Obiceiuri culinare de Crăciun în Europa. CITEŞTE ce pun pe masă britanicii, spaniolii şi finlandezii

CrăciunSărbătoarea de Crăciun este cea mai iubită din Europa, atât pentru semnificația sa aparte, celebrând nașterea lui Iisus, cât si pentru bucuria de a oferi și primi daruri. Totodată, Crăciunul ne apropie de noul an, pe care fiecare cetățean european și-l dorește mai frumos și mai prosper.

Fiecare popor petrece de Crăciun într-o atmosferă plină de farmec și de bucurie, în funcție de tradițiile și obiceiurile care îl definesc. În fiecare țară din Europa, sărbătoarea Nașterii Mântuitorului este întâmpinată cu adevărate răsfățuri culinare care sfidează, măcar o noapte într-un an, criza economică și recesiunea.

Festin de Crăciun pe mesele din Vest

În Europa Occidentală, Crăciunul este sărbătorit vreme de cel puțin zece zile, timp în care petrecăreții se ospătează cu diverse mâncăruri pe bază de carne și legume.

În Marea Britanie și în Irlanda se servesc cele mai bogate (în calorii) mese de Crăciun. Britanicii savurează delicii culinare de Crăciun, din care nu lipsesc friptura de curcan, de vită, de gâscă și de rață, glazurate, de obicei cu miere sau marmeladă, fazanul la cuptor, plăcintele și budinca (Christmas Pudding). Englezii spun că ospățul liniștește spiritele dupa noaptea de Ajun, în care duhurile rele și fantomele părăsesc castelele și criptele. Copii își așteaptă cadourile după ce au aruncat în foc scrisorile pentru Moș Crăciun, pe care bineînțeles că piticii le-au scos prin horn, astfel că dorințele se vor împlini.

După masa copioasă de Crăciun, englezii pornesc, în ziua de Sfântul Ștefan, la vânătoare de pițigoi, pasărea care, spune legenda, a trezit gardianul ce-l păzea pe martirul creștin închis, ce nu a mai putut să se salveze.

În Franța, Père Noël este întâmpinat cu un meniu tradițional, care include stridii, foie gras, curcan umplut cu castane, friptură de pui și de gâscă, dar și nenumărate feluri de desert. Desertul tradițional este Buche de Noël (o ruladă sub forma unui butuc tradițional de Crăciun. Père Noël vine și în Belgia, unde se servesc bomboane, prăjituri și ciocolată pe întreaga perioadă a Sărbătorilor de iarnă.

Curcanul, principalul „invitat” în sudul Europei

Mai la sud, spaniolii se înfruptă cu fructe de mare, dar și friptură de curcan sau de miel. Meniul de desert cuprinde prăjituri cu pesmet, un foietaj umplut cu marțipan și un chec special, numit „Roscón de Reyes”.

În Portugalia, preparatele vedetă de Crăciun sunt codul la cuptor, friptura de curcan, de capră sau de miel, stropite din belșug cu vin de Porto. Mari amatori de dulciuri, portughezii prepară „farofias”, lapte de pasăre (conține vin, albuș de ou, zahăr și scorțișoară), ciocolată caldă, budincă dulce cu migdale și un chec cu cartofi dulci și portocale. Și la greci curcanul devine principalul fel al mesei de Crăciun, neapărat împreună cu o pâine tradițională numită „hristopsomo”. Prăjiturile cu miere încheie cu fast ospățul.

CITEŞTE ce pun pe masa de Crăciun italienii, finlandezii, norvegienii, ungurii, bulgarii şi polonezii

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here