Fostul comisar european Dacian Cioloş, desemnat de Klaus Iohannis la conducerea noului Guvern

Aeroportul Otopeni, Oferta de guvernare, candidatul PLUS la Primăria Capitalei Cioloș, părăsit a doua oară într-o săptămână

Dacian CioloșPreședintele Klaus Iohannis l-a desemnat pentru postul de prim-ministru în viitorul Guvern pe fostul comisar european Dacian Cioloș. Dacă va primi girul Parlamentului, el îi va succeda lui Victor Ponta, care și-a prezentat demisia săptămâna trecută pe fondul revoltei publice provocate de bilanțul tragic al victimelor incendiului din clubul Colectiv din București.

Dacian Cioloș, în vârstă de 46 de ani, care a fost ales de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru rolul de consilier special pentru securitate alimentară, își va asigura cu ușurință sprijinul Parlamentului, susțin analiști citați de Reuters.

Ponta și-a dat demisia pe 4 noiembrie, după ce zeci de mii de oameni, majoritatea tineri, au ieșit în stradă pentru a protesta faţă de imoralitatea și corupția de la nivel înalt, după incendiul din Clubul Colectiv din din București de la 30 octombrie, soldat cu 48 de morți.

La consultările de la Palatul Cotroceni, PSD a fost singurul care a făcut o nominalizare, deși propunerea sa – viceguvernatorul BNR Liviu Voinea – părea din start sortită eşecului.

Opoziția liberală de centru (a se citi PNL), fostă aliată la guvernare a lui Ponta, și formațiunile minorităților etnice, printre care și UDMR, au afirmat că vor susține orice propunere a lui Iohannis, relatează Reuters.

Potrivit Constituției, Dacian Cioloș are zece zile pentru a întocmi un program, pentru a veni cu o echipă de miniștri și a cere votul Parlamentului. „El (Cioloș – n.red.) va încerca probabil să selecteze candidați independenți pentru a conduce portofolii individuale. Guvernul său nu va face schimbări semnificative în politicile actuale. Va fi un guvern al menținerii statu quo-ului”, a declarat Otilia Dhand, analistă în cadrul Teneo Intelligence, un grup de consultanță din New York privind riscurile politice, citată de Agerpres.

Comentatorul politic Mircea Marian a declarat pentru Reuters că un cabinet de tehnocrați cu mandat până la finalul lui 2016 va obține cu ușurință votul Parlamentului. Alegerile parlamentare din România urmează să aibă loc în decembrie 2016.

Activitatea de până acum a lui Dacian Cioloş

France Presse notează că Dacian Cioloș a fost comisar european pentru Agricultură între 2010 și 2014 și că în perioada 2007-2008 a fost ministru al Agriculturii fără apartenență politică, într-un guvern de centru-dreapta, condus de Călin Popescu Tăriceanu. Într-o țară în care sunt rari miniștrii care n-au fost implicați (sau suspectați) în acte de corupție, Dacian Cioloș se bucură de o reputație fără pată, potrivit AFP.

La rândul ei, agenția spaniolă de știri EFE relatează despre desemnarea lui Dacian Cioloș ca premier într-o știre cu titlul „ Dacian Cioloș, un tehnocrat cu imagine impecabilă pentru a conduce România”.

Portalul de afaceri europene EurActiv a relatat încă din 5 noiembrie că Dacian Cioloș va fi noul prim-ministru al României, citând surse „credibile”. Conform acestui site, Dacian Cioloș ar urma să conducă un așa-numit „guvern de salvare națională”, întrucât situația în România pare a fi foarte îngrijorătoare, menționând de asemenea că această numire ar fi o idee bună, în condițiile în care fostul comisar european este apreciat la Bruxelles și, în plus, este una dintre puținele figuri publice din România nesuspectate de corupție.

EurActiv mai nota și că în timpul mandatului său de comisar european s-a considerat că Dacian Cioloș a fost influențat de Franța, mulți numindu-l „al doilea comisar francez”, fapt ce nu l-a afectat pe plan politic intern în România, țară ce are o puternică simpatie față de Franța.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.