Alchimistul de la Hurmuzachi poate rămâne fără diploma fabricată la Universitatea Oradea

Senatul Universității din Oradea urmează să anuleze, cel mai probabil azi, diploma universitară a directorului general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni (IEH), Eugen Popescu. În 1999, Universitatea Oradea a echivalat fraudulos studii profesionale făcute de Popescu în Canada cu studiile universitare din România.

Au trecut mai bine de opt luni de la dezvăluirile privind ilegalitatea diplomei lui Eugen Popescu dar nicio instituție din România nu a luat măsuri chiar dacă, în lipsa unei diplome legale de studii universitare, Popescu nu poate ocupa legal funcția de director general al institutului Eudoxiu Hurmuzachi!

Protest mascat la minister

Deși ilegalitatea emiterii diplomei este supra-dovedită, Eugen Popescu nu a fost suspendat din funcție până la lămurirea asupra legalității diplomei universitare! Instituții de forță ale statului continuă să-l protejeze pe Popescu, acuzat de impostură universitară.

În timpul acesta, Eugen Popescu este suspectat că ar fi participat, pe 9 septemrie 2019, la un „miting mascat”, chiar în fața Ministerului Românilor de Pretutindeni, care patronează Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, unde ocupă funcția de director general ilegal, în  lipsa unei diplome universitare eliberată cu respectarea legii.

Eugen popescu popa de rosu „Răutăcioșii” susțin că asemănările dintre ”Alchimistul de la Hurmuzachi” , cum i se spune directorului Eugen Popescu (stânga) după ce a transformat o diplomă de studii profesionale în Canada într-o diplomă de studii universitare la Oradea și „mascatul” diun dreapta ar fi „flagrante”. Noi nu putem băga însă mâna în foc, în lipsa unei confirmări a cunoscuților sau de ce nu?, a directorului Popescu.

Presiuni la Universitatea Oradea

Cetățeanul a semnalat, încă de acum două luni, presiunile la care ar fi supuse persoane din conducerea Universității.

Citește și Universitatea Oradea, nevoită să anuleze încă o diplomă ilegală! Alchimistul de la Hurmuzachi

Astfel, președintele Senatului Universității din Oradea, prof. univ. Sorin Curilă, a clacat și și-a dat demisia după ce ar fi fost amernințat cu un imaginar conflict de interese în cazul în care ar semna anularea diplomei lui Eugen Popescu. Curilă ar fi fost vizitat de directorul IEH, care l-ar fi amenințat cu un proces. „Am avut o vizită, în data de 2 aprilie 2019, a domnului Eugen Popescu, care a fost însoțit de o doamnă, care nu s-a prezentat. L-am primit la biroul meu. Mi-a spus că aceste demersuri au legătură cu domnul Brânzea și că știe de relația mea profesională cu acesta. În actele de la minister nu apare numele domnului Brânzea (directorul adjunct al IEH, dar eu încerc să elimin orice suspiciune care ar putea plana asupra deciziei Senatului. Am conștiința împăcată că am creat condițiile legale pentru luarea deciziei în situația respectivă”, a declarat, pentru Cetățeanul.net, Sorin Curilă.

Nici vorbă însă de vreun conflict de interese. În loc să explice cum a reușit să echivaleze o diplomă de studii profesionale din Canada cu una universitară, Popescu a invocat tot timpul un pretins complot împotriva sa, în spatele căruia s-ar afla Nicolae Brânzea, cu care s-ar afla în conflict. Numai că numele lui Brânzea nu aparea pe niciun document de la Ministerul Educației, care a declanșat ancheta inițială privind legalitatea echivalării studiilor lui Popescu în urma dezvăluirilor făcute de presă.

Vor să o dea „cotită” cu alchimistul de la Hurmuzachi?

Nu este prima oară când Universitatea din Oradea este nevoită să anuleze diplome eliberate ilegal. În urmă cu 10 an, pe 27 octombrie 2009, Universitatea din Oradea a anulat 46 de diplome de licență eliberate ilegal, in perioada 1994-2004, unor studentilor italieni.

Rectorul de atunci, Cornel Antal, a descoperit, împreuna cu DNA, mai multe diplome ilegale eliberate nu numai de Facultatea de Medicina si Farmacie, ci și de Facultatea de Știinte Economice sau cele de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, Energetică, Educație Fizică și Sport, Știinte Politice și științele Comunicării, Științe Juridice, Științe Socio-Umane și Inginerie Managerială și Tehnologică.

Amintim de acest demers deaorece, spunea actualul rector, Constantin Bungău, sunt voci care spun că Universitatea din Oradea nu poate anula diploma, ci trebuie să ceară judecătorilor să o anuleze. „Greșit, Universitatea este cea care anulează diploma ilegală, caz în care Eugen Popescu se poate adresa instanței de judecată să ceară reizuirea deciziei”, spun surse juridice consultate de Cetățeanul.

Citește aici dovezile că diploma eliberată lui Eugen Popescu este ilegală – Diplome ilegale! Ministerul Educației, complice cu Eugen Popescu, „alchimistul” de la Hurmuzachi

Eugen Popescu pretinde că a urmat întocmai procedura indicată de Ministerul Educației, astfel că dacă va rămâne fără diplomă e decis să apeleze la justiţie. „În 1999, Ministerul a zis că-mi poate echivala studiile. Acum spune că de fapt nu se putea şi îmi distruge cariera. Dacă îmi spunea atunci, făceam şi eu altă facultate, că nu-s bătut în cap”, a declarat Popescu pentru Bihoreanul.

De asemenea, Popescu se gândeşte să ceară daune morale de la cei „vinovaţi”, în opinia sa pentru ceea ce i se întâmplă, inclusiv şefilor Universităţii care vor semna anularea diplomei. Eugen Popescu a refuzat, în repetate rânduri să-și prezinte punctul de vedere față în față cu reporterii de la Cetățeanul!

Ultima oră! Cercetări penale

Surse din cadrul Ministerului pentru Românii de pretutindeni ne-au dezvăluit că patru dintre fostele colaboratoare detașate de Eugen Popescu la Hurmuzachi ar fi vizate de plângeri penale pentru fapte grave îndreptate împotriva instituției.

Se pare că respectivele doamne ar fi fost acuzate că au sustras documente, noaptea, din Institut. Vom reveni după ce vom afla mai multe informații

LĂSAȚI UN MESAJ