VIDEO Netanyahu: „ Israel conduce lumea!”. Discursul epocal de la AIPAC dezvăluie formidabila forță a Israelului

Un discurs prea puțin băgat în seamă în România arată ce forță economică a devenit Israelul. România nu poate și nici nu trebuie să rateze șansa unei colaborări fructuoase cu Israel, așa cum a făcut-o, în ultimii 30 de ani, cu China.

Israel
Benjamin Netanyahu, la congresul AIPAC

Discursul ținut anul acesta de premierul Benjamin Netanyahu la congresul Comitetului de Afaceri Publice Americano-Israeliene (AIPAC), rostit într-o engleză americană impecabilă a fost un show de excepţie, care a relevat forța economică, nu doar militară.

„Bibi Netanyahu”, cum i se mai spune premierului din Irael, s-a plimbat pe toată scena și a vorbind cu convingere despre măreţia ţării sale – armată, economie, agricultură, înaltă tehnologie, cybersecuritate. În spatele lui, imense panouri cu grafice relevante îi confirmă spusele. Puteți citi în continuare, o traducere a impreesionantului discurs de la AIPAC.

„Apple, Google, Microsoft, Amazon, Facebook – toate au centre de cercetare în Israel”

Veștile bune nu se încheie doar cu puternica forță militară a Israelului, ci continuă cu puternica economie a Israelului – este o economie extraordinar de puternică. Și vă spun că am făcut-o mai puternică îndreptând Israelul către principiile pieței libere, ceea ce a dezlănțuit scânteia genialității ce sălășluia în poporul nostru, în inovație, în antreprenoriat. Și acum are loc o revoluție care nu s-ar fi putut înfăptui la un moment mai bun decât acesta – priviți cele mai mari 10 companii ale lumii în anul 2006: 5 companii energetice, o companie I.T. – Microsoft, iar cu doar 10 ani mai târziu, în 2016, este cu totul inversat: 5 companii I.T. și o singură companie energetică rămasă. Adevărata avere stă în inovație. Cunoașteți aceste companii – Apple, Google, Microsoft, Amazon, Facebook – și ghiciți ce? Toate au centre de cercetare în Israel – centre de cercetare foarte importante. Și nu sunt singurele, există sute altele, cu un motiv – ceva se întâmplă, este o mare schimbare, este – vreți să vă dau un termen din jargon? – este o propoziție, una teribilă, dar nu am cum altfel să vă spun – este confluența dintre date uriașe, conectivitate și inteligență artificială, ați înțeles? Și știți ce face asta? Revoluționează toate industriile existente și creează altele complet noi.

Israel -ul schimbă lumea!

