SMS-ul emoționant al cumnatului premierului Ponta către Sebastian Ghiță. STENOGRAME

Sebastian Ghiță

La sfârșitul anului 2014, constient de sprijinul care i-a fost acordat, Herțanu Iulian Cristian ii mulțumește lui Sebastian Ghiță  pentru tot ce a facut pentru el și familia sa.

Iulian Hertanu, cumnatul lui Victor Ponta
Iulian Hertanu, cumnatul lui Victor Ponta

Pe 31 decembrie 2014, cumnatul premierului Victor Ponta, Cristian Iulian Herțanu îi transmite lui Sebastian Ghiță următorul SMS: “Nu o sa te plictisesc cu nici o urare acum la intrarea in noul an. Vreau doar sa stii, ca imi doresc sa apuc ziua in care sper sa pot sa-ti multumesc asa cum se cuvine pentru tot ce-ai facut pentru mine si familia mea. Iti multumesc ca existi prieten drag. _La multi ani!”.

Pericol extrem de ridicat

Potrivit procesului verbal al procurorilor prin care s-au extins cercetările fașă de deputatul social democrat „inculpatul Sebastian Ghiță a derulat o activitate infracțională mult mai amplă, care este actuală și prezintă un grad de pericol social deosebit de ridicat. „În esență, în perioada 2000 – 2015, acesta a obținut importante sume de bani în mod nelegal – prin traficarea influenței – sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operațiuni reale. Banii au fost spălați printr-o multitudine de operațiuni financiar – bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceștia au fost folosiți în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si președințiale din anul 2014. Tranzacțiile financiare menționate au avut ca scop și rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate ca valoare, reprezentand impozit pe profit și T.V.A.
Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de spălare se ridiă la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit și taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei”, se arată în documentele anchetatorilor.

Bătaia pe comision

Sebastian Ghiță
Sebastian Ghiță

Conform DNA, după câştigarea contractului de consultanţă de către Romair Consulting au început discuţiile în mediul politic cu privire la cine urma să câştige contractele de lucrări de construcţie în cadrul proiectului, astfel încât factorii politici să beneficieze de un comision în medie de 10% din valoarea fiecărui contract de lucrări, suma care putea fi câştigată în modalitatea arătată fiind de aproximativ 12.000.000 euro. Discuţiile s-au purtat, între Semcu Adrian – din partea PNL şi o persoană foarte importantă din interiorul PSD Prahova care pe parcurs şi-a exercitat influenţa prin intermediul lui Darius Meşca, Ghioc Ciprian şi membrii familiei Cosma ( n.n. Sebastian Ghiță). Caietele de sarcini urmau să fie şi au fost ulterior adaptate, astfel încât procedurile să fie câştigate de către societăţile agreate. Boeru Gheorghe, trebuia să se ocupe de întocmirea caietelor de sarcini. GROSMANN Engineering Group a fost ajutată să câştige contractul de lucrări privind realizarea instalaţiei de canalizare din oraşul Comarnic, cunoscându-se la acel moment faptul că societatea este administrată de cumnatul deputatului Victor Ponta, respectiv Herţanu Iulian Cristian.

Presiuni pe funcționari

După câştigarea licitaţiei privind contractul de „Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări” din cadrul proiectului cu finanţare europeană POSM „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova” de către asocierea S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L. ( reprezentata de Boeru Gheorghe ) – ADASA SISTEMAS SA Spania –S.C. HALCROW ROMÂNIA S.R.L. Bucureşti, şi încheierea contractului, în cursul anului 2011, anterior derulării procedurilor de achiziție pentru contractele de lucrări, a existat o înțelegere între Ghiță Sebastian Aurelian și alte persoane influente la nivel local, în ceea ce privește modalitatea în care fiecare putea să obțină importante sume de bani provenite din plățile efectuate în cadrul proiectului. Banii urmau să fie obținuți, în general sub formă de comisioane plătite ca procent ( 10%) din valoarea contractelor, de la constructori agreeati pe care, fiecare dintre persoanele arătate, urma să-i sprijine în castigarea contractelor de lucrări prin exercitarea influenţei pe care o aveau la conducerea şi angajaţii S.C. HIDRO PRAHOVA S.A., respectiv la reprezentanții Ministerului Mediului și Pădurilor cu atribuții legate de derularea proiectului.

