Shopping la Transgaz, compania generalilor. Fușereală cu fondurile publice

Tranzgaz
Fostul ministru al Economiei Nicolae Bădălău a dispus un control la Transgaz, dar directorul general Ion Sterian (stânga) a rămas intangibil

Haine pentru șoferi la preț de țoale de firmă, contracte fără licitație pentru firme de familie sau studii despre cum trebuie plătiți membrii Consiliului de Administrație, sunt doar câteva dintre găselnițele Transgaz pentru a risipi fondurile publice.

Transgaz a fost devoalată recent de către jurnaliști ca fiind condusă, alături de directorul Ion Sterian, de mai mulți foști generali din serviciile de informații. De aici și denumirea de „compania generalilor”.

Investigație realizată de Sorin Ghica și Cătălin Antohe

Reprezentanții Societății Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz Mediaş nu au răspuns la întrebările adresate de Cetățeanul referitoare la modul în care au fost cheltuite fondurile companiei, drept urmare vom începe să publicăm documente care arată jaful (risipa) pe bani publici de la „compania generalilor”.

Cele mai multe dintre contractele de la Transgaz, companie condusă de directorul general Ion Sterian – personaj asupra căruia vom reveni într-un artico viitor, au fost încheiate fără licitație, cu firme abonate la bani publici.

Transgaz este o companie deținută de către statul român prin Secretariatul General al Guvernului (58,51%) și de către alți acționari (41,49%), cu o capitalizare totală de aproape 1 miliard euro.

Găselnițe Transgaz: Bani pentru soluționarea crizelor în comunicarea internă

Șefii Transgaz nu au știut ce să mai inventeze pentru a toca banii companiei. Așa s-a ajuns, de pildă, la contracte pentru achiziţionarea de „servicii de gestionare a crizelor în comunicarea internă” !?!

Astfel, societatea REDHEAD CONSULT SRL Cluj-Napoca, administrată de Adrian Demian Groza (foto facebook), a primit de la Transgaz 9.600 de euro (fără TVA) pe o perioadă de 6 luni, nu se înțelege pentru ce.

Transgaz
Adrian Demian Groza FOTO Facebook

Asta pentru că în contractul încheiat cu Transgaz nu se fac niciun fel de precizări despre activitatea pe care  REDHEAD CONSULT SRL se obligă să o presteze. Contractul detaliază doar clauzele clasice – preț, durată, sancțiuni pentru neexecutarea obligațiilor, forța majoră sau obligații, mai puțin cele referitoare la sarcinile concrete ale prestatorului.

Transgaz

Lefurile grase de la Transgaz, stabilite „științific”

Pentru că îi dădeau banii publici afară din casă, șefii Transgaz s-au gândit să încheie și un contract pentru achiziționarea de „servicii de elaborare a unui studiu comparat privind condiţiile de remunerare a membrilor Consiliului de Administraţie (CA) al SNTGN TRANSGAZ SA, a Directorului General şi a Directorului Financiar”.

Transgaz

Societatea TRANSEARCH INTERNATIONAL SRL, administrată de cetățeanul german Burghold Johannes Angelo, a primit de la Transgaz 14.000 de euro (fără TVA) pentru a face un studiu comparat asupra condiţiilor de remunerare pentru poziţii similare din companii ale statului. Se vede că șefii Transgaz nu mai știu în ce moduri să-și mai atribuie remunerațiile grase.

Tricouri de 154 de lei pentru șoferii și paznicii Transgaz

În 2017, Transgaz a atribuit firmei Cozamin SRL Galați un contract pentru achiziția de îmbrăcăminte de uz profesional (costume, sacouri, pantaloni, cămăși cu mânecă lungă și scurtă, tricouri și cravate), în valoare totală de peste 500000 lei.

Prețurile practicate de firma gălățeană pentru îmbrăcăminte ne duc cu gândul la firme de renume din lumea modei. Astfel, pentru un banal tricou cu mânecă lungă pentru paznici, Transgaz a plătit nu mai puțin de 154 de lei. Un sacou pentru șoferi a costat 269 de lei, iar o cămașă cu mânecă scurtă – 139 de lei. Cravatele paznicilor de la Transgaz au costat 64 de lei bucata, iar un tricou – 38 de lei.

Transgaz

În total, Tranzgaz a achiziționat de la firma Cozamin 10.000 de tricouri, 600 de cămăși, 180 de pantaloni, 90 de sacouri și 90 de cravate.

Pentru ca nimeni să nu afle prețurile ridicol de umflate plătite pentru hainele paznicilor și ale șoferilor, Transgaz a impus și o clauză de confidențialitate, ridicolă, se vede, pentru contribuabilii care plătesc facturile la gaze.

