Șeful ANPC, derapaje de neiertat: „JIDAN, am o abordare JIDĂNEASCĂ”. El a fost numit de Dăncilă pe 9 august

Șeful ANPC
Șeful ANPC Horia Constantinescu a gafat impardonabil FOTO G4Media

Șeful ANPC, Horia Constantinescu a a afirmat că va avea o „abordare jidănească” la marcarea bijuteriilor, prin impunerea unei suprataxe. Gafa sa riscă să să inflameze comunitatea evreilor din România.

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Andrei Sidorov

Nici nu s-a instalat bine în fotoliul de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), că Horia Constantinescu a gafat impardonabil. Asemenea altor personaje cunoscute din politică, precum Victor Ponta sau Klaus Iohanis, Constantinescu a avut o exprimare nefericită.

La o întâlnire cu comercianții de bijuterii, șeful ANPC a spus de mai multe ori că are o „abordare  jidănească” pentru deblocarea crizei de pe piață bijuteriilor, provocată tot de ANPC.

Dicționar: jidan = termen injurios la adresa evreilor

Abordarea termenului de „jidan”, asumată

„Când am vorbit de marca de responsabilitate asumată de Autoritate, i-am transmis și domnului Lucian Constantinescu (n.r. directorul Direcției metale prețioase) că îmi doresc acest lucru. Dumnealui mi-a spus atunci că am o abordare jidănească. Îmi asum asta, pentru că chiar așa este și nu consider că e o jignire. Este o abordare, dacă doriți, în sensul acesta. Îmi doresc ca expertizarea bijuteriilor, marca de responsabilitate a ANPC, să aibă un cost per gram, în așa fel încât să ridice costurile acestora acolo unde ar trebui conform unor uzanțe care urmează să fie stabilite”, a spus cu satisfacție Constantinescu, fără să realizeze gafa făcută.

Președintele ANPC a insistat, explicând ce este „jidan”: ANPC va suprataxa comercianții care vor veni cu un volum mare de bijuterii la marcat.

„Interesele vor fi cele generale. Ca în matematică, numitorul comun se face fie prin înmulțire, fie prin împărțire. Același procedeu îl vom aplica – mai luăm de la unii, mai punem la alții. Să nu credeți – și aici vă spun de ce mă făcea jidan colegul meu, pentru că i-am spus că dacă vom ieși cu o poveste care va ușura munca celor care au 80.000 de bijuterii de marcat, probabil va interveni o suprataxă bazată pe celeritatea cu care va fi soluționată cererea, a spus Horia Constantinescu.

De menționqat că Horia Constantinescu are proprietatea cuvintelor, el subliniind și că reprezintă interesele statului!

Replici grosolane ale șefului ANPC

Șeful ANPC
Horia Constantinescu (centru), alături de Lucian Constantinescu, cel care este acuzat că a provocat criza de pe piața bijuteriilor

Nu a fost însă singură gafă a șefului ANPC. Cu aroganță și mitocănie, Constantinescu i-a bruftuluit ca la ușa cortului pe cei care veniseră la ANPC cu speranța că problemele lor vor găsi rezolvare. Rezolvare nu au găsit, în schimb au fost amenințati că vor fi dați afară din sală atunci când au ridicat probleme care nu erau pe placul șefului ANPC.

În momentul în care Traian Preduț, cel care a sesizat procurorii în legătură cu abuzurile directorului Direcției metale prețioase din cadrul ANPC, a vrut să vorbească despre dosarul penal, a primit imediat replica șefului ANPC: „Dacă mai insistați cu așa ceva, o să vă invit în afara acestei instituții!”.

Atunci când comercianții au reclamat volumul în plus de muncă pentru procedura de marcare greoaie impusă de ANPC și necesitatea angrenării în aceste operațiuni a mai multor angajați, șeful ANPC a izbucnit. „Asta mi se pare nesimțire să întrebați la o instituție care se ocupă cu totul altceva… angajați-vă contabili de bun simț din comerțul pe care îl aveți. Atunci când băgați mâna în buzunar mai și cheltuiți din bani!”, a fost replica grosolană a lui Constantinescu.

