VIDEO Ministrul Apelor și Pădurii, Ioan Deneș, a împins o mașină blocată într-o groapă cu noroi după viitura de luni

Ministrul Apelor și Pădurii, Ioan Deneș, a vizitat localitatea gălățeană care noaptea trecută a fost inundată de o viitură formată în urma ploilor torențiale. Demnitarul a stat de vorbă cu localnicii, a vizitat zonele inundate și a anunțat că Guvernul va oferi ajutoare din fondul de rezervă. În timpul vizitei, una dintre mașinile care îl însoțeau pe ministru a rămas blocată în noroi, iar Deneș și alți oficiali au împins autoturismul.
După acest incident, ministrul a vizitat gospodăriile lovite de viitură. El a discutat cu localnicii și cu autoritățile locale care i-au spus că nimeni nu i-a ajutat cu construirea de diguri de apărare.
„Noi nu suntem capabili să le oferim locuitorilor o protecție reală. Din păcate, am avut nenumărate intervenții. În 2013 am avut două inundații de amploare pe care nu o să le uităm niciodată. Digul a fost făcut cu eforturi locale. Am primit sprijin de la Apele Române doar pentru a consolida niște porțiuni ale digului. Pârâul Corozel are 7 kilometri lungime doar în Corod și noi nu avem voie să intervenim pe cursurile de apă. Cei de la Apele Române ar trebui să o facă, dar noi am făcut, de pomană, numeroase intervenții”, a declarat primarul comunei Corod, Vasile Cârjeu.
inundatii galati 1 corod 2
Și sătenii i s-au plâns demnitarului despre pericolul de inundații.
„Noi am mai avut inundații, data trecută apa mi-a luat soba. De atunci, nu a venit nimeni, nu s-au luat măsuri”, a spus o localnică.
inundatii galati 1 corod
Ministrul Apelor și Pădurii a promis ca va debloca de urgență fonduri guvernamentale pentru realizarea unor diguri și pentru ajutorarea localnicilor.
„Noi putem face evaluarea pagubelor doar când apele se retrag. Fenomenele meteo extreme sunt încă în derulare. Vom propune mai multe proiecte de HG privind alocări de sume importante din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului. Există o discuție pe care deja am avut-o cu premierul Viorica Dăncilă. Vom aloca sume în regim de urgență astfel încât lucrările hidrotehnice afectate să fie reparate, iar în zonele în care nu sunt, să fie construite (…) Împreună cu specialiștii facem o analiză, vedem ce lucrări hidrotehnice sunt necesare, astfel încât să nu se repete inundațiile. Eu nu vreau să discut ce a fost înainte, eu vreau să știu ce va fi de acum înainte”, a declarat, ministrul Apelor și Pădurii, Ioan Deneș.
Noaptea trecută, pârâul Corozel a ieșit din matcă și a inundat zeci de gospodării din localitatea gălățeană Corod. Viitura s-a format în urma unei reprize de ploaie torențială, combinată cu apa venită de pe versanți. Nu au fost victime, dar apa a pătruns în 65 de gospodării. 170 de persoane au fost evacuate, iar 50 de pompieri au intervenit cu 20 de motopompe pentru a scoate apa din case, curți și anexe gospodărești.

 

 

 

 

 

 

 

Știrea inițială

Mobilizare în localitatea gălățeană lovită de viitură. Zeci de salvatori acționează, iar ministrul Apelor și Pădurilor va veni în inspecție.

Au fost inundații noaptea trecută în localitatea gălățeană Corod atunci când parâul Corozel a ieșit din matcă și a inundat zeci de gospodării.

Pentru salvarea oamenilor, a animalelor și a bunurilor au acționat zeci de pompieri. Marți dimineața, apele s-au retras și a început evaluarea pagubelor. La fața locului este așteptat și ministrul Apelor și Pădurii, Ioan Deneș care va inspecta zonele inundate și va supraveghea modul în care se face evaluarea pagubelor.

Viitura de la Corod s-a format în urma unei reprize de ploaie torențială, combinată cu apa venită de pe versanți. Nu au fost victime, dar apa a pătruns în 65 de gospodării. Zeci de pompieri au intervenit toată noaptea cu motopompe pentru a scoate apa din case, curți și anexe gospodărești. 170 de persoane au fost evacuate, dar pe parcursul nopții oamenii s-au întors acasă.

Drumurile nu au fost blocate, însă pe anumite sectoare s-a circulat cu dificultate din cauza apei și a aluviunilor depuse.

„Vârful de viitură a fost la miezul nopții. Pe parcursul nopții, 50 de pompieri au acționat pentru evacuarea populației și pentru evacuarea apei. 170 de persoane au fost evacuate și 65 de gospodării au fost inundate. Oamenii au revenit la locuințele loc pe parcursul nopții. Dimineață, mai sunt inundate 5 locuințe, 15 curți și 20 de anexe. Am acționat și rămânem în teren cu 20 de motopompe, iar în sprijin au venit și 20 de jandarmi. Drumurile nu au fost blocate, dar s-a circulat cu dificultate pe câteva sectoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Eugen Chiriță.

Viitura care se îndrepta și către Matca a fost oprită la barajul din amonte de localitatea gălățeană. Apa nu a inundat casele mătcașilor, însă pagube sunt în zonele agricole. Acolo, culturile au fost inundate, iar apa a intrat în numeroase sere cu legume.

Evaluarea pagubelor se face marți dimineață. La fața locului sunt autoritățile județene, dar în curând la Corod va ajunge și ministrul Apelor și Pădurii, Ioan Deneș.

LĂSAȚI UN MESAJ