Iată o veche industrie la care Israelul mereu s-a priceput de minune: agricultura – mereu am fost buni la agricultură – dar acum avem agricultură de precizie. Știți ce este aceea? Vedeți drona aceea de pe cer? Este conectată la o mare bază de date și pe câmp sunt senzori și fertilizare „cu picătura” și irigare „cu picătura” și acum putem urmări cu ajutorul acestei tehnologii apa și fertilizatoarele pe care le folosim chiar pentru fiecare plantă în parte – asta înseamnă agricultură de precizie, asta înseamnă Israelul. Incredibil.
Știți, mereu am fost buni cu apa, vreau să vedeți cât de buni suntem. Deci, reciclăm aproape 90% din apa reziduală, iar următoare țară în top, Spania, reciclează mai puțin de 20%. Puteți vedea ce face Israelul pentru apă, pentru mediul înconjurător. Deci când iei aceste două lucruri – agricultura și apa – și celelalte tehnologii pe care le folosim la ambele… Putem schimba lumea, și o și facem. Tocmai ce am auzit că o femeie africană, în Africa, trebuie să parcurgă zilnic 8 ore pentru a face rost de apă pentru copiii ei, 4 ore dus până la fântână, 4 ore întors. O tânără companie israeliană a venit cu această tehnologie, depășindu-l pe Moise – îl țineți minte pe Moise? A scos apă din piatră seacă – tehnologie care scoate apă doar din aer! Compania care aduce apă în Africa, milioanelor de africani, este tehnologie israeliană!
Recent am fost în India. Acela este prietenul meu, prim-ministrul Narendra Modi – îi arăt roșiile cherry, în (un oraș) India – aceasta este tehnologie israeliană. Și ce am auzit acolo a fost fantastic: fermierii au venit din regiune, este o fermă experimentală acolo și un loc unde Israelul oferă cunoștințe tehnologice fermierilor indieni – 65% din populația Indiei sunt fermieri – iar un fermier după altul se ridică și spune: „Datorită tehnologiei israeliene, mi-am îmbunătățit câștigurile de trei ori, de patru ori, de cinci ori”. Israelul schimbă lumea! În India, în Asia, în Africa, în America Latină, peste tot!
Acestea sunt vechile industrii, iar acum există noi industrii, Israel literalmente… Cum să spun? Israel literalmente conduce (drive – a conduce vehicul, n.tr.) lumea. Mă refer la vehiculele autonome. Israel este liderul mondial al vehiculelor autonome. 500 de companii tehnologice care au apărut aproape instantaneu, iar una dintre ele, Mobileye, acolo sus, în stânga, tocmai ce a fost vândută celor de la Intel pentru 15 miliarde de dolari. Dar chestia interesantă este că Intel le-a spus: „Iată cheile către cele 30 de afaceri mondiale de vehicule autonome pe care le deținem, acum sunt ale voastre.” Tehnologia israeliană conduce (drive – a conduce vehicul, n.tr.) lumea!

Israel a devenit liderul mondial în securitate cibernetică

Și o ultimă chestiune – există multe altele, dar iată încă una care vă este foarte familiară – aveți conturi bancare? Ar trebui să aveți. Ei bine, nu vreți ca nimeni să le spargă, nu? Sau să vă spargă mașinile, sau avioanele în care călătoriți – aveți nevoie de securitate cibernetică, cu toții avem. Israel a devenit liderul mondial în securitate cibernetică. Iată cât de mult s-a investit în sutele de companii incipiente ale Israelului, companii minunate, dar iată și un alt lucru pe care trebiie să-l știți: populația Israelului este de 8-9 milioane de oameni, adică o zecime din 1% din populația lumii. Deci ce procent din investițiile private mondiale în securitate cibernetică avem? Suntem o zecime din 1% din populația lumii și avem 20% din investițiile private mondiale în securitate cibernetică, de 200 de ori mai mult decât procentul populației. Nu de două ori, nu de zece ori, nu de o sută de ori, ci de două sute de ori – foarte puternic.
Și aici se unesc punctele, deoarece avem această grozavă capacitate în securitate și în informații și pentru că avem această grozavă capacitate în tehnologia civilă, pentru a face viețile oamenilor mai bogate, mai sigure, mai productive. Multe țări apelează la Israel deoarece doresc să împartă cu noi aceste beneficii, iar asta creează cea de-a treia mare schimbare, care este un amestec al relațiilor diplomatice mondiale ale Israelului. Știți, când m-am alăturat serviciilor de externe acum 105 ani, aveam relații diplomatice cu vreo 80-90 de țări. Acum sunt 160 de țări și sunt foarte puține state cu care nu avem relații diplomatice. Că tot veni vorba, ce facem cu Groenlanda? Trebuie să facem ceva cu Groenlanda. Dar colorăm lumea în albastru (conform hărții). Am fost în Africa de trei ori în 18 luni, am fost în America de Sud, America Latină. Vă puteți imagina cei 70 de ani de istorie a Israelului dacă niciun prim-ministru al Israelului n-ar fi fost vreodată mai la sud de Texas? Dar am fost în Argentina, în Columbia, în Mexic, iar ei au spus: „Întoarceți-vă! Întoarceți-vă! Vrem mai mult!” Asta se schimbă. Toate aceste țări vin către noi – India, China, Mongolia, Kazahstan – toate – Azerbaijan, țări musulmane. Deci colorăm lumea în albastru. Mai țineți minte cum toată lumea zicea cât de izolat este Israelul? În curând, țările care nu au relații diplomatice cu noi, acelea vor fi izolate!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here