Apoi, șeful ANPC a trecut la ironie, atunci când comercianții l-au întrebat ce fac cu stocurile de bijuterii pe care nu le pot vinde din cauză că ANPC refuză marcarea: „Miercuri e târziu dacă vă răspund? Nu pot să iau o decizie presat de mulțime, sunt o fire emotivă, vreau să mă adun…”.

Ziua de miercuri a trecut fără ca președintele ANPC să vină cu o soluție pentru deblocarea crizei, așa cum a promis.

Cine este șeful ANPC, Horia Constantinescu,

Noul președinte al ANPC este nepotul lui Miron Constantinescu, istoric și sociolog marxist care a contribuit la instaurarea comunismului în România, fost președinte al Marii Adunări Naționale. Miron Constantinescu este cel care a încercat să-l răstoarne pe Gheorghe Gheorghiu Dej, în 1956, după ce Hrușciov a denunțat staliniștii. Horia Constantinescu, fostul director al OPC Constanța, a devenit celebru după ce a închis restaurante celebre în Mamaia. În plan personal, Constantinescu este nașul de cununie al lui Andrei Năstase.

Cine a mai gafat înainte de Constantinescu

Viorica Dăncilă, unul dintre politicienii care și-au pus în cap comunitatea evreiască
Foto: B1

În decembrie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a fost taxat după ce, vorbind despre intenţia Guvernul Dăncilă de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim, s-a lansat într-un atac la adresa lui Liviu Dragnea, care a fost în vizită în Israel. „Cine știe ce înțelegeri secrete face domnul Dragnea acolo, cu evrei, dar sper ca, după revenire, să aibă bunul-simț și să explice românilor ce au făcut acolo”, spunea Klaus Iohannis. După această declarație, au apărut foarte multe critici la adresa președintelui, unii acuzându-l de antisemitism.

Și premierul Viorica Dăncilă și-a atras critici după ce a gafat de două ori într-o singură frază la Bruxelles. Într-un discurs ținut, în ianuarie 2019, la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Dăncilă a spus „negaționalism” în loc de „negaționism” (comportamentul celor care neagă Holocaustul împotriva evreilor). În plus, premierul a vorbit și despre „combaterea Holocaustului”, o exprimare nu doar nepotrivită, ci și incorectă.

În aprilie 2019, a venit rândul lui Victor Ponta să gafeze. Fostul premier a declarat la o dezbatere Eurosfat că partidul pe care îl conduce, Pro România, are la alegerile europarlamentare sarcina dificilă să vorbească cu alegători cărora li se servește o „propagandă populistă” și a spus că se vorbește acum despre otrăvirea fructelor și legumelor la fel cum se vorbea acum 500 de ani despre evrei că fură copiii și îi omoară. Reprezentantul evreilor din Parlamentul României, Silviu Vexler, i-a taxat derapajul lui Ponta intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

În trecut, și prietenul lui Ponta, Dan Șova, a făcut o declarație care a inflamat comunitatea evreiască. Deși are trecută în CV o licenţă în istorie, Șova a negat pogromul de la Iași, spre indignarea istoricilor, indiferent de culoarea politică: „Pe teritoriul României, niciun evreu nu a avut de suferit și asta s-a datorat lui Antonescu”.

PSD și-a cerut scuze la vremea respectivă, iar Victor Ponta l-a pedepsit cu 5 zile de „reeducare” la Washington, la Muzeul Holocaustului.

Cine a declanșat „criza bijuteriilor”

Șeful ANPC, famiglia aurului
Deciziile directorului ANPC Lucian Constantinescu ar avantaja firmele tatălui său

Fostul șef al Direcției de Metale Prețioase, din cadrul ANPC, Lucian Constantinescu, schimbat din funcție în urmă cu două zile, a fost acuzat că, prin ordinele date, ar fi favorizat firmele tatălui său, care fac comerț chiar cu aur. Constantinescu a interzis aplicarea marcajului de stat pe bijuteriile din aur second-hand, declanșând o adevărată criză pe piața bijuteriilor. Decizia, practic, scoate de pe piață amaneturile, care făceau concurență inclusiv societăților controlate de Constantinescu senior. Procurorii constănțeni investighează deja cazul, în urma unei plângeri depuse de un comerciant de bijuterii.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here