Influență sporită

Gheorghe Boeru
Gheorghe Boeru

Încă de la acel moment Ghiță Sebastian Aurelian era o persoană cu posibilități financiare importante, și avea susținerea politică necesară care să-i confere autoritatea de a influența deciziile luate la nivelul județului Prahova. În acest context el a fost una din principalele persoane care s-a implicat în determinarea modalității de împărţire a lucrărilor ce urmau a fi contractate la nivelul S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. în cadrul proiectului cu finanțare europeană.
După câştigarea contractului de consultanţă de către SC ROMAIR CONSULTING SRL Bucureşti au început discuţiile în mediul politic cu privire la cine urma să câştige contractele de lucrări de construcţie în cadrul proiectului, astfel încât factorii politici să beneficieze de un comision în medie de 10% din valoarea fiecărui contract de lucrări, suma care putea fi câştigată în modalitatea arătată fiind de aproximativ 12.000.000 euro. Discuţiile s-au purtat, între Semcu Adrian – din partea PNL şi o persoană foarte importantă din interiorul PSD Prahova care pe parcurs şi-a exercitat influenţa prin intermediul lui Darius Meşca, Ghioc Ciprian şi membrii familiei Cosma ( n.n. GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN ).

Licitații „dirijate”

Caietele de sarcini urmau să fie şi au fost ulterior adaptate, astfel încât procedurile să fie câştigate de către societăţile agreate. Boeru Gheorghe, trebuia să se ocupe de întocmirea caietelor de sarcini. S.C. GROSSMANN ENGINEERING GROUP S.R.L. a fost ajutată să câştige contractul de lucrări privind realizarea instalaţiei de canalizare din oraşul Comarnic, cunoscându-se la acel moment faptul că societatea este administrată de cumnatul deputatului Victor Ponta, respectiv Herţanu Iulian Cristian.

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Am vorbit cu ăsta.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Da?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Păi a zis măcar să o rezolve aşa…, jumate, adică să-i dea ree.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Aha.
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Şi diseară, când termină acela, că se duce nu ştiu unde, se mai întâlnesc o dată, pe seară.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Dar nu au dat încă verdictul ăia?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Nu, nu.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Dar cât crezi că mai durează? Sau el ce zice?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Mă, el zice că deseară ar avea un răspuns mai clar. La 7, nu ştiu când are întâlnirea, a zis că, cum termină acolo, mă sună iar şi dacă e ceva mai mult de vorbit, mâine ori mă duc până la jumatea drumului ori vine el, ori nu știu… ceva de genul ăsta.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Îhî.
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Cam aşa am discutat cu el.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Am vorbit cu tovarăşul CRIN.
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da?
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: L-am sunat, nu mi-a răspuns şi în 2 minute mă sună înapoi. Lejer, foarte aşa… Ştie de toate dedesubturile lui GHIŢĂ, dar el a vorbit cu PONTA. Şi i-a zis Băi, e problema voastră, la Prahova nu cedez , unul e al nostru. Nu contează care.( n.n. ulterior a fost încheiat contractul cu asocierea formată din SC GROSSMAN ENGINEERING SRL, administrată de cumnatul premierului Ponta Victor Viorel, Herțanu Iulian Cristian, şi SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL) Şi el… tot el zice…: Băi ADI, să fiu sincer şi drept, eu cred că ar fi mai important judeţul, că la Ploieşti e CĂTĂLINA, e organizaţia, avem fieful totuşi de nivel… nu-mi fac probleme. Dar în judeţ… Exact gândirea mea. Știi?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da.

