luni, iulie 15, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalPrejudiciu imens la Lukoil Ploiesti. Procurorii au pus sechestru de 2 miliarde...

Prejudiciu imens la Lukoil Ploiesti. Procurorii au pus sechestru de 2 miliarde de euro pe conturi și active ale rușilor

-

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au extins cercetările față de SC Petrotel Lukoil SA Ploiești și directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, și sub aspectul infracțiunii de folosire cu rea credință a creditului societății și o nouă faptă de spălare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societății, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro și peste 1,5 miliarde dolari.

LukoilPotrivit unui comunicat al instituției, procurorii au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus măsura preventivă a controlului judiciar și față de Rață Andrei, Dănulescu Dan, Duțu Dorel, Erogov Yuri, Voinstev Alexz, ultimii doi având cetățenie rusă, toți angajați ai SC Petrotel Lukoil SA Ploiești.

Credit inventat

„Cercetările au stabilit faptul că, suspecta SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, a rambursat în baza unor contracte, cu titlu de împrumut, acționarului majoritar Lukoil Europe Holdings BV Olanda suma de 1.511.904.038,94 dolari SUA și 552.977.284,35 euro cu justificarea restituire creditare.

Totodată, suspecta SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, a primit în baza unor contracte cu titlu de investiții, de la acționarul majoritar Lukoil Europe Holdings BV Olanda suma de 32.476.926 euro și 304.186.078,78 dolari SUA, deși conform bilanțurilor, balanțelor și raportărilor către ANAF, activul societății este de 48.522.486 euro echivalent moneda națională, diferența de 257.995.952 euro neregăsindu-se în activul patrimonial al societății.

Majorare de capital inexistenta

Mai mult, suspectei SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, conform rulajelor de cont, i s-a virat în cont, de la acționarul majoritar Lukoil Europe Holdings BV Olanda, suma totală de 480.176.734,90 euro, echivalent moneda națională, cu titlu de majorare capital social, dar conform situației raportate la Oficiul Registrului Comerțului pe baza documentelor financiar contabile ale societății, capitalul social este de 105.881.929,76 euro echivalent moneda națională, diferența de 374.294.805,14 euro neregăsindu-se în aportul de capital. Cu toate că suma respectivă a fost primită cu titlu respectiv, conform rulajelor de cont, aceasta a fost fracționată și rambursată cu titlu restituire creditare în aceeași zi în care a intrat în conturile bancare”, menționează sursa citată.

Potrivit comunicatului, procurorii afirmă că „urmare a politicii comerciale practicate de S.C. Petrotel Lukoil S.A. s-a realizat decapitalizarea societății, fapt relevat și de rapoartele administratorilor societății, rapoarte aferente anilor 2012 și 2013”.

Ca urmare a celor două infracțiuni de folosirea cu rea credință a creditului societății și spălare de bani, valoarea prejudiciului, estimată în acest moment, este în cuantum de 1.185.268.188,35 Euro și 1.526.293.530,93 USD.

Sechestru pe conturile din Olanda

Lukoil
Șeful Lukoil, Bogdanov Andrey Iurevici

Procurorii au dispus și extinderea măsurilor asiguratorii, acestea fiind aplicate asupra unor bunuri aparținând Lukoil Europe Holdings BVATRIUM Olanda, până la concurența sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare deținute de această entitate juridică la bănci comerciale situate în Regatul Unit și Olanda, asupra primelor de emisiune în cuantum de 1.880.931,388 lei precum și asupra unui număr de 176.840.629 acțiuni, deținute de aceasta în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești.

De asemenea, au fost instituite noi măsuri asiguratorii asupra conturilor bancare deținute de către S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiești la bănci comerciale din Olanda, până la concurența sumei de 2.007.103.675,74 euro.

Cercetările urmează a fi continuate pentru strângerea și a altor probe necesare pentru stabilirea situației de fapt în integralitatea ei, pentru identificarea altor persoane ce au săvârșit infracțiuni și în vederea stabilirii răspunderii penale a acestora. Cercetările au fost efectuate cu sprijinul Serviciului Român de Informații și al altor autorități competente.

Avertismentul lui Ponta

Pe 6 octombrie 2014, cand a fost pus pentru prima data sechestru pe Rafinaria Petrotel, primul ministru Victor Ponta ataca procurorul de caz care a luat masura: „Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oamni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală. Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte…bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiţia este independentă îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că aşa e cu justiţia”.

Istoricul cazului

Directorul general al SC Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, este urmărit penal din octombrie 2014 și pentru evaziune fiscală și spălare de bani, acesta fiind pus sub control judiciar la data de 6 octombrie 2014 de anchetatorii care instrumentează dosarul cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat emis, la acel moment, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești, în dosarul penal nr. 254/P/2014 se efectuează cercetări față de SC Petrotel Lukoil SA Ploiești pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și de spălare de bani cu un prejudiciu estimat de 230 milioane euro, iar față de directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii acestor două infracțiuni.

Anchetatorii au efectuat, la data de 2 octombrie 2014, 23 de percheziții pe platforma Petrotel Lukoil din Ploiești la sediile societăților comerciale SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, SC Lukoil Energy&Gas România SRL, SC Lukoil Lubricants East Europe SRL, SC Agenția Lukom-A-România SRL, SC TP Log Services SRL.

Conform unui comunicat de presă, prejudiciul estimat la acel moment era în cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) și 533.598.577 lei (118 milioane euro) din săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

VIDEO Donald Trump a fost împușcat în ureche, la un miting electoral:„Am simţit imediat glonţul sfâşiindu-mi pielea”

0
Donald Trump a fost victima unei tentative de asasinat, la un miting electoral în statul Pennsylvania. Fostul președinte al SUA a fost împușcat în ureche, însă viața lui nu este pusă în pericol. Atacatorul a fost un bărbat în vârstă...