Laura Codruța Kovesi, spionată ilegal de o firmă din Israel. Cine a comandat filajul?

Sebastian Ghiță a fugit din țară cu Kovesi în gând

Patru cetățeni israelieni care au legături cu o companie care a fost condusă, până de curând, de un fost director Mossad sunt cercetați de DIICOT pentru o tentativă de compromitere a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

kovesi
Cine a ordonat spionarea Laurei Codruța Kovesi?

Doi dintre suspecți, Dan Zorella și Avi Yanus, foști ofițeri de informații, sunt co-fondatori și directori executivi ai firmei israeliene de investigații private Black Cube, companie al cărei președinte onorific a fost, până de curând, Meir Dagan – fost director Mossad (spionajul israelian) în perioada 2002-2011, scriu jurnaliștii de la RISE Project.

Obiectivul, compromiterea Laurei Kovesi

Cei doi, împreună cu mai mulți angajați ai companiei Black Cube, între care Ron Weiner și David Geclowicz, ar fi constituit un grup organizat în vederea comiterii mai multor infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice, a căror țintă era Laura Codruța Kovesi, șefa DNA. Infracțiunile ar fi constat în „efectuarea de multiple apeluri cu caracter amenințător (…) precum și atacuri de tip phishing (înșelătorii electronice – n.n.) în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii conturilor de poștă electronică, activițăți urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept al conținututului acestuia”, spun procurorii.

Weiner și Geclowicz și-au derulat acțiunile din teren pe parcursul lunii martie, timp în care ar fi spart trei dintre conturile de email ale apropiaților lui Kovesi. „Mobilul întregii activităţi infracţionale a grupării a constat în încercarea de compromitere a imaginii procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, prin încercarea de a găsi activităţi de corupţie”, se arată în mandatul de arestare în lipsă emis de judecătorii români și prezentat de RISE Project.

DIICOT anchetează operațiunea firmei din Israel

„La momentul acesta e clasificată toată verificarea. Este doar investigație, nu o cercetare penală ca atare. E destul de dificil să vă dau date din această cauză”, a declarat Horodniceanu, procurorul șef al DIICOT, citat de jurnaliștii de la RISE Project. Potrivit aceleiași surse, cercetările se află în stare preliminară. El a mai adăugat că anchetatorii din subordinea sa nu ar ști, încă, cine este beneficiarul activităților de spionaj, care a angajat firma israeliană Black Cube pentru filajul și intimidarea Codruței Kovesi.

Compania Black Cube a fost fondată în 2010 în Tel Aviv de către cei doi foști ofițeri de informații israelieni, Dan Zorella și Avi Yanus. Firma, în cadrul căreia ar lucra foști ofițeri de spionaj și contraspionaj din Israel, are sucursale în Londra și Paris și oferă servicii juridice și de intelligence.

Meir Dagan, fostul șef al Mossad între anii 2002 și 2011, a fost președintele de onoare al firmei până acum două săptămâni, când a murit (17 martie 2016).

În companie activează mai mulți , mai scriu jurnaliștii RISE Project.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.