Proteste în toată țara după ce Guvernul a modificat Codul Penal, prin Ordonanță de Urgență! Ce spune Iohannis

protestul anti-OUG 13 Piaţa Victoriei dosarul violențelor

Peste 15000 de oameni în București și alte câteva zeci de mii în întreaga țară au protestat marți noaptea după ce Guvernul a adoptat proiectul de lege privind grațierea unor fapte, precum și modificarea codurilor penale, prin Ordonanță de Urgență.

Un protest spontan s-a desfășurat marți noaptea în Piața Victoriei. Bucureștenii au ieșit în stradă, la temperaturi de -6 grade, după adoptarea pe ascuns a ordonanțelor pentru pentru modificarea codurilor penale. S-a scandat „Noaptea, ca hoții”, „Drangea, nu uita, te așteaptă Rahova”, „Chemați elicopterul” și „Demisia!”.

Iohannis: „Este o zi de doliu pentru statul de drept”

Președintele României, Klaus iohannis a criticat dur, într-o postare pe facebook, inițiativa Guvernului:

Codul Penal„Dragi români,
Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției.
Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție.
Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege.
Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa!
De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă.
Rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorități, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorități să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a justiției și a statului de drept.
În decembrie, oamenii s-au dus la vot cu speranța unui trai mai bun, nu pentru o legislație slăbită în domeniul anticorupției.
Miza adevărată este cum vrem să arate viitorul unei Românii în care oamenii să-și dorească să trăiască, nu al unei Românii din care să-și dorească din nou să plece.
Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină. Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor”.

Cristian Tudor Popescu: „Dacă gestul e înghițit de populație, după el nu mai urmează decât dictatura”

Cristian Tudor Popescu consideră că adoptarea, în toiul nopții, a Ordonanțelor de grațiere și modificare a Codului Penal, este o declarație de război a actualei Guvernări la adresa Justiei și a cetățenilor! Cristian Tudor Popescu a declarat la Știrile Pro TV: „Prin glasul acelui individ de la Ministerul Justiției (ministrul Florin iordache – n.r.) a fost refuzat orice dialog. Dacă gestul e înghițit de populație, după el nu mai urmează decât dictatura.

Codul Penal
Florin Iordache a răspuns agresiv, marți seara, ziariștilor care i-au pus întrebări despre modificările aduse Codului Penal

După alegeri, tot la Pro TV, spuneam că ne-am întors 1990. Greșit! Ne-am întors în decembrie 1989, după cum arată puterea PSD- ALDE. Suntem la cheremul puterii… Sfidare totală! Declanșează un război civil împotriva justiției.

Toate instituțiile, parchete, organisme naționale și internaționale, inclusiv MCV, s-au pronunțat împotrivă acestor acte, dar Guvernul a forțat. Dragnea speră ca oamenii aceștia, cei din stradă, să cedeze… O să vedem dacă trăim în România sau în Românica”.

Codul Penal, așa cum a fost modificat

Definiția abuzului în serviciu a fost semnificativ modificată. Puteți lesne observa, prin comparație, textul actualei legi și, în paralel, textul din ordonantă:

Textul din Codul Penal până la modificare: „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Text OUG: „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu stiintă, îndeplinește un act cu incălcarea dispozițiilor exprese dintr-o lege sau dintr-o ordonantă a guvernului, sau nu îndeplinește un act prevăzut de dispozițiile exprese dintr-o lege sau o ordonanță a guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor și intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute și garantate de legile în vigoare, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Se observă că Guvernul a lăsat pragul de 200.000 de lei sub care nu există infracțiune și de asemenea, că și în prima variantă, a scăzur pedepsele în mod semnificativ. S-a renunțat la condiția ca punerea în mișcare a acțiunii penale să fie făcută la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Conflictul de interese se relaxează. Don definiția conflictului de interese, au fost eliminate o serie de ipoteze care incriminau relațiile „nepotrivite” dintre funcționarul public și persoanele pentru care a lucrat în ultimii 5 ani sau din partea cărora a beneficiat de foloase.

Textul din Codul Penal până la modificare: „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin pană la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Text OUG: „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, foloase patrimoniale, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin pană la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

De asemenea, prin modificarea Codului de Procedură Penală, ordonanța de urgență prevede că denunțul se poate depune doar la 6 luni de la comiterea faptei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.