UPDATE Premierul Ponta, urmărit penal în dosarul lui Dan Șova. Klaus Iohannis i-a cerut demisia, premierul a refuzat şi s-a plâns ambasadelor occidentale

Direcția Națională Anticorupție a anunțat vineri că procurorii au dispus începerea urmăririi penale față de premierul Victor Ponta, la data faptelor avocat, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul de corupție de la companiile energetice Turceni și Rovinari privind încheierea unor contracte de asistență juridică.

UPDATE Premierul Victor Ponta, scrisoare lacrimogenă către ambasadele UE şi SUA

Premierul Victor Ponta le-a transmis vineri, după punerea sa sub urmărire penală, o scrisoare lacrimogenă ambasadelor Statelor Unite și ale tuturor statelor UE acreditate la București, anunță România TV.

În această scrisoare, se afirmă că Victor Ponta va folosi toate căile legale pentru a dovedi că nu există nicio dovadă împotrivă să în acest caz.

Potrivit epistolei, primul ministru s-a bucurat de „nivele mari de aprobare publică” după ce Guvernul a redus TVA la alimente și „a dublat alocația pentru copii”. De fapt, această din urmă măsură a fost adoptată de Parlament, la propunerea PNL.

În această scrisoare, se notează „coincidența” dintre citarea să la DNA și depunerea moțiunii de cenzură de către PNL, precum și declarația președintelui Iohannis, care a spus că devine „din ce în ce mai greu” de lucrat cu actuala majoritate. De asemenea, se susține că toate acuzațiile formulate de DNA împotriva să au fost pronunțate anterior de „inamicii politici” și în special de Traian Băsescu.

UPDATE Klaus Iohannis i-a cerut demisia lui Victor Ponta

Preşedintele Klaus Iohannis a ieşit public vineri şi a anunţat că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia.

Şeful statului a spus că, în opinia sa, este o ”situaţie imposibilă” pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale. Premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai forul legislativ îl poate demite.

„Astăzi, Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat public că primul-ministru Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea, este o situaţie imposibilă pentru România ca primul-ministru să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia primului-ministru Victor Ponta”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

„Aceste consideraţiuni şi solicitarea de demisie le-am comunicat primului-ministru într-o discuţie pe care am avut-o acum câteva minute”, a precizat Iohannis. El a făcut acest anunţ la scurt timp după ce s-a întâlnit cu Victor Ponta la Cotroceni.

Nu mai devreme de luna martie a acestui an, în contextul anchetării cumnatului său, Ponta promitea, într-o emisiune televizată, că va demisiona din postul de prim-ministru dacă în cazul lui va fi începută în vreun dosar urmărirea penală, precizând însă că speră că, în 2015, guvernele nu sunt schimbate cu mijloace judiciare.

Acum, se pare că a uitat cu bună ştiinţă promisiunea făcută românilor acum două luni…

UPDATE DNA cere Camerei Deputaţilor avizul pentru urmărirea penală a lui Ponta

Procurorul șef al DNA a sesizat Camera Deputaților cerând avizarea urmăririi penale a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese, având în vedere că, în calitate de premier, l-a numit pe Dan Şova în funcţia de ministru, în condiţiile în care în trecut a primit foloase din partea senatorului Şova.

Conform DNA, în calitate de prim-ministru al României, Ponta l-a desemnat pe Dan Șova, în august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor.

Ponta Facebook Turceni

UPDATE Ponta pe Facebook: Nu am lucrat cu CE Rovinari-Turceni şi nu a fost asociat cu Şova

Premierul Ponta a postat pe Facebook, imediat după ieşirea de la DNA, documente primite în 2009 de la Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari şi Societatea Naţionala a Lignitului Oltenia în care se preciza că între cabinetul său de avocatură şi aceste firme nu au fost relaţii contractuale, informează Mediafax.

Este prezentată şi o adresă tot din 2009 din partea Baroului Bucureşti, în care se arată că avocatul Ponta nu este şi nu a fost asociat în cadrul societăţii civile de avocaţi Dan Şova.

Documentele sunt însoţite de titlul „Dovezi ale neimplicării în cazul Tureni-Rovinari” şi de mesajul: „Câteva informații despre motivul pentru care am fost chemat azi la DNA. Situația este clară din punctul meu de vedere. Politica nu se face la DNA, se face în Parlament!”.

În una dintre declaraţiile de interese depuse ca deputat, în 2007, Ponta scria însă că era la acel moment senior partner în cabinetul „Şova şi Asociaţii”, având şi propriul cabinet de avocatură.

Ponta SovaUPDATE Senatorul PSD Dan Șova, la DNA

Senatorul PSD Dan Șova a ajuns la DNA, vineri, la scurt timp de la plecarea lui Victor Ponta de la sediul Direcției Anticorupție, unde premierului s-a adus la cunoștință că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

Senatorul Dan Șova a ajuns la DNA în jurul orei 12.00, venind singur.

El a declarat, la intrarea în sediul DNA, referitor la faptul că premierul a comis infracțiunea de conflict de interes atunci când l-a numit în funcțiile de ministru pentru relația cu Parlamentul, ministru pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine și ministru al Transporturilor, că exclude că premierul ar fi vinovat.

În aceeași cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale față de Victor Ponta și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată, fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru.

„În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al DNA iniţiază procedura de sesizare a Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârşit infracţiunile de conflict de interese a îndeplinit funcţia de prim-ministru”, se arată într-un comunicat DNA.

Anchetatorii vor cere şi aviz de la Camera Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale faţă de premier sub acuzaţia de conflict de interese, faptă pe care ar fi comis-o în perioada în care Ponta era deja prim-ministru. Mai exact, Ponta este acuzat că l-ar fi favorizat pe Dan Şova.

Potrivit legii, pentru celelalte acuzaţii nu este nevoie de aviz deoarece infracţiunile ar fi fost comise când acesta era avocat.

Facturi ilegale

Conform surselor judiciare, una dintre acuzaţii se referă la faptul că Victor Ponta ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii susţin că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare cu Şova.

Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-a înțeles cu Șova ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați rapoarte de activitate juridică, „pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția”, mai spun procurorii anticorupţie.

Procurorii DNA susţin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activitățile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obținute de la SCA „Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București.

Conform sursei citate, firma lui Dan Şova i-ar fi cumpărat premierului un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, „la solicitarea expresă” a acestuia.

Dosarul „Turceni-Rovinari”

dan-sovaDosarul „Turceni-Rovinari” a fost deschis în urmă cu un an de la mai multe sesizări ale ANAF depuse în 2011. Atunci, ANAF a constatat că atât la Complexul Energetic Rovinari, cât şi la cel din Turceni, au fost încheiate contracte care au prejudiciat statul. Două sesizări au ajuns, astfel, la DNA, scrie adevarul.ro.

Anchetatorii spun că o parte din banii primiţi de Dan Şova de la Turceni şi Rovinari ar fi ajuns şi la Victor Ponta, mai exact la cabinetul de avocatură al acestuia care a prestat servicii de consultanţă pentru cabinetul lui Şova.

Mai exact, Ponta ar fi colaborat cu casa de avocatură în perioada în care aceasta reprezenta interesele companiei energetice Turceni-Rovinari. Comisionul lui Victor Ponta ar fi fost de 0,32% din valoarea încasată de „Şova şi Asociaţii” de la societatea din Târgu Jiu, potrivit unor declaraţii făcute de Dan Şova în urmă cu câteva săptămâni.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.