FOTO Cum arată șinele de tramvai de la Piața Sudului, pe care ar trebui să se circule peste două săptămâni

Piața Sudului

Cu toate că traficul rutier a revenit la normal la finele lunii iulie, lucrările la Pasajul Piața Sudului sunt departe de a se fi terminat. Teoretic, peste cel mult două săptămâni ar trebui să fie reluată circulația tramvaielor, însă situația de la fața locului nu este deloc îmbucurătoare în acest sens.

Niciun tramvai nu mai circulă pe la Piaţa Sudului încă din primăvara anului 2015. Linia 11 a fost deviată de la Şura Mare spre Zeţarilor, în Ferentari, iar linia 1 nu mai circulă de ani buni, de când au început (între timp s-au şi terminat) lucrările la celălalt pasaj, Mihai Bravu, peste Dâmboviţa. În plus, nici troleibuzele nu mai circulă de ceva vreme.

Piața Sudului
Tramvaiele liniei 11 nu mai circulă pe Șoseaua Olteniței de mai bine de doi ani

CITEȘTE și GALERIE FOTO Şantierul de la Piaţa Sudului a oprit tramvaiele şi a închis autoservirea cu manele de la bazarul Aleea Castanilor

De două luni, mașinile circulă normal prin Pasajul Piața Sudului

Pe 23 iulie, a fost inaugurat pasajul propriu-zis de la Piața Sudului, iar mașinile au început să circule pe două benzi pe sens în subteran, însă nici acum nu sunt gata în totalitate pasajele pietonale. Mai exact, nu au fost finalizate ieșirile din centru, care să facă legătura cu stațiile de tramvai.

Piața Sudului
Pe Calea Văcărești, tramvaiele liniei 1 nu mai circulă de șapte ani

„Este un obiectiv de investiţii pe care l-am preluat într-un stadiu fizic de execuţie de 60%. Din cauza slabului management, acest proiect a fost blocat. Beneficiile sunt foarte mari, în special, pentru această zonă. Practic, fluidizează traficul în zona de sud a Capitalei, creşte viteza de circulaţie şi scade cu aproximativ 70% timpul de aşteptare în trafic”, spunea la vremea respectivă primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Pasajul Piața Sudului are patru benzi, două pe fiecare sens, precum şi opt lifturi şi patru scări rulante. Tot atunci, primarul general a spus că are garanţia constructorului că până în septembrie va fi redată şi circulaţia tramvaielor. „Până la începerea şcolilor, în jurul datei de 10 septembrie, avem angajamentul constructorului ca şi zona de tramvai să fie inaugurată şi lansată”, a subliniat Firea.

CITEȘTE și Început de Sorin Oprescu, inaugurat de Gabriela Firea. S-a deschis integral Pasajul Piața Sudului

Slabe speranțe pentru reluarea circulației tramvaielor

Reporterul Cetateanul.net a fost sâmbătă după amiază la Piața Sudului și a constatat că acum, cu nici două săptămâni înaintea termenului avansat de Gabriela Firea, lucrurile nu s-au mișcat cine știe ce în ceea ce privește reluarea circulației tramvaielor. În continuare, ieșirile din centru ale pasajului subteran pietonal sunt departe de a fi gata.

Piața Sudului
Ieșirile din centru ale pasajului pietonal nu sunt gata

Nici șinele propriu-zise nu sunt gata de utilizare, iar linia de contact nu a fost montată. În plus, nici circulația troleibuzelor nu pare să se apropie de reluare, astfel încât linia 76 să poată face din nou legătura între Piața Reșița și Piața Unirii.

Lucrările la Pasajul Piaţa Sudului au început în primăvara anului 2014 şi construcția trebuia terminată la sfârşitul anului 2015, dar pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, Piața Suduluitermenul a fost prelungit până la 30 iunie 2016.  Fiindcă nici acest termen nu a fost respectat, reprezentanţii municipalităţii au semnat Actul Adiţional la Contractul de finanţare, prin care administraţia era obligată să încheie lucrările până în decembrie 2018.

Investiţia a fost de 28,3 milioane de euro, din care finanţarea europeană reprezenta 18,9 milioane de euro. Cum însă lucrările nu au fost gata la termenul asumat, mare parte din banii de la Bruxelles a fost pierdută.

Pasajul Piaţa Sudului are o lungime de 356 de metri şi înălţimea de cinci metri. În plus, au fost construite pasaje pietonale care fac legătura cu staţia de metrou, iar trecerile de pietoni de la suprafaţă au fost desfiinţate.

Termene succesive au fost ratate

După mai multe termene de punere în funcțiune care au fost ratate, în primăvară primarul general Gabriela Firea a primit asigurări de la reprezentanţii asocierii Astaldi – Euroconstruct că Pasajul Piaţa Sudului va fi terminat până cel târziu pe 28 iulie. La vremea respectivă, edilul i-a atras atenţia constructorului că acesta este ultimul termen pe care îl mai acordă pentru finalizarea construcţiei, în caz contrar contractul cu asocierea Astaldi-Euroconstruct va fi reziliat.

Piața Sudului
Pe aici ar trebui să circule troleibuzele

Circulaţia prin Pasajul Piaţa Sudului a fost deschisă din 28 aprilie pe câte o bandă pe sens. Firea spunea, la sfârşitul lunii aprilie, că a stabilit o întâlnire cu constructorii pasajului, la care ar urma să ceară deschiderea în totalitate a circulaţiei prin pasaj în luna iulie, fiind de neacceptat termenul de 30 octombrie propus de aceştia, în condiţiile în care lifturile şi scările rulante, ultimele elemente necesare, ar urma să fie livrate în iunie.

CITEȘTE și Primăria Capitalei a avansat un nou termen pentru finalizarea lucrărilor la Pasajul Piața Sudului

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here