Senatorul Vasilică Potecă este dator vândut alegătorilor din Hunedoara

Vasilică Potecă
Foto: senat.ro

Vicelider al Grupului parlamentar al PNL, senatorul Vasilică Potecă, ales în Cricumscripția electorală nr. 22 Hunedoara, este unul dintre „pensionarii” de lux din Legislativul României.

Cităm din palmaresul său, afișat pe siteul Senatului: Declarații politice – 0 (zero), Întrebări – 0 (zero), Interpelări – 0 (zero), Interpelări adresate Primului Ministru – 0 (zero).

E drept că a luat cuvântul în plenul Senatului de 16 ori, deci o medie de o dată pe lună, și a semnat 40 de inițiative legislative.

Nimic pentru Hunedoara

Însă, hunedoaraplus.ro ne lămurește cum stă cu adevărat treaba: „Numele senatorului Potecă apare menționat de fix 16 ori în decursul dezbaterilor parlamentare. Din păcate, însă, pentru acest județ, senatorul a zis doar că este „pentru” sau „împotrivă”, fără vreo părere (…)

Fără să identifice nici măcar o problemă, mai mică sau mai mare, cu care se confruntă județul Hunedoara.

Drept urmare, senatorul Potecă n-a adresat, în numele locuitorilor acestui județ, nici măcar o întrebare ori interpelare entităților de stat. Nici despre minerit/energie, nici cu privire la starea drumurilor, nici referitor la intențiile guvernamentale de a sprijini dezvoltarea turismului, de a stopa depopularea masivă a județului ori de a sprijini reconversia forței de muncă.

Adevărat! Dl. senator a semnat 37 de inițiative legislative (articolul a apărut pe 22 martie 2022 – nota Cetățeanul). Nici una nu îi aparține însă, ca proprie idee, parlamentarul hunedorean semnând la grămadă, alături de zeci de parlamentari. Doar 4 din cele 37 de inițiative au și devenit legi, unele fiind respinse, retrase ori încă în diverse stadii anterioare votului efectiv. Adică nu e musai să ajungă vreodată legi (…) În schimb, senatorul hunedorean a prins lotul de deplasări externe. La New York, Katowice și Roma”.

Consilierul problemă

Tot din aceeași sursă aflăm că l-a angajat consilier la cabinetul său de parlamentar pe fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara, Tiberiu Ioan Balint, care este judecat „pentru că a încasat o șpagă de 5,1 miliarde de lei vechi. Deși a pus la cale un mecanism infracțional ingenios, Balint a dat banii înapoi, s-a ales cu 24 de ore și o condamnare cu suspendare. Cam cât iei dacă te îmbeți criță și dai cu mașina în gard”.

În urmă cu o lună, DNA dădea publicității următorul comunicat:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:

– BALINT TIBERIU-IOAN, la data faptei vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită,

– SC CITY PARK SOLUTION SRL, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Balint Tiberiu Ioan, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins, în cursul lunii octombrie 2013 de la un om de afaceri suma de 100.000 euro pentru a aproba prelungirea unui contract de execuție lucrări încheiat cu Consiliul Județean Hunedoara, în condițiile în care inculpatul nu avea vreo dispoziție de delegare emisă în acest sens.

Ulterior, în perioada noiembrie 2013 – mai 2014, după semnarea actului adițional, inculpatul Balint Tiberiu Ioan ar fi primit prin intermediul SC City Park Solution SRL (pe care o administra în fapt), în mai multe tranșe, suma totală de 510.000 lei ce reprezenta costul unor presupuse servicii de consultanță de care ar fi beneficiat omul de afaceri.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 510.000 lei, virată de inculpatul Balint Tiberiu-Ioan în contul bancar al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

– 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 6 luni și interzicerea unor drepturi,

– amendă în sumă de 7.500 lei și interzicerea de a participa la proceduri de achiziții publice pe o durată de un an.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Hunedoara”.

Ascensiunea lui Potecă

Revoluția din decembrie 1989 l-a prins pe Vasilică Potecă în funcția de secretar al Consiliului Popular al comunei Turdaș, pentru ca din 1990 să fie consilier juridic la RAGCL a județului Hunedoara, consilier juridic principal la Prefectura Hunedoara, iar între 1992 și 19994, consilier juridic șef la Consiliul Județean Hunedoara.

Între 2012 și 2014 pe Vasilică îl găsim în fotoliul de subprefect de Hunedoara, iar în 2019-2020 avansează prefect, de unde la alegerile 2020 devine senator.