Paza conductelor, atribuită fără licitație unor firme de familie

Foarte mai mulți bani s-au plătit pentru pază, dar nu oricum. Contractele atribuite pentru paza obiectivelor au fost încheiate prin negociere directă, fără ca Transgaz să organizeze licitație.

În 2016, compania statului a atribuit un contract gras asocierii de firme Ippon Med SRL Mediaș (lider de asociere), Metropolitan Security SRL Sibiu și Top Guard Security SRL București.

Prețul plătit de Transgaz pentru „Servicii de pază, monitorizare şi intervenţie, supraveghere pentru obiectivele apartinând S.N.T.G.N. Transgaz S.A. pentru Lotul 2 – Zona de Sud” a fost de peste 6 milioane de lei. De atunci, contractul a fost prelungit abuziv de mai multe ori prin acte adiționale.

Surse din Transgaz au dezvăluit pentru Cetățeanul că nu întâmplător a fost contractată firma Ippon Med SRL.

Patronul societății de pază, Dorin Țichindelean, este soțul Marilenei Ricarda Țichindelean, șefa Serviciului de Resurse Umane de la Transgaz. Tot la compania de stat lucrează și fiica celor doi, Adriana Ștefana, ca economist la Serviciul Planificare.

În 2018, Transgaz a mai atribuit Ippon Med SRL un contract în valoare de 2.5 milioane de lei pentru „servicii de pază, monitorizare, intervenție și supraveghere pentru obiectivele aparținând S.N.T.G.N. Transgaz S.A. Mediaș: Lot 1 — Nord și Lot 2 — Sud”.

Pentru a nu organiza licitație, șefii Transgaz au invocat o „Situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de entitatea contractantă”.

Compania generalilor

În directoratul lui Ion Sterian, Transgaz a devenit un adevărat stat în stat, fiind cunoscută drept „compania generalilor”, o seamă de foști înalți ofițeri SRI aflându-se pe ștatele sale de plată.

Până și Liviu Dragnea, atunci când deținea frâiele puterii în PSD și era unul dintre cei mai puternici oameni în stat, nu s-a putut atinge de Ion Sterian. În primăvara anului trecut, liderul PSD îl acuza pe pe directorul Transgaz că blochează extinderea reţelelor de gaz.

„Îl rog pe domnul Sterian de la Transgaz să nu mai blocheze extinderea reţelelor de gaze din România şi îi cer şi domnului ministru Bădălău (ministrul Economiei) să ia foarte în serios această chestiune. România, comunităţile, economia din România are nevoie de surse de energie ca să se dezvolte şi vă rog să nu vă jucaţi cu această chestiune. Să nu credeţi că dacă sunteţi înconjurat de opt sau nouă foşti generali SRI ca şi consilieri, puteţi să faceţi ce vreţi cu averea României”, a afirmat Dragnea.

„Vedetele” de pe ștatul de plată al Transgaz

Presa a relatat despre conexiunile șefilor de la Transgaz cu diverse personaje influente, inclusiv din SRI, care ar fi fost plătite regește.l

„După rude, prieteni și soții ale unor politicieni sau alți oameni influenți, angajați de directorul-general Ion Sterian, urmează o nouă categorie abonată la banii publici: vedetele sau rudele acestora. Acei oameni care apar la tv seară de seară și pe care noi îi credem că ne vor binele. Că vor să scoată adevărul la iveală și că devoalează combinațiile din zona puterii politice. Și fac asta, doar că îi arată pe ceilalți, pe adversarii stăpânilor lor. Pe ai lor îi protejează. Pe bani mulți. Lunar”, a scris pe Facebook jurnalistul Cătălin Pena.

Iată lista celor aflați pe ștatul de plată al Transgaz, publicată de Cătălin Pena:

1. Stoica Marius – fost general SRI, consilier al directorului-general;
2. Iuga Alexandru – fost general SRI, pentru care a fost infiițată Direcția Aprovizionare și Trasport, la care este director;
3. Țolescu Cezar Aurelian – ofițer superior al SRI, fost director general al RASIROM, Șef Serviciu BRUA în cadrul Transgaz;
4. Țolescu Geanina Elena – ofițer SRI, la Direcția de contraspionaj radio, Șef Serviciu Financiar BRUA. (Soții Țolescu și-au plagiat tezele de doctorat, fiind din lotul de „doctori de-ai lui Oprea” de la Academia SRI).
5. Pop Nelu – chestor de poliție (general cu două stele), consilier al directorului-general, în timp ce fiica acestuia lucrează la Direcția Juridică din Transgaz;
6. Buleandră Dumitru – fost ofițer UM0215, angajat la IT;
7. Buleandră Alexandra – fiica celui de mai sus, la Resurse Umane;
8. Achim Viorel Ciprian – fost ofițer SRI, Șef Serviciu Mediu, Protecție și Securitate la Transgaz;
9. Drăghici Aurelian – protejatul fostului general de informații Virgil Ardelean, șef în Direcșția de Analiză și Verificare
10. Chițoiu Elena Laura – soția lui Daniel Chițoiu, lider ALDE, fost deputat, fost ministru al economiei, lucrează la Resurse Umane la Exploatarea Teritorială București și vine foarte rar la serviciu;
11. Motreanu Daniela – soția liderului PNL Dan Motreanu, actual europarlamentar, fost ministru al agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale în Guvernul Tăriceanu, este Șef Birou Administrativ, structură desființată pentru a putea fi eliminat fostul conducător. Ulterior a fost reîinființată și instalată șef doamna Motreanu, alături de alte două persoane: Vlăducu Nicoleta și Șpan Laura Diana – fost ofițer;
12. Grăjdan Vasilica – soția directorului RAAPPS Marius Grăjdan, director la Resurse Umane;
13. Davidoiu Maria – soția lui Eugen Davidoiu, fost şef al unor mari companii de stat precum TAROM, Electrica Serv, Termoelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Doamna Davidoiu ocupa la Transgaz poziția de Șef Birou Achiziții;
14. Sandu Viorel – cuscrul lui Ion Sterian, angajat consilier al directorului-general, cu șofer personal și mașină de serviciu, merge frecvent la Roșiorii de Vede unde domiciliază, fiind prezent la serviciu de câteva ori pe lună;
15. Sârbu Ionel – fost polițist în Brăila, șef la Departamentul Terenuri în Transgaz, este omul de bază al lui Ion Sterian și execută multiple sarcini importante pentru acesta, având mașină și șofer și are decontate costurile șederii la Hotelul Diesel din Capitală;
16. Rizea Cornel – nepotul lui Ion Sterian este șoferul acestuia, fiind angajat și ca inginer la Departamentul Terenuri din cadrul BRUA și are locuință de serviciu la Hotelul Diesel din Capitală;
17. Mihai Vasile – șofer al lui Ion Sterian, angajat la BRUA, deși nu își desfășoară activitatea acolo;
18. Costin Emilia – nepoata lui Ion Sterian, Șef Birou Verificare și Monitorizare Achiziții;
19. Lascu Laurențiu – rudă cu Domnița Sterian, soțul directorului-general Ion Sterian, lucrează în cadrul BRUA;
20. Cănjan Ramona – nepoata Domniței Sterian, activează în cadrul Direcției IT din Transgaz;
21. Petrescu Monica – nepoata Domniței Sterian, șef la Direcția Achiziții Proiecte Speciale;
22. Lupu Emil – prieten cu Ion Sterian, angajat manager arheologie;
23. Viscopoleanu Veronica – angajată la RAAPPS, și asociată cu Domnița Sterian în SC Dosil Team SRL, este consilier al directorului-general al Transgaz;
24. Fudulică Cristina Mihaela – rudă cu Veronica Viscopoleanu, pentru care s-a inființat ilegal poziția de Șef Birou Verificare Devize şi Evaluare Economică;
25. Andrei Andrei – nepotul Veronicăi Vescopoleanu, inginer în cadrul BRUA;
26. Radu Dumitru – rudă cu Veronica Vescopoleanu, este inginer în cadrul Exploatării Teritoriale București;
27. Albu Mihai – prieten cu Veronica Vescopoleanu, adus de la RAAPPS;
28. Culea Lucica – vecină cu Ion Sterian și soția preotului de unde locuiește directorul Transgaz;
29. Beldiman Ion – a fost înființat special pentru el Departamentul Management Energetic, făcând zilnic naveta Ploiești – București cu mașina de serviciu;
30. Tomescu Claudia – fiica unui ospătar de la Club Floreasca, este inspector la Protecția Mediului;
31. Condrea Claudiu – fiul unui director din Ministerul Economiei, este Șef Serviciu Analiză și Verificare;
32. Ambrozie Cristian – detașat de la RAAPPS la Biroul Devize;
33. Petre Ioana – din Brăila, angajată la Direcția Juridică, vine foarte rar la serviciu;
34. Gurgu Victor – adus de la Brăila și pus director la Exploatarea Teritorială București;
35. Mateș Angela – Șef Departament Resurse Umane, fiica acesteia este angajată la BRUA;
36. Niță Robert – fiul șefului Exploatării Teritoriale Bacău, i s-a înființat o funcție de Șef Birou Acționări Electrice.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.