Armata Română va avea în curând șapte drone de luptă israeliene

drone de luptă

România ar putea avea în curând drone de luptă, programul de înzestrare cu drone, numit oficial „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)”, aflându-se în faza finală. În baza acestui program, România va fi dotată cu șapte drone de luptă israeliene, contractul fiind estimat la aproximativ 300 de milioane de euro.

La finalul acestei faze ar urma să se semneze contractul în baza căruia Armata română va fi dotată cu drone, dezvăluie Defence Romania.

Cele 7 drone de luptă vor putea fi produse în România

Potrivit sursei citate, Compania Naţională „Romtehnica“ – S.A. ar fi încheiat faza a II-a a procedurii de achiziție cu compania Elbit Systems pentru drone Hermes 450, iar compania israeliană ar fi răspuns deja ultimelor clarificări cerute în legătură cu oferta sa, astfel că ne aflăm în cele 45 de zile anterioare semnării acordului.

Marele avantaj este că tehnologia este deja în România, unde sunt produse componente ale UAV-urilor Hermes. Astfel, designul, producția componentelor, integrarea acestora, asamblarea și mentenanța sunt procese care au loc în țara noastră, printr-un transfer de tehnologie deja realizat. Practic totul se va face în țară, de la construcția de componente, asamblare, trainingul de personal, până la upgrade și mentenanță. Inclusiv simulatoarele pentru UAV-uri pot fi produse în țara noastră, existând tehnologie și pentru acest lucru, susțin surse israeliene citate de DefenseRomânia.

„Drona Hermes 450 este cea mai bună dronă NATO de clasa II. Are mai multe de 600.000 de ore de zbor, mare parte în teatre de operații. A fost folosite de Marea Britanie în Afghanistan, iar drona se află în dotarea forțelor armate israeliene”, a declarat încă din 2021 Assaf Cohen, Director & Marketing Manager UAS International Business în cadrul Elbit. „Suntem siguri că poate fi de foarte mare folos pentru toate forțele armate românești – navale, terestre și aeriene – pentru misiuni de recunoaștere, supraveghere, adunare de informații – toată gama de misiuni pentru o astfel de dronă tactică”, a mai spus reprezentantul Elbit.

Elbit Systems se află în România prin subsidiara AE Electronics din Bacău, care produce inclusiv componente pentru sateliții Agenției Spațiale (EAS). Tot la Bacău, Elbit deține Elmet International, axată pe partea de hardware. Aici sunt produse piese, prelucrări metalice, etc.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.