Gabriela Firea, contrazisă de Ion Iliescu. Ce spune fondatorul PSD despre Canalul Dunăre-București

Ion Iliescu

Primarul general Gabriela Firea și-a reiterat dorința de a finaliza Canalul Dunăre-București. Proiectul a fost criticat dur, de câte ori a avut ocazia, de fondatorul PSD, Ion Iliescu, de formație inginer hidrotehnist.

Cu prilejul participării la Forumul „Dialogul Partidelor Politice din formatul Cooperării 16+1, dintre China şi statele din Europa Centrală şi de Est”, primarul a reamintit că actuala administraţie doreşte finalizarea Canalului Dunăre-Bucureşti, care a fost conceput pentru a face posibil transportul naval între capitala României, Marea Neagră și Europa Centrală prin intermediul Dunării, astfel Bucureștiul devenind una din capitalele riverane Dunarii.

Lucrările de construcție a acestui obiectiv au început în 1986. După 1989 acestea s-au sistat din lipsă de fonduri, deşi partea de canal deja realizată se estimează a fi de 70% din întregul volum de lucrări. Canalul este proiectat să aibă o lungime de 73 km şi o lăţime de 80 m, adâncimea minimă a apei de 4,5 m, diferenţa de nivel de 53 m (10 m deasupra nivelului mării la Olteniţa şi 63 m la Bucureşti).

Planul include patru ecluze şi trei porturi, două la Bucureşti (lângă comuna 1 Decembrie – pe Argeş şi la Glina -pe râul Dâmboviţa) şi altul la Giurgiu. Canalul Dunăre-Bucureşti ar putea fi şi un producător de energie, prin cele patru microhidrocentrale din nodurile hidrotehnice, amenajate pe lângă ecluze, putându-se ajunge la o producţie de energie electrică de peste 50 MW.

Apa din canal va putea fi şi o sursă de irigaţii pentru circa 150.000 de hectare teren arabil. Un alt beneficiu ar consta în faptul că 11 localităţi şi circa 30.000 hectare terenuri agricole vor fi scoase de sub efectul inundaţiilor. Portul, dar și canalul Dunare-București ar putea costa 1,5 miliarde de euro.

„În acelaşi timp, privind dinspre Orient, Bucureştiul este prima capitală situată pe Coridorul IV Paneuropean, care reprezintă totodată principala cale de transport către statele din Europa Centrală şi de Est. Aşadar, eu cred că Bucureşti poate şi trebuie să devină o poartă mereu deschisă pentru cooperarea dintre China şi Europa. Dacă vreţi, am convingerea că municipiul Bucureşi poate deveni într-adevăr portalul prin care Noul Drum al Mătăsii poate intra în spaţiul Uniunii Europene”, a mai spus Gabriela Firea.

Ion Iliescu despre Canalul Dunăre-București: „un proiect tâmpit făcut la indicaţiile lui Ceauşescu

Principalul opozant al canalului este chiar Ion Iliescu, fondatorul PSD, partidul care a propulsat-o pe Gabriela Firea la Primăria Capitalei. “Proiectul exista, numai că a fost un proiect tâmpit făcut la indicaţiile lui Ceauşescu pentru navigaţie. Sigur, Ceauşescu era un analfabet şi dădea subiectivitate acestui subiect. Văd că-l reiau unii cu Canalul Dunăre-Bucureşti, asta e o prostie”, spunea în 2013 președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, de profesie inginer hidrotehnist.

„Se vehiculează din nou Canalul Dunăre-Bucureşti şi au apărut tot felul de aberaţii şi legătura Bucureştiului cu Dunărea. Păi Bucureştiul e la Dunăre, există două porturi. Ce înseamnă 60 de km? Şi în general, ca strategie, Bucureştiul ar trebui să gândească o formulă. Populaţia Bucureştiului merge la final de săptămână spre munte la 100 şi ceva de kilometri. De ce să nu facă drumul de o oră până la Dunăre şi dezvoltarea de facilităţi pentru weekend-ul bucureştenilor? Ideea de canal… Ăla nu e canal”, spunea Iliescu, la aniversarea unui secol de la înfiinţarea primului Departament de Ape în România.

În opinia fostuli președinte al României, Canalul Dunăre-Bucureşti reprezintă de fapt amenajarea cursului inferior al Argeşului în cinci trepte energetice, ceea ce ar duce în câţiva ani la colmatarea în aval, în condiţiile în care râurile transportă materiale solide.

CITEȘTE și Canalul Dunăre-București încinge spiritele între specialiștii din sectorul naval. Este sau nu profitabil ca Bucureștiul să devină port la Dunăre? Ce spune Ion Iliescu

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.