În ziua de 19.09.2011, la ora 15:10:23, SEMCU ADRIAN-EMANUIL, (identificare: Consiliul Judeţean Prahova, B-dul Republicii, nr. 2, Ploieşti, Prahova), este contactat de MIHAI ( Ștefănescu), aflat– (identificare: I.C.I.M SA; Str. Democraţiei, nr.103 Prahova, Ploieşti, C.P.100562), cu care poartă următorul dialog:

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – La mulţi ani! Să trăiţi! Vroiam să vă sun că am auzit că este ziua dumneavoastră astăzi! Să trăiţi!
MIHAI – Mersi! Ce faceţi!?
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Uite, am avut o întâlnire şi mă duc la alta!
MIHAI – Ne vedeam şi noi zilele astea…
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Sigur, sigur!
MIHAI – Că încep să se încingă spiritele, dracu’!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Pentru care din ele?
MIHAI – Pentru toate, se încing spiritele pe aici!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Şi asta… asta ce veste e? De bine sau de rău?
MIHAI – Nu, e aşa neutră!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Tot eu sunt vinovatul?
MIHAI – A! Nu, nu, nu, Doamne fereşte! Unde… că aţi fost scos din cărţi! Acum, gata, nu mai prezentați… nu mai sunteţi de actualitate!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Da?
MIHAI – Da!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Foarte bine!
MIHAI – Păi da, aşa am zis şi eu!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Mai facem o încercare deşi e cam lungă! Vedem cine râde la urmă!
MIHAI – Păi da! Nu?
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – În fond, important e să fim sănătoşi, să trăim, mai bem un şpriţ din când în când!
MIHAI – Păi da!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Dai şi tu o masă astăzi cu ei, ceva… faci?
MIHAI – Nu fac nimic dar dacă vreţi fac!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Nu, MIHAI, eu mă gândeam că poate faci cu ei, îi mai tragi de limbă ceva! Ştii tu cum e omul…
MIHAI – Nu fac cu nimeni, îmi bag picioarele!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Că ăsta bătrânul… astăzi am venit eu la serviciu, că săptămâna trecută n-am venit pe la serviciu deloc, şi astăzi am venit la serviciu şi îmi povestea că aseară la Boccacio acolo era şi mogulul dar zice că: „Era deja într-o stare mai avansată aşa şi nu aveam ce să discut cu el!”. Sărbătoreau cu BURLACU, că s-a însurat!
MIHAI – Da, da, da!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Ştii!?
MIHAI – Păi mogulul, cred că de la 1 octombrie a supt p..a! Îi ia ăla toată jucăria!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Am auzit şi treaba asta şi nu sunt străin! …
MIHAI – Eu i-am spus de la început că asta o să întâmple şi ei ziceau că sunt eu rău şi că le vreau răul! Le-am zis: „Bă, Doamne fereşte, eu… doar mă uit şi văd şi vă spun că o s-o sugeţi!” „Nu, că nu o sugem!” „Bine!”
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Şi vor şi pe plan local să facă nu ştiu ce măgării!
MIHAI – Păi da, aşa am auzit că se laudă mogulaşul, asta era una dintre…
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Mogulaşul?
MIHAI – Mogulaşul cică, el împarte tot, el face tot, el…
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Ăla micu’?
MIHAI – Nu, ăla marele, ăla marele, mogulul mare!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – A!
MIHAI – Că el face toate jocurile, el tot… el împarte, el le discută… I-am lăsat în pace, să facă ei, să discute ei, să rupă ei… Nu? Nu e cel mai bine aşa?
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Da, interesant, interesant ce va fi, vom vedea!
MIHAI – Acum urmează bătălia pe… ştiţi dumneavoastră pe ce!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Care?
MIHAI – Urmează bătălia pe astea… că toată lumea e cu ochii să facă bani acum că, de fapt, ăsta a fost… de fapt, interesul!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Licitaţiile care vin, nu?
MIHAI – Aha, aha! Aţi văzut!?
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Şi tu te bagi undeva?
MIHAI – Păi mă bag la toate! Adică vreau să mă bag la toate!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Mergi singur sau iei partener?
MIHAI – Nu?
