Minciuna de la Transgaz are picioare scurte. Șefii companiei controlate de stat s-au încurcat în explicații atunci când i-am întrebat motivul pentru care au trimis plocoane grase pentru înalți oficiali de la ambasade din țară sau străinătate.
Una dintre „operațiunile” Transgaz a avut loc, în decembrie 2017, la Ambasada României de la Luxembourg, unde o delegație a companiei de transport gaze a dus, cu o furgonetă peste 150 de baxuri de vin bun de Dobrogea.
Ca să justifice plocoanele, oficialii companiei conduse de Ion Sterian au pretins că delegația a participat la „acțiuni privind semnarea de către SNTGN TRANSGAZ SA a unor Memorandumuri/Acorduri la nivel european”.
Fals! Întrebați ce memorandumuri au semnat la Luxembourg atunci, șefii Transgaz au dat în bâlbâială – nu se semnase nimic. Nici documentele oficiale ale companiei nu menționează semnarea atunci a vreunui acord european.
Ca atare, subalternii lui Sterian au întors-o ca la Mediaș: plocoanele ar fi fost trimise în cadrul unor „acțiuni de cooperare și colaborare în vederea obținerii de finanțare pentru proiecte strategice de investiții”.
Transgaz este o companie deținută de către statul român prin Secretariatul General al Guvernului (58,51%) și de către alți acționari (41,49%), cu o capitalizare totală de aproape 1 miliard euro.
CITEȘTE ȘI: Ministrul Economiei a pierdut raportul de control care arăta JAFUL de la Transgaz
Ion Sterian, vinuri alese pentru Ambasada României din Luxemburg
Ziarul Cetățeanul a dezvăluit că, în 2017, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a umplut cămările Ambasadei României de la Luxemburg cu vin românesc.
El a trimis la reprezentanța diplomatică nu mai puțin de 151 de colete cu sticle de vin, alese cu grijă pentru înalții funcționari.
Mai exact, Sterian a trimis la Luxemburg 96 de pachete cu vin Sauvignon Blanc „Conu Albu” și 54 cu sticle de Cabernet Sauvignon „Conu Albu”, vin produs de o cramă cu ștaif din Dobrogea.
Delegația a pornit la drum, cale de 1.800 de kilometri, să livreze plocoanele pe adresa Ambasadei României la Luxemburg, din rue de Pulvermühl, nr. 2, cu o autoutilitară VW Amarok. Distribuția bateriilor (de vin) de a fost condusă de Eugen Costinel Mihalache, la acea vreme consilier personal al directorului general al Transgaz, Ion Sterian.
Eugen Costinel Mihalache este fratele mult mai cunoscutului Costin Mihalache, şeful Cancelariei primului ministru Viorica Dăncilă, fost director general la CFR SA și fost diplomat.
CITEȘTE ȘI: Declarații de avere măsluite la Transgaz. ANI e complice!
Ce căutau la Luxembourg slujbașii Transgaz?
Am solicitat directorului general Ion Sterian să ne răspundă la întrebarea ce căutau subalternii săi cu aceste plocoane tocmai la Cuca-Măcăii din Luxemburg? După o „cugetare” de peste 60 de zile, reprezentanții Transgaz au venit cu o explicație „savantă”: „În perioada 23-26.11.2017 s-a dispus deplasarea unei delegații a SNTGN TRANSGAZ SA la Ambasada României la Luxembourg, deoarece în perioada menționată au fost desfășurate o serie de acțiuni în marja sărbătoririi Zilei Naționale a României, precum și acțiuni privind semnarea de către SNTGN TRANSGAZ SA a unor Memorandumuri/Acorduri la nivel european”.
Am făcut verificări chiar în documentele oficiale ale companiei și am constatat că ni s-a servit o minciună mare cât Casa Poporului: în 2017, Transgaz nu a semnat niciun acord european.
Am cerut din nou explicații, iar de data aceasta varianta plocoanelor de la Luxembourg a fost cu totul alta. „Vă aducem la cunoștință faptul că, în perioada sfârșitului de an 2017 s-au desfășurat la Luxembourg o serie de acțiuni de cooperare și colaborare în vederea obținerii de finanțare pentru proiecte strategice de investiții, care s-au finalizat cu semnarea contractului de finanțare a proiectului BRUA Faza 1 la sediul BEI din Luxembourg”, este varianta a doua a răspunsului dat de subalternii lui Ion Sterian la întrebarea legitimă: Ce căutau la Luxembourg cu plocoane angajații companiei controlate de stat?
CITEȘTE ȘI: Nababii de la gaze! Cheltuieli nesimțite la Transgaz. Acționar majoritar este Statul
Șefii Transgaz huzuresc, românii plătesc
În timp de șefii Transgaz fac cheltuieli deșănțate, autoritățile pregătesc noi biruri pentru gazele consumate de români. Mai exact, populația va plăti în plus pentru transportul gazelor prin conducta BRUA, care va fi însă… goală.
Astfel, tarifele de transport al gazelor vor creşte anul viitor, după ce va fi dată în folosinţă conducta BRUA – „mândria” directorului general al companiei Ion Sterian. Numai că, deocamdată, nu există cantităţi de gaze care să fie transportate prin acest gazoduct. Anunțul a fost făcut, marţi, de Maria Mânicuţă, director pentru tarife de reţea energie electrică şi gaze naturale în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.
Mânicuţă a precizat că Transgaz, compania are construieşte conducta BRUA, va începe de anul viitor să recupereze banii din tariful de transport al gazelor, prin urmare va creşte factura tuturor consumatorilor români.
CITEȘTE ȘI: „Piloți” la Transgaz – consilieri, neveste de politicieni și tot felul de sinecuriști
Cheltuieli nesimțite la Transgaz
Asta în timp ce șefii Transgaz nu știu cum să mai risipească fondurile companiei controlate de stat pe tot felul de cheltuieli nesimțite.
Haine pentru șoferi la preț de țoale de firmă, contracte fără licitație pentru firme de familie sau studii despre cum trebuie plătiți membrii Consiliului de Administrație, sunt doar câteva dintre găselnițele Transgaz pentru a risipi fondurile publice.
Și asta nu e tot! Astfel, fiecare angajat de la Transgaz, pe lângă indemnizația de concediu, cel puțin dublă față de cea prevăzută în Codul Muncii, beneficiază și de decontarea biletelor de vacanță!
CITEȘTE ȘI: Shopping la Transgaz, compania generalilor. Fușereală cu fondurile publice
Cetățeanul TV