Potrivit presei locale, „pe locuința prefectului Vasilică Potecă au fost montate bannere ilegale în plină campanie electorală”, după care a comis-o mult mai grav, folosind „instituția pe care o conduce pentru a intimida adversarii politici ai fostului său șef, Florin Oancea. Concret, Instituția Prefectului Hunedoara a emis o informare prin care anunță că un anumit candidat și părinții acestuia ar face campanie electorală în ziua votului. Potrivit legii, candidații pot asista la procesul de votare și numărare a voturilor, așa că îngrijorarea prefectului pare una subiectivă.

Motivul? Candidatul la care face referire este de fapt o candidată care amenință serios supremația partidului din care provine prefectul”.

Asta în condițiile în care „Vasilică Potecă a fost demis în 2014 din funcția de subprefect tocmai pentru că s-a implicat în campania electorală a PNL”.

Afacerile lui Vasilică

Pe 3 iunie 2013, ziarul Glasul Hunedoarei publica articolul cu titlul „Subprefectul Vasilică Potecă, implicat în afaceri cu alcool şi materiale de construcţii”, din care aflăm:

„Noul subprefect al judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, a fost până nu de mult un om de afaceri controversat. Acesta a derulat diverse activităţi comerciale în special în municipiul Brad. A condus până nu demult Organizaţia PNL din Brad, fiind înlocuit de generalul în rezervă Vasile Bârea.

În anii ’90, Vasilică Potecă era unul dintre “investitorii” care voiau să profite de statutul de “zonă defavorizată” a municipiului Brad. Acesta a achiziţionat mai multe spaţii aparţinând fostei societăţi de comercializare a legumelor şi fructelor (CLF).

Afaceri dubioase cu alcool

În fosta fabrică de conservare a legumelor şi fructelor prin deshidratare situată în zona Botău, a municipiului Brad, Vasilică Potecă a derulat diverse activităţi comerciale. Printre altele, afacerile actualului subprefect s-au axat pe comerţul cu alcool, fiind în atenţia autorităţilor care l-au suspectat de evaziune fiscală. Pe lângă alcool, în “baza” de la Botău, firmele lui Potecă produceau şi materiale de construcţii: dale din beton, bolţari şi ţigle.

Pe lângă afacerile cu alcool şi materiale de construcţii, Vasile Potecă s-a axat şi pe industria uşoară. A deschis într-un fost depozit al CLF din Gara Brad o fabrică de confecţii care funcţionează şi în prezent fiind administrată de soţia acestuia. Firma APP Textil SRL din Brad are ca acţionari pe lângă soţii Simona şi Vasilică Potecă două firme din Italia. Conform bilanţului contabil, în anul 2010 firma administrată de soţia noului subprefect al judeţului Hunedoara avea o cifră de afaceri de 8.451.201 lei şi a înregistrat un profit de 2.173 lei

Două firme vândute în 2008

Vasilică Potecă a înstrăinat în anul 2008 părţile sociale pe care le deţinea la două societăţi comerciale Euro Mills Food SRL în care are partener pe consilierul PSD în Consiliul Local Brad, Fabius Kiszeli, şi Internaţional Rovexim SRL în care îl avea co-acţionar pe Romeo Oliviu Igna. Cele două firme au fost vândute unor persoane din Bucureşti care le-au “îngropat”.

Ambele au sediul la aceeaşi adresă şi nu au mai depus bilanţul contabil din anul 2007, dar au fost scoase din atenţia autorităţilor fiscale hunedorene.

Profituri mici, donaţii mari

Chiar dacă firmele administrate de membrii familiei Potecă înregistrează un profit modest, noul subprefect al judeţului Hunedoara a fost unul dintre cei mai generoşi sponsori ai PNL, în campania electorală pentru ocuparea postului vacant de deputat în Colegiul Haţeg. Potecă a donat Organizaţiei Judeţene a PNL bunuri în valoare de peste 84.000 de lei. Ulterior, acesta a declarat că donaţiile făcute către partid au constat din ochelari de vedere”.

De unde se poate trage concluzia că Vasilică Potecă a văzut foarte clar ce-i poate oferi partidul în viață.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. […] Presa locala relata că revoluția din decembrie 1989 l-a prins pe Vasilică Potecă în funcția de secretar al Consiliului Popular al comunei Turdaș, pentru ca din 1990 să fie consilier juridic la RAGCL a județului Hunedoara, consilier juridic principal la Prefectura Hunedoara, iar între 1992 și 19994, consilier juridic șef la Consiliul Județean Hunedoara. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.