Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Când va fi ziua decisivă

Alegeri anticipate la anu' și la mulți ani
Foto: Digi24

Moțiunea de cenzură la adresa Guvernului va fi citită în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului de joi, de la ora 10.00. Însă dezbaterea și votul vor avea loc joia viitoare.

Sunt toate șansele ca moțiunea de cenzură să treacă și Guvernul să pice, după ce Partidul Social Democrat a pierdut majoritatea în Parlamentul României.

Partidele din Opoziție au obținut o victorie importantă, care poate anticipa rezultatul votului de săptămâna viitoare: au respins, prin vot, calendarul stabilit de PSD prin care votul la moțiune ar fi urmat să fie dat sâmbătă.

PNL a acuzat puterea că foloseşte de „tertipuri cu iz infracţional” şi că programează special votul în zi de weekend.

Moțiunea de cenzură. Decizia Curții Constituționale

10 octombrie, ziua în care este programat votul pentru moţiunea de cenzură este şi ultima în care premierul ar trebuit să meargă în Parlament pentru un vot de încredere, după ce ALDE a ieşit de la guvernare. Opoziţia are nevoie de 233 de voturi că să demită cabinetul Dăncila.

Curtea Constituţională a stabilit că primul ministru are nevoie din nou de votul de încredere al Parlamentului, fiind vorba de un executiv cu o nouă formulă politică. Numai după ce Guvernul va fi reconfirmat de Parlament, Viorica Dăncilă poate merge cu propunerile de miniștri la şeful statului, care va fi obligat să numească sau să revoce membri ai guvernului.

Tăriceanu: Vor fi peste 240 de voturi pentru moțiunea de cenzură

Moțiunea de cenzură , ALDE intra in opozitie

Călin Popescu Tăriceanu a declarat la Digi24 că, în contextul în care a fost respinsă citirea moțiunii în plenul reunit de miercuri și pe baza calculelor celor din ALDE, vor fi peste 240 de voturi pentru căderea Guvernului.

„Ce s-a întâmplat marți în Parlament este o dovadă simplă, tangibilă, concretă că într-adevăr, așa cum spunea și unul din liderii PSD, și-au pierdut majoritatea și acest lucru s-a demonstrat la vot. Nu mai e nimic de comentat în plus. (…) Niște colegi au făcut calcule pe baza listelor de prezență și de vot și calculele arată că la moțiune vor fi peste 240 de voturi pentru moțiune, deci pentru căderea Guvernului”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la Digi24.

Viorica Dăncilă promite bani pentru infrastructura locală

Moțiunea de cenzură, Guvernul merge cu remanierea în Parlament

Imediat după ce a atacat Opoziția pe tema moțiunii de cenzură, miercuri, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că 500 de proiecte ale comunităților locale tocmai au fost aprobate, iar finanţarea urmează să vină. Cu alte cuvinte, dacă Guvernul pică, este posibil să pice și aceste finanțări în valoare totală de 6 peste miliarde de lei.

Banii ar urma să fie acordați prin Fondul de Dezvoltare și Investiții, un fond inițiat de Darius Vâlcov și care se suprapune peste Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

„Continuăm să lucrăm în același ritm susținut pentru implementarea proiectelor de investiții. Fondul de Dezvoltare și Investiții, pus la dispoziția comunităților locale, se bucură de o largă apreciere. Au fost depuse până acum aproximativ 3.600 de proiecte în domeniile infrastructurii de transport, apă și canalizare, înființarea și extinderea rețelelor de gaze sau construcția de școli și grădinițe. După ce, într-o primă etapă, am aprobat 116 proiecte, acum am ajuns la 500 de investiții aprobate, a căror valoare depășește 6 miliarde de lei. Urmează semnarea contractelor de finanțare, astfel încât astfel de investiții să înceapă în perioada imediat următoare. Comisia Națională de Strategie și Prognoză va continua analiza, urmând ca și alte proiecte să fie depuse și să fie aprobate până la nivelul plafonului de contractare de 10 miliarde de lei pentru acest an”, a spus Viorica Dăncilă, potrivit Digi24.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