GALERIE FOTO Cum arată lucrările la Pasajul Piaţa Sudului, pentru care vom pierde fondurile europene. Praf, manele şi miros de pepeni stricaţi

Piaţa SuduluiDacă în primăvară primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, deborda de optimism în ce priveşte lucrările de la pasajul subteran Piaţa Sudului, deunăzi a revenit cu picioarele pe pământ. Edilul a recunoscut că lucrările sunt întârziate cu şase luni şi că inevitabilul se va produce – vom pierde 60% din fondurile europene alocate proiectului.

Cetateanul.net a vrut să verifice la faţa locului stadiul lucrărilor de la Piaţa Sudului, care sunt chiar mai întârziate decât a recunoscut Sorin Oprescu.

Am pornit dinspre Calea Văcăreşti şi nu a trecut mult timp până am constatat că, pieton fiind, nu au pe unde să circuli, decât riscându-ţi viaţa printre maşini. Acolo unde ar trebui să înceapă rampa de coborâre, pe partea dreaptă, trotuarul a fost desfiinţat iar pietonii sunt sfătuiţi să-l utilizeze pe cel de vizavi.

S-au desfiinţat trotuarele

Un prim impediment – nu ai cum să ajungi pe partea cealaltă, Piaţa Suduluideoarece nu a fost amenajată nicio trecere de pietoni. Ar trebui să te întorci câteva sute de metri mai jos, în dreptul staţiei de tramvai care stă nefolosită de ani buni, chit că linia a fost modernizată în timpul mandatului lui Adriean Videanu la Primăria Capitalei.

Ok, îţi zici, traversez printre maşini şi ajung pe trotuarul de vizavi. Îţi iei inima-n dinţi şi reuşeşti să ajungi pe partea cealaltă. Acolo te loveşti însă de un impediment şi mai mare decât primul, şi anume nici aici nu mai există trotuar. Singura soluţie de a ajunge la Piaţa Sudului, venind ca pieton dinspre Calea Văcăreşti, este să aştepţi să se pună roşu la semafor şi să mergi pe lângă maşini.

Pe Calea Văcăreşti, lucrările sunt în stadiu incipient

Piaţa SuduluiDar să revenim la lucrările propriu-zise. Rampele de coborâre în pasaj sunt la stadiul incipient – abia au fost turnaţi nişte pereţi laterali pe câţiva metri. De străpungerea pe sub intersecţie nici nu se pune problema, mai e mult până departe.

Pasajul subteran Piaţa Sudului se construieşte pe direcţia Calea Văcăreşti – Str. Niţu Vasile şi va avea o lungime de 356 de metri, din care rampa spre Văcăreşti, 111 metri, iar rampa spre Niţu Vasile 85 de metri. Lungimea în subteran va fi de 85 de metri, iar înălţimea de cinci metri. Rampa spre Calea Văcăreşti va fi formată de fapt din două rampe independente, câte una pe fiecare sens de circulaţie, fiecare având câte două benzi. Însă, cum spuneam, nu s-a făcut mare lucru aici.

Balamuc în intersecţia de la Piaţa Sudului

În intersecţia de la Piaţa Sudului e balamuc mare. Tramvaiele nu Piaţa Suduluimai circulă din primăvară (linia 11 a fost deviată spre Zeţarilor, în Ferentari), iar zgomotul claxoanelor se amestecă cu cel al manelelor de la buticurile din complexul comercial Aleea Castanilor.

Aici ar trebui să fie făcute lucrări de modernizare a carosabilului şi trotuarelor în intersecţia dintre Calea Văcăresti, Şoseaua Olteniţei şi strada Niţu Vasile, prin asigurarea în sensul giratoriu a patru benzi de circulaţie, precum şi realizarea localelor adiacente rampelor pasajului rutier, cu câte două benzi pe sens, atât pe Calea Văcăreşti, cât şi pe strada Niţu Vasile.

Piaţa SuduluiDe asemenea, staţia de metrou urmează să fie legată de refugiile de tramvai cu tuneluri pietonale. Nici aici, la Piaţa Sudului, însă, muncitorii nu lucrează cu prea mare talent. Lucrările au fost începute, dar nu trebuie să fii inginer constructor pentru ca să-ţi dai seama că mai e mult până ce vor putea fi finalizate.

Spre Niţu Vasile – praf, manele şi miros de pepeni stricaţi

În fine, rampa spre Niţu Vasile, în lungime de 85 de metri, va fi o Piaţa Suduluirampă unică având câte două benzi de circulaţie pe sens. Aici, lucrările par a fi ceva mai avansate şi se observă şi mai multă vânzoleală în rândul muncitorilor de la Euroconstruct.

Au fost turnaţi pereţii mulaţi de la intrarea în pasaj, însă nici în acest caz nu a început străpungerea pe sub intersecţia de la Piaţa Sudului. Traficul este infernal, chiar dacă nu este oră de vârf, iar manelele răsună din piaţă, de unde vine şi un miros putred, de pepeni stricaţi. Nici vizibilitatea nu este prea bună, pentru că din când în când mai vine un val de fum de la grătarele pe care sfârâie micii şi ceafa de porc.

Cum s-a răzgândit Oprescu în patru luni şi jumătate

Piaţa SuduluiLa jumătatea lunii aprilie, primarul Sorin Oprescu deborda de optimism în ceea ce priveşte pasajul Piaţa Sudului, despre care spunea, într-o postare pe Facebook, că va fi gata la 31 decembrie, aşa cum s-a stabilit în contract. Acum, după patru luni şi jumătate, a revenit cu picioarele pe pământ.

CITEŞTE şi Sorin Oprescu se laudă pe Facebook cu avansul lucrărilor la Pasajul Piaţa Sudului

Proiectul de modernizare a intersecţiei de la Piaţa Sudului are o valoare totală de 127,14 milioane de lei, adică în jur de 28 milioane de euro. Finanţarea nerambursabilă pentru acest proiect se ridică la 96,44 milioane de lei. Vom pierde însă mare parte din ea.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Nu inteleg: daca in 15 aprilie lucrarile erau „in termen”, cum se poate ca dupa patru luni intarzierea sa fie de sase-sapte luni?! (ambele date sunt extrase din declaratiile domnului Oprescu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here