Mărturia venerabilului chirurg Nicolae Constantinescu la 32 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990

Asociația 21 Decembrie 1989 a organizat duminică, la crucea lui Cristian Pațurcă din Piața Univesității, o ceremonie de comemorarea a 32 de ani de la sângeroasă reprimare a protestelor din Piața Universității din 13-15 iunie 1990, de către minerii conduși de trupe de Poliție și Securitate, totul din ordinul lui Ion Iliescu.

Președintele Asociației 21 Decembrie a declarat, cu acest prilej, că dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, ca și cel al Revoluției din decembrie 1989, este în continuare blocat, chiar dacă o decizie din 2019 a CEDO părea să le deblocheze, în sfârșit, calea spre o judecată corectă.

Secție specială

„Așteptăm ca noul ministru al Justiției să facă o secție specială care să se ocupe strict de crimele regimului comunist, dar și evenimente precum Revoluția din decembrie 1989 și Mineriada din iunie 1990, adică fapte pe care CEDO le-a catalograt drept  crime împotriva umanității”, a precizat Teodor Mărieș.

.„Am fost mulți, am rămas puțini, important este că nu uităm. Să-i ierte Dumnezeu pe toți eroii”, a mai spus el.

În urmă cu 32 de ani, zeci de mii de oameni au cerut în Piața Universității, dar și în marile orașe din țară, în cadrul unor manifestații maratonm, aplicarea imediată a punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara.

„Săptămâna trecută, Guvernul României a retras certificatul de revoluționar lui Ion Iliescu. Asta înseamnă că celebrul punct 8 de la Timișoara care cerea activiștilor de partid să nu ocupe funcții și să nu aibă demnități, cel puțin pe segmentul revoluționar, l-am atins: Ion Iliescu nu mai este revolutionar”, a mai declarat Mărieș.

Mărturia cutremurătoare a doctorului Nicolae Constantinescu

Printre participanții la manifestarea de duminică a fost și profesorul universitar doctor Nicolae Constantinescu, care în 13-14 iune 1990 era medic chirurg de gardă la Spitalul Colțea, din vecinătatea Pieței Universiții, și a operat mai multe persoane rănite în zilele Mineriadei.

„De sus, de la Colțea, am văzut bestialitatea de pe stradă, am văzut-o cu ochii mei. Oameni bătuți cu bestialitate, cu picioarele, cu bătacele alea”, a povestit Nicolae Constantinescu, care spune că Dumnezeu i-a dat 89 de ani de viață pentru a depune mărturie și la 32 de ani de la evenimente.

Profesorul Constantinescu și-a amintit de doi pacienți care i-au venit împușcați, în față la fostul magazin Romart Copiilor, unul în picioare și altul în cap.

Cel rănit în picioare a supraviețuit, dar bărbatul împușcat în cap, care, culmea, fusese inginer în Valea Jiului a murit.

Patru morți și mii de răniți și arestați

Dosarul în care sunt cercetate evenimentele de atunci a fost retrimis în 2020 la Parchet de Instanța Supremă.

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și mulți alții sunt cercetați pentru crime împotriva umanității.

Potrivit procurorilor, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, atacul fiind pus în practică pe 13 iunie.

Patru persoane a murit împușcate, 1.388 au fost rănite și 1.250 au fost arestate abuziv. 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.