Ministrul lui Iohannis minte de îngheață Legile educației. Ce face Ligia Deca e scandalos

Foto: Ligia Deca și Klaus Iohannis
Foto: Ligia Deca și Klaus Iohannis

Deși proiectele de legi ale educației realizate de Ligia Deca nu au fost publicate nici până azi, ministrul Educației, pus în funcție de președintele Klaus Iohannis, al cărui consilier a fost, a spus luni în ședința Biroului Permanent Național al PNL că Legile educației ar fi stat în consultare, că s-au primit observații pe marginea lor și că s-au trimis coaliției.

Ligia Deca minte de îngheață apele!

În realitate, în consultare publică au stat Legile educației realizate de fostul ministru, Sorin Cîmpeanu.

Citește și Sindicatele l-au împăcat pe ministrul Educației cu limba română. Cine-l va reconcilia și cu istoria românilor?

La sfârșitul săptămânii trecute, PSD, USR, precum și o campanie Declic au cerut DESECRETIZAREA proiectelor legilor educației.

Ministrul Ligia Deca le-a mai spus luni liderilor PNL că Legile educației trebuie aprobate până în luna iunie pentru a nu pierde bani din PNRR, potrivit surselor G4Media.ro.

La întâlnirea liderilor Coaliției de guvernare din 10 ianuarie, s-a hotărât că proiectele de legi nu pot fi aprobate politic în forma prezentată de Ligia Deca și că partidele vor face comisii de experți care vor ajusta textele. A fost stabilit și un calendar, care prevede că legile vor fi adoptate de Parlament abia pe 15 martie.

„Ligia Deca ignoră necesitatea dezbaterii publice”

Senatoarea USR Simona Spătaru i-a cerut, pe 19 ianuarie, Ligiei Deca „publicarea urgență a proiectelor de modificare a legilor Educației, acestea nefiind prezentate în mod oficial de Ministerul Educației până la această oră, în ciuda tuturor discuțiilor și presiunilor publice pe această temă”.

„Cum să îți permiți să ascunzi societății tocmai proiectele ce urmează să modeleze viitorul copiilor acestei țări? Cu ce drept ministrul Ligia Deca ignoră necesitatea dezbaterii publice? De ce Coaliția Minciunii și Imposturii vrea ca aceste proiecte să treacă de avizarea Guvernului și să fie aduse în Parlament ascunse de analiza critică a societății civile? Cunoaștem răspunsul: fiindcă au un singur scop, acela de a ascunde plagiatorii, cu prețul distrugerii definitive a șanselor copiilor acestui popor”, a afirmat atunci Simona Spătaru.

„Traseul transparenţei”

Senatorul PSD Vasile Dîncu susţine că este necesar ca noile legi ale Educației să parcurgă „traseul transparenţei” înainte de a fi adoptate de Guvern.

El îi solicită liderului social-democraţilor, Marcel Ciolacu, prelungirea termenelor pentru prezentarea legilor educaţiei în coaliţie şi în Guvern, pentru că noile legi au nevoie de „o serioasă revizie” şi de consultări cu mediile educaţionale.

„După şapte ani de la debutul dezbaterii pentru ‘România Educată’, observăm că legile educaţiei, deşi ţinute într-o confidenţialitate de neînţeles, au creat o vie dezbatere şi multe reacţii din mediul educaţional. Este clar că aşteptarea societăţii este mare şi e nevoie de dezbatere mai amplă şi analize aprofundate. După o scurtă analiză a proiectelor de lege, constatăm că sunt multe lucruri care vor trebui refăcute şi căutate soluţii la unele probleme. Sunt multe măsuri administrative, dar puţine schimbări de paradigmă care să ne dea certitudinea că vor asigura adaptarea şcolii şi a copiilor la schimbările rapide de la nivelul culturii, civilizaţiei şi mediului tehnologic”, a scris Dîncu, vineri, pe Facebook.

Minciuna cu PNRR a Ligiei Deca

Invocarea PNRR de către Ligia Deca nu stă în picioare deoarece în document nu se vorbește de o nouă lege a Educației, ci de un „pachet legislativ” care să atingă anumite obiective.

„Pachetul legislativ va asigura coerența cu alte reglementări legale emise în ultimii ani și cu cerințele unui mediu socioeconomic în continuă schimbare și va include:

– constituirea unui grup de lucru interministerial coordonat de Primul Ministru, care va monitoriza proiectul „România Educată”. Se vor publica rapoarte trimestriale de monitorizare;

– adoptarea unei Hotărâri de Guvern de stabilire a termenelor și responsabilităților pentru implementarea proiectului „România Educată”;

– măsuri legislative pentru a asigura implementarea proiectului „România Educată”.

Pentru pregătirea pachetului legislativ se vor organiza consultări cu partenerii sociali, reprezentanții asociațiilor de părinți, ai întreprinderilor și ai organizațiilor neguvernamentale, comunitățile  locale, alte autorități/entități publice, elevi, studenți, cadre didactice, experți”, scrie, de fapt în PNRR.

Cum spuneam, consultările prevăzute în PNRR nu s-au făcut pe legile Educației ale lui Deca, ci pe cele ale lui Cîmpeanu.

Mai mult, nu e nevoie de noi legi, ci doar de luarea unor măsuri prin hotărâri de guvern, ordine de ministru etc.

Delict de opinie

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că ministrul Educaţiei, Ligia Deca, trebuie să explice în interiorul coaliţiei de guvernare de ce a suspendat atribuţiile secretarului de stat Florin Lixandru.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, ce părere are de suspendarea atribuţiilor secretarului de stat din Ministerul Educaţiei pentru că ar fi criticat noile legi ale Educaţiei, Ciolacu a spus: „E prima oară când aud acest lucru. (…) Vom vedea explicaţiile doamnei ministru. Cum e normal, o să explice în interior. Dacă doamna ministru a făcut acest lucru pentru că domnul Lixandru a spus că are alte păreri în ceea ce priveşte legile ne aflăm în faţa unui fenomen, eu credeam că e uitat, arată a ceva, eu am trăit înainte de ’89. (…) S-au mai întâmplat modificări de atribuţii, dar nu într-un astfel de context”.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Florin Lixandru a confirmat miercuri că i-au fost retrase atribuţiile printr-un ordin de ministru.

„Momentan sunt pe funcţie, dar nu am nicio atribuţie. Eu aveam atribuţii pe învăţământ preuniversitar şi pe relaţia cu Parlamentul şi s-a abrogat ordinul prin care mi s-au atribuit acele atribuţii, momentan, până la o discuţie care ar avea loc în coaliţie în această seară”, a afirmat secretarul de stat.

El a spus că i-au fost retrase atribuţiile pentru un „delict de opinie”, precizând că legile Educaţiei sunt proiecte mult prea importante care trebuie dezbătute „temeinic, pe îndelete”.

Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuţiile. Perspectiva PSD asupra legilor Educaţiei este că sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete! PSD va pune în discuţia coaliţiei stabilirea unui calendar extins de analiză publică şi adoptare. Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educaţiei are termen trimestrul al treilea al acestui an; în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci şi cele privind Legea Educaţiei, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024″, a scris Lixandru, pe Facebook.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.