În scopul desființării tuturor posturilor de conducere care l-ar putea controla sau deranja în planul său complex pentru cheltuirea ,,în familie” a celor aproape 44 de milioane de euro alocate de Comisia Europeană prin PNRR, Victor Moraru a inițiat o reoganizare ilegală a instituției. Iminent, dorește desființarea Direcțiilor Generale, ca structuri de bază ale SGG și construirea unor compartimente-fantomă care să îl deservească, pregătind totodată și minimalizarea Direcțiilor Administrativ, Resurse Umane și Achiziții pe care le vrea subordonate unei noi direcții fictive, condusă de interpuși;
  • Pentru a-și asigura supunerea instituției, Victor Moraru flutură permanent ,,calitatea de prieten de 20 de ani al secretarului general al SGG” și  forța de a dispune orice măsuri dorește.

„Ctitoria” lui Moraru de la Ialomița: un WC de 50.000 de euro în curtea școlii

Victor Moraru a intrat în istoria județului Ialomița pentru inaugurarea, în 2019, a unui WC școlar în comuna Ograda, plătit cu peste 50.000 euro.

Secretariatul General al Guvernului
VIctor Moraru prezintă realizările din mandatul său la CJ Ialomița: WC în curte la Școala Ograda FOTO Realitatea Ialomița

După ce a ținut să se laude singur cu finanțările date de la bugetul județean prin care se susțin investiții locale, cum este și toaleta școlară de la Ograda, Moraru a lovit decisiv.

El a spus, fără urmă de ezitare, că astfel de modernizări ale unor banale toalete școlare au ca efect direct oprirea românilor de a pleca din țară și de a se muta în Europa.

Secretariatul General al Guvernului
„Ctitoria” lui Victor Moraru FOTO Realitatea Ialomița

Victor Moraru a fost primarul oraşului-staţiune Amara vreme de 12 ani, până în 2016. Cât a fost primar, el a fost acuzat că a dat contracte pe bandă rulantă unor firme de casă, care ulterior au ajuns să execute silit Primăria Amara. Numai în ultimele 6 luni de mandat, Moraru a semnat cu firma Intergroup Engineering SRL nu mai puțin de 24 de contracte de consultanță.

În 2016, Victor Moraru a câștigat șefia Consiliului Județean Ialomița. După 4 ani, în 2020, el a schimbat barca, fiind candidatul Pro România, mai întâi pentru un nou mandat de preşedinte al CJ Ialomița, iar apoi pentru fotoliul de senator. A pierdut alegerile, mulțumindu-se cu un post de consilier local. Alături de Moraru, a migrat la Pro România și amicul său bun Marian Neacșu. Când cel din urmă s-a întors la PSD pe cai mari, fiind numit șeful Secretariatului General al Guvernului, a răsărit soarele și pentru Victor Moraru.

În februarie 2022, Moraru și-a depus demisia din funcția de consilier județean Pro România, fiind luat la SGG de către Marian Neacșu și numit consilier personal.  Ulterior, șeful SGG a vrut să-și numească prietenul în funcția de secretar general adjunct, după modificarea organigramei instituției, dar nu a reușit. Așa că fostul consilier județean a fost uns director general al Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here