Recuperatorii de creanțe străini, asimilați firmelor de Investiții. De ce operează ilegal în România

Recuperatorii de creanțe străini

Recuperatorii de creanțe străini execută silit și în mod ilegal în România chiar dacă sunt autorizați de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC). Asta pentru că, potrivit unei directive europene, recuperatorii ar fi trebuit să fie autorizați și în țara de origine, iar cei  mai mulți nu sunt.

Este o adevărată bombă în materie de executări silite. Firmele de recuperări creanțe din afara țării, care gestionează creanțele cumpărate pe nimic în România, chiar dacă sunt autorizate de către ANPC, conform OUG 52/2016, aveau obligația de a fi autorizate, în prealabil, în țara de origine, conform Directivei europene 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE. Recuperatorii de creanțe care acționează în România din afara țării desfășoară activitate de investiții cu titlu profesional conform acestei directive și astfel au obligația de a fi autorizați nu doar în România, ci și în țara de origine, lucru ce nu s-a întâmplat. Acești recuperatori NU au autorizație din statul membru, fapt pentru care activitatea lor este ilegală în România și rezultă că toate executările lor sunt ILEGALE și pot fi ANULATE”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.

Astfel, firmele de recuperare creanțe din afară României trebuie în mod obligatoriu să prezinte o autorizație suplimentară față de autorizația dată de către ANPC, așa cum prevede atât legislația internă, dar cel mai important normele de drept european ce sunt prioritare dreptului național.

Potrivit OUG 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, firma de investiții este definită drept „orice persoană juridică a cărei activitate o constituie prestarea unuia sau a mai multor servicii de investiții financiare către terți și/sau desfășurarea uneia sau mai multor activități de investiții pe baze profesionale”.

Potrivit Directivei europene 2014/65/UE, „Fiecare stat membru impune ca furnizarea de servicii de investiții și/sau exercitarea activităților de investiții ca ocupație sau activitate obișnuită cu titlu profesional să facă obiectul unei autorizări prealabile în conformitate cu prezentul capitol. O astfel de autorizație este acordată de autoritatea competentă a statului membru de origine desemnată în conformitate cu articolul 67”.

„Acum tragem concluzia că, în esență, exercitarea uneia sau mai multor activități de investiții cu titlu profesional este exact ceea ce recuperatorii de creanțe fac, cumpără creanță pe nimic, investesc în ea în punerea în executare și fac PROFIT, astfel în mod direct, este necesar ca ei să fie AUTORIZAȚI în țara de ORIGINE și nu doar în România”, arată avocatul Adrian Cuculis.

De ce sunt încadrați recuperatorii de creanțe străini la firme de investiții

antene gsm
Avocatul Adrian Cuculis

„Chiar în actele constitutive ale recuperatorilor de creanțe din afara țării apar activitățile de cumpărare de active neperformante ale băncilor. Vorbim de Investcapital LTD, dar și de toți ceilalți recuperatori de creanțe, care se poziționează prin însăși activitatea lor în dispozițiile referitoare la firmele de investiții financiare. Cum? Se cumpără creanța de la bancă, așa cum am arătat încă din 2014, pe o sumă derizorie, se fac investiții în punerea ei în executare și se face profit maximal.

Astfel, prin schema aceasta, chiar dacă recuperatorul de creanță din afara țării nu este declarat în mod expres ca societate de investiții, prin propria sa activitate el desfășoară o astfel de activitate, iar conform legii dar și regulamentului și directivei europene, are nevoie de autorizare în statul de origine”, a arătat avocatul Adrian Cuculis.

Cum ne putem apăra

Specialistul a explicat și cum poate fi anulată o executare silită inițiată de acești recuperatori de creanțe.

„Plecăm încă de la baza activității. Recuperatorul cumpără blocul de creanțe fără AUTORIZAȚIE, astfel însăși tranzacția pe care a făcut-o cu banca este ILEGALĂ, pentru că nu avea dreptul să facă această INVESTIȚIE. Pe cale de consecință, nici punerea în executare nu putea să aibă loc având în vedere IMPOSIBILITATEA recuperatorului de creanțe de a cumpăra efectiv creanța și pe cale de consecință executarea silită este nulă. Pe lângă acesta, noua apărare pe care o vor putea folosi toți debitorii în procesele pe care le au cu recuperatorii de creanțe, este invocarea deciziei 9/2016 a ICCJ, a deciziei 19/2018 a ICCJ, referitoare la faptul că recuperatorii nu pot percepe dobânzi, conform OUG 52/2016. Nu în ultimul rând, în raport cu normele GDPR, recuperatorii nu au voie să folosească datele personale, ceea ce îi face ilegali din start”, a mai spus avocatul.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.