Proiect: Furnizorul de energie electrică, obligat să citească lunar contorul

anre Compania Municipală Energetică

Veste bună pentru români. Furnizorii de energie electrică ar putea fi obligați să citească lunar contorul, renunțând astfel la facturile estimative. Cel puțin asta prevede un proiect legislativ pentru modificarea art.57 alin.(2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, iniţiat de deputatul ALDE Ică Florică Calotă şi de deputatul PSD Neculai Iftimie.

Concret, modificările aduse îşi propun eliminarea facturilor estimative emise de furnizori. În schimb, furnizorii de energie electrică vor fi obligați să citească lunar contorul pentru clienţii casnici.

„Furnizorul trebuie să asigure citirea lunară a contorului pentru consumatorii casnici, să pună la dispoziţia acestora mai multe modalităţi de plată a energiei furnizate şi să permită să opteze pentru oricare dintre acestea”, se precizează în proiect.

„Facturile de electricitate emise de furnizorii din domeniu pentru consumatorii casnici au început să fie împovărătoare comparativ cu bugetul acestora. Prin emiterea unor facturi estimative de către furnizori şi prin obligativitatea plăţii acestora, foarte mulţi consumatori casnici, din care majoritatea pensionari, au devenit creditorii furnizorilor. Mai clar spus, în cazul emiterii facturii estimative, în care indexul evaluat este mai mic decât cel de pe contor, clientul casnic este obligat prin lege să plătească factura, altfel acestuia i se reziliează contractul şi este debranşat de la electricitate”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar apoi în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here