#PanamaPapers Cristi Borcea şi Sorin Ovidiu Vîntu, implicaţi într-un megascandal cu firme off-shore

Panama
Cristian Borcea și Sorin Ovidiu Vîntu ar fi implicați în scandalul Panama

off-shorePoliticieni de rang înalt, dar şi fotbalişti şi oficiali ai FIFA, cărora li de alătură românii Sorin Ovidiu Vîntu, Cristi Borcea şi Frank Timiş – toţi sunt implicaţi într-un megascandal cu firme off-shore înregistrate în Panama. Este vorba de peste 214.000 de societăți off-shore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, după cum relevă o anchetă jurnalistică efectuată în comun de 107 instituții media care au reușit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăți panameze de consultanță.

Le Soir caracterizează afacerea drept cea mai mare scurgere de informații financiare înregistrată până în prezent, în timp ce Le Monde o descrie drept cea mai spectaculoasă intruziune în lumea obscură a finanțelor offshore.

Ancheta coordonată de Consorțiul Internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ) este importantă nu doar prin numărul documentelor — potrivit Le Monde ar fi circa 11,5 milioane—, ci și prin faptul că nume grele ar putea fi vizate de aceste dezvăluiri, Le Soir estimând că „șocul din această duminică este planetar”.

Printre cei care au recurs la diferite montaje financiare pentru a-și disimula averile sunt enumerați deocamdată membri ai anturajului președintelui rus Vladimir Putin, premierul pakistanez Nawaz Sharif, președintele ucrainean Petro Poroșenko și fostul șef al Executivului de la Kiev, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, tatăl premierului britanic David Cameron, regele Salman al Arabiei Saudite, președintele argentinian Mauricio Macri sau fostul premier irakian Ayad Allawi. Sunt puse pe tapet și nume din afara lumii politice, cum ar fi cazul fotbalistului Lionel Messi sau al fostului președinte al UEFA, Michel Platini.

Publicația belgiană Le Soir promite că în zilele următoare va face numeroase dezvăluiri despre belgienii care și-au ascuns patrimoniile prin paradisurile fiscale, precizând deocamdată că numărul lor este de 732.

Casa de avocatură Mossack Fonseca, „creierul” afacerii cu firme off-shore

off-shore
Cristian Borcea și Sorin Ovidiu Vîntu ar fi implicați în scandalul Panama – off-shore

În centrul acestei „pânze de păianjen” se situează societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanță pentru crearea companiilor off-shore, firme ecran ce disimulează identitatea reală a proprietarilor lor. Societatea Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, țară considerată unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei și o placă turnantă pentru spălarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude și activități criminale. Documentele din arhiva acestei societăți panameze relevă că, începând din anul 1977 și până în 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entități off-shore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienți proveniți din peste 200 de țări și teritorii.

Le Monde subliniază că aceste informații ar fi rămas în continuare secrete dacă o sursă anonimă nu ar fi început anul trecut să le transmită această „mină de aur” jurnaliștilor de la publicația germană Süddeutsche Zeitung, care a reușit astfel să cerceteze acuzațiile de fraudă ce au vizat atunci Commerzbank, a doua bancă a Germaniei. Remarcând însă volumul datelor, cotidianul german a cerut sprijinul ICIJ, care a inițiat astfel investigația anunțată acum și care ar putea fi în zilele următoare sursa unor dezvăluiri cu numeroase implicații.

Din România, sunt vehiculate trei nume care ar fi implicate în acest megascandal cu firme off-shore: Sorin Ovidiu Vîntu, Frank Timiş şi Cristi Borcea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here