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Mergi singur sau iei partener?
MIHAI – Nu, păi mai iau un partener!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Păi asta vroiam să-ţi propun!
MIHAI – Păi dar n-am cum să merg singur… n-am cum să merg singur!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Îhm!
MIHAI – Şi mă duc pe la toate, să îndrăznească să mă dea afară!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – EI nu, asta nu, dar ştii ce? Va trebui să facem o logică! Tu să spui că-ţi bagi p..a, nu te duci şi să vii cu…
MIHAI – Nu!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Stai un pic! Şi să vii cu cineva în faţă!
MIHAI – Păi staţi liniştit că ştiu eu cum să o fac
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Hai că ne gândim, ne gândim, îţi spun eu! Bine, vorbim!
MIHAI – Dar eu aştept să mă cheme şi pe mine cineva! Dacă nu mă cheamă, nu-i problemă!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Bine, bine!
MIHAI – Eu sunt…
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Bine, vorbim!
MIHAI – …, aşa se umblă vorba!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Cum?
MIHAI – Umblă vorba că s-au împărţit deja!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Nu s-a împărţit nimic!
MIHAI – Păi aşa umblă vorba, eu vă spun ce aud şi eu!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Ce să se fi împărţit, mă?
MIHAI – N-auziţi că mogulul a împărţit tot!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Îs decât două scoase!
MIHAI – Păi da, şi cică sunt deja împărţite de mogul!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Bă, dar cum să le împartă că deocamdată nu se ştie decât caietul de sarcini şi data primei licitaţii!?
MIHAI – …
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Cum?
MIHAI – Bine, la proşti merge!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Dă-i în p…a mă-sii! Hai că încep să mă enervez! Vorbim noi când ne întâlnim!
MIHAI – Bine!
SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Bine, bine, MIHAI! La mulţi ani! Sănătate! Pa, pa!
MIHAI – Mersi!
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Am vorbit cu ăsta.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Da?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Păi a zis măcar să o rezolve aşa…, jumate, adică să-i dea ree.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Aha.
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Şi diseară, când termină acela, că se duce nu ştiu unde, se mai întâlnesc o dată, pe seară.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Dar nu au dat încă verdictul ăia?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Nu, nu.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Dar cât crezi că mai durează? Sau el ce zice?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Mă, el zice că deseară ar avea un răspuns mai clar. La 7, nu ştiu când are întâlnirea, a zis că, cum termină acolo, mă sună iar şi dacă e ceva mai mult de vorbit, mâine ori mă duc până la jumatea drumului ori vine el, ori nu știu… ceva de genul ăsta.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Îhî.
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Cam aşa am discutat cu el.
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Am vorbit cu tovarăşul CRIN.
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da?
SEMCU ADRIAN-EMANUIL: L-am sunat, nu mi-a răspuns şi în 2 minute mă sună înapoi. Lejer, foarte aşa… Ştie de toate dedesubturile lui GHIŢĂ, dar el a vorbit cu PONTA. Şi i-a zis Băi, e problema voastră, la Prahova nu cedez , unul e al nostru. Nu contează care ( n.n. ulterior a fost încheiat contractul cu asocierea formată din SC GROSSMAN ENGINEERING SRL, administrată de cumnatul premierului Ponta Victor Viorel, Herțanu Iulian Cristian, şi SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL). Şi el… tot el zice…: Băi ADI, să fiu sincer şi drept, eu cred că ar fi mai important judeţul, că la Ploieşti e CĂTĂLINA, e organizaţia, avem fieful totuşi de nivel… nu-mi fac probleme. Dar în judeţ… Exact gândirea mea. Știi?
BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da.
…………………………………………………………………………………………………………………..

