Prefectura Capitalei o pune la punct pe primărița Clotilde Armand: Bugetul Sectorului 1 e legal doar cu amendamentele consilierilor!

Clotilde Armand

Prefectura Capitalei a intervenit în scandalul bugetului de la Sectorul 1, după ce consilierii locali au acuzat-o pe primărița Clotilde Armand că a încercat să treacă bugetul fără amendamentele depuse în ședința Consiliului Local.

Nemulțumită de amendamentele depuse de consilieri, Clotilde Armand ar fi încercat să valideze hotărârea de aprobare a bugetului fără aceste amendamente.

Practic, Prefectura a confirmat ilegalitățile în legătură cu aprobarea bugetului și a somat Primăria Sectorului 1 să redacteze Hotărârea cu respectarea voinței Consiliului Local și comunicarea ei conform prevederilor legale.

În caz contrar, Prefectura a avertizat că se va adresa instanțelor de judecată.

Sebastian Burduja (PNL) anunțase că, alături de PSD, va depune o plângere penală pe numele primarului Clotilde Armand pentru falsificarea deciziei Consiliului Local privind bugetul pe anul 2023.

Redăm integral punctul de vedere al Prefecturii Capitalei:

Referitor la situația bugetului Sectorului 1, la care au fost făcute numeroase referiri în media, vă prezentăm, în cronologie, documentele care au fost transmise Prefecturii Municipiului București, de către Primăria Sectorului 1, precum și răspunsul Instituției Prefectului, în conformitate cu atribuțiile ce îi revin.

În data de 28.03.2023, a fost adoptat bugetul local al Sectorului 1, proiectul fiind inițiat de Primarul Sectorului 1 și modificat prin amendamente de consilierii locali.

În data de 07.04.2023, a fost comunicată Instituției Prefectului o adresă de înaintare a unui document intitulat “Hotărârea Consiliului Local nr.32 privind bugetul”. În urma analizei, s-a dovedit că acest document nu întrunește condițiile unei Hotărâri de Consiliu Local: nu cuprinde întreaga voință a Consiliului Local, nu a fost redactat de către persoana care are competențe legale în acest sens, respectiv Secretarul General și nu a fost comunicat  de către aceasta.
Urmare a analizei efectuate, Prefectura a solicitat Secretarului General al Sectorului 1, în mod expres, îndeplinirea obligațiilor legale, respectiv redactarea Hotărârii, cu respectarea voinței Consiliului Local și comunicarea ei conform prevederilor legale  (Secretarul General trebuie să redacteze Hotărârile Consiliului Local - art. 243, alin.1, lit f și să le comunice Instituției Prefectului - art.197, alin.1, din Codul Administrativ).

În data de 24.04.2023, Secretarul General al Sectorului 1 a redactat și comunicat Hotărârea Consiliului Local nr. 32, care cuprinde toate amendamentele adoptate de către Consiliul Local, așadar exprimă voința juridică a acestuia. Hotărârea Consiliului Local nr. 32 a fost semnată de către doi consilieri locali și a fost transmis refuzul de contrasemnare al Secretarului General, motivat de diverse încălcări ale textelor legale, în adoptarea amendamentelor.
În urma analizei Hotărârii Consiliului Local nr. 32, astfel cum a fost comunicată în data de 24.04.2023, Instituția Prefectului a solicitat Primarului Sectorului 1 alinierea la normele legale a amendamentelor care nu îndeplinesc condițiile de legalitate. În caz contrar, în conformitate cu prevederile Codului Administrativ, Instituția Prefectului are obligația de a ataca Hotărârea Consiliului Local nr. 32, cu privire la aceste amendamente, la instanța de contencios administrativ.

În concluzie, începând cu data de 27.04.2023, dată la care Hotărârea Consiliului Local nr. 32 a fost publicată pe site-ul Primăriei, Sectorul 1 are buget legal aprobat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.