Întâia sărbătoare de 1 Decembrie sub semnul doliului național

După o întrevedere cu diplomatul Nicolae Titulescu, cel care în calitate de subsecretar de stat la Finanțe insistase ca Tezaurul Băncii Naționale să fie dus la ruși, Ion I.C. (Ionel) Brătianu se îmbolnăvește de gripă și moare pe 24 noiembrie 1927, la București.

Cauza oficială a morții a fost laringita infecțioasă.

Sărbătoarea de 1 Decembrie 1927 a stat sub semnul doliului national. Pe 20 iulie același an, țara îl pierduse pe Regele Ferdinand-Întregitorul.

Pe 22 noiembrie 2017 s a aflat că Ionel Brătianu suferă de amigdalită. A doua zi a făcut febră mare, având şi stări de sufocare.

Doctorul Constantin Angelescu i a făcut o operaţie de traheotomie, iar, spre seară, doctorul Traian Nasta a executat câteva incizii externe. Acesta a descoperit în profunzime câţiva ganglioni prinşi, pe care i a extirpat.

A urmat o blocare a rinichilor, iar infecţia a trecut în sânge. Joi, 24 noiembrie 1927, la ora 06:45, Ion I. C. Brătianu, preşedintele Partidului Naţional Liberal şi prim ministrul României, a încetat din viaţă, la vârsta de 63 de ani.

Înmormântarea a avut loc duminică 27 noiembrie.

Iată ce relata presa vremii:

Lui Ionel Brătianu, bărbatul de stat pe care l-a pierdut România, i s-au dat ultimele onoruri de către toată suflarea țării.

Rămășițele pământești au fost depuse Duminecă în rotunda Ateneului.

Trupul neînsuflețit a fost veghiat de către Miniștrii.

Lume peste lume s-a perindat în fața catafalcului, pe care zăcea întins, fostul prim-ministru.

Înmormântarea a avut loc Duminecă după amiază. Coșciugul a fost așezat pe un afet de tun și, în chipul acesta, a fost dus la Gara de Nord.

Cu un tren special, trupul neînsuflețit a fost pornit la Florica, în ținutul care a fost leagăn lui Ionel Brătianu și unde din vreme defunctul și-a îngrijit lăcașul de veci.

Nu numai Regina Maria, Prințul Nicolae și membrii Regenței, dar toți fruntașii tuturor partidelor, fără deosebire și fără a ținea seama de rivalități vechi, au rostit cuvinte înduiosătoare de rămas bun, pentru cel care a intrat în eternitate și cu toții, făcând panegiricul celui răposat, au relevat pierderea suferită de țară prin moartea lui Ionel Brătianu.

La Florica, trupul neînsuflețit a fost așezat pe un car, tras de 8 boi, și țărani, întristați de pierderea celui pe care l-au iubit, au dus apoi pe umeri sicriul, până în cripta din biserica familiei Brătianu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.