”Mogulul” este Ghiță Sebastian……”ala mic” este Cosma Vlad Alexandru
GHIŢĂ SEBASTIAN – Alo!
DAN BESCIU – La mulţi ani, domnu’! Să fiţi sănătos! Să ai un an bun!
GHIŢĂ SEBASTIAN – (n.n. – pe un fond muzical puternic) Ooo, tu eşti, mă? Băă, te iubim! Te pupăm! Să-ţi dea Dumnezeu sănătate. Azi l-am(?) sunat pe Alex toată ziua: DAAN! (n.n. – râde) Bă, ce faci? Zi o melodie! Stai aşa. Zi o melodie care vrei tu să-ţi cânte. Marea albastră…
DAN BESCIU – Marea albastră, mă.
GHIŢĂ SEBASTIAN – Bă, zi ce vrei tu să-ţi cânte! Ce vrei tu. Suntem cu Fane, cu Mariana (n.n. – muzicieni), cântă ce vrei tu acum! Deci, zi. Gândeşte-te la o melodie, care vrei tu.
DAN BESCIU – Marea albastră.
GHIŢĂ SEBASTIAN – Deci, fii atent! Pune-mă pe speaker! Pentru cel mai bun prieten al meu – Marea albastră – care vreau să-i zic La mulţi ani!
DAN BESCIU – (n.n. – râde)
GHIŢĂ SEBASTIAN – Bă, a mai fost de şase ori, dar nu contează. Pentru tine o punem a şaptea oară. (n.n. – râde) Bă, fii atent! S-a oprit tot revelionul! Stai aşa! Ia, ascult-o! Zi! Mariana! (n.n. – în continuare, cei doi ascultă melodia cântată de muzicieni)
GHIŢĂ SEBASTIAN – Dane!? Alo! Bă, ne auzi? La mulţi ani! Să trăieşti, să fii sănătos şi puternic! Şi să ai încredere în noi!
DAN BESCIU – Doamne ajută!
GHIŢĂ SEBASTIAN – Te pupăm, Dane! Numai bine! Te pupăm! Să trăieşti!

După câştigarea contractului de consultanţă de către SC ROMAIR CONSULTING SRL Bucureşti au început discuţiile în mediul politic cu privire la cine urma să câştige contractele de lucrări de construcţie în cadrul proiectului, astfel încât factorii politici să beneficieze de un comision în medie de 10% din valoarea fiecărui contract de lucrări, suma care putea fi câştigată în modalitatea arătată fiind de aproximativ 12.000.000 euro. Discuţiile s-au purtat, între Semcu Adrian – din partea PNL şi o persoană foarte importantă din interiorul PSD Prahova care pe parcurs şi-a exercitat influenţa prin intermediul lui Darius Meşca, Ghioc Ciprian şi membrii familiei Cosma ( n.n. Ghiţă Sebastian Aurelian ). Caietele de sarcini urmau să fie şi au fost ulterior adaptate, astfel încât procedurile să fie câştigate de către societăţile agreate. parte a înţelegerii a fost şi Boeru Gheorghe, care trebuia să se ocupe de întocmirea caietelor de sarcini.

Ajutorul lui Besciu

S.C. GROSSMANN ENGINEERING GROUP S.R.L. a fost ajutată să câştige contractul de lucrări privind realizarea instalaţiei de canalizare din oraşul Comarnic, cunoscându-se la acel moment faptul că societatea este administrată de cumnatul deputatului Victor Ponta, respectiv Herţanu Iulian Cristian. administratorul SC EURO CONSTRUCT TRADING SRL, Besciu Dan, era apropiat persoanelor influente din cadrul PSD Bucureşti şi a avut cunoştinţă despre aceste înţelegeri purtate încă dinaintea demarării procedurii de achiziţie.
după desemnarea ca şi câştigător a Asocierii S.C. GROSSMANN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L. De altfel, era lipsită de efect o eventuală contestaţie, atât timp cât caietul de sarcini era conceput în aşa mod încât agentul economic agreat să îndeplinească toate cerinţele necesare pentru a fi desemnat câştigător.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here