Cum a devenit difuzarea presei o afacere a „lăutarilor” și a offshore-urilor din Cipru

difuzarea presei

Vestitele chioșcuri pentru difuzarea presei din Capitală – „Acces Press”, în care se vând mai mult țigări, cartele de telefon și chiar electrocasnice decât ziare, au ajuns pe mâna unui clan de lăutari din Ilfov și a unor offshore-urilor din Cipru.

Cele peste 160 de puncte de lucru, chioșcuri mai exact, sunt deținute de firma Grupul Editorilor și Difuzorilor de Presă SA. Compania a fost înființată în 2002 pentru a fi un fel de sucursală economică a Clubului Român de Presă.

Însă afacerea care trebuia să susțină difuzarea presei scrise în Capitală s-a transformat imediat după înființare într-o afacere imobiliară, care a ajuns pe mâna apropiaților lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Acum, acționariatul Grupului Editorilor și Difuzorilor de Presă este format din două firme de tip cășuță poștală din Cipru. Firma este administrată în acte de familia Spiridon, membrii săi fiind impresari de maneliști și lăutari vestiți.

În acest moment, societatea este în insolvență, având datorii de peste 5 milioane de lei la Agenția Fiscală. Veniturile firmei sunt obținute acum prin contracte de franciză și de închiriere a activității.

Banii din afacere se pierd prin mai multe societăți care au închiriat chioșcurile deținute de Grupul Editorilor și denumite „Acces Press”.

Administratorul special, rudă cu lăutari

bun liliana spiridon

Conform deciziilor acționarilor Grupului Editorilor și Difuzorilor de Presă publicate în Monitorul Oficial, administratorul special al firmei este Liliana Mihaela Spiridon (foto).

Ea este, așa cum ne-au precizat apropiați ai familiei, sora lui Nelu Spiridon, soțul cântăreței de muzică etno Lavinia Furtună. Mai mult, pe Facebook, Nelu Spiridon a trecut că lucrează la Acces.

Nelu Spiridon profil cu acces press
Nelu Spiridon, profil cu acces press (FOTO Facebook)

Al doilea frate al Lillianei Mihaela Spiridon este Adrian Spiridon. Acesta este prieten și impresar, așa cum reiese de pe Facebook, al cântărețului de manele și nu numai, Mircea Mondialu.

Liliana Mihaela Spiridon nu ne-a răspuns la apelurile telefonice prin care încercam să-i cerem un punct de vedere. La unul dintre numerele de contact ale GEDP, doamna care ne-a răspuns a susținut că este vorba de o greșeală și că numărul nu aparține Grupului Editorilor. Firma adminstrată de Liliana Mihaela Spiridon, Grupul Editorilor, a declarat anul trecut pierderi de 1,3 milioane de lei și o cifră de afaceri de 1,7 milioane de lei.

Legături între primarul din Pitești și SOV

Liliana Mihaela Spiridon a ajuns să administreze chioșcurile Acces Press pe baza legăturilor cu apropiați ai lui Sorin Ovidiu Vîntu (SOV). Fostul mogul de la Realitatea TV este cel care avea, cel puțin până la întemnițare, o mare influență asupra activității Grupului Editorilor și Difuzorilor de Presă prin intermediul unor offshore-uri din Cipru.

bun schema afaceri grupul editorilor

Astfel, Liliana Mihaela Spridon este fina lui Ionuț-Adrian Eftime și a Ioanei Cristina Eftime, care, între timp, au divorțat. Cel dintâi este fiul lui Ion Eftime, un fost partener de afaceri al lui Vîntu. Ioana Cristina Eftime este fiica primarului din Pitești, Cornel Ionică.

De altfel, conform datelor obținute cu ajutorul termene.ro, acționarii Grupului Editorilor sunt offshore-urile Wishy Consulting Limited și Jubiler Holdings Limited. Unul dintre administratorii Wishy Consulting Limited, așa cum a reușit să afle ziarul Cetățeanul, consultând baze de date din Cipru, este chiar Ioana Cristina Eftime.

Ioana Cristina Eftime și Liliana Mihaela Spiridon au făcut obiectul unei plângeri penale, care a devenit dosarul penal 1529/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, în care erau acuzate că au preluat ilegal controlul firmei MBE Mineral Resources. Acuzațiile constau în faptul că fostul acționar a fost forțat să predea acțiunile primarului Cornel Ionică.

Mircea Mondialu si Adrian Spiridon
Mircea Mondialu si Adrian Spiridon (FOTO Facebook)

(FOTO Facebook)

Primarul din Pitești nu ne-a răspuns la întrebările trimise. Reprezentanții municipalității ne-au contactat și ne-au anunțat prin mijloace de comunicare electronice că nu putem fi ajutați cu informații „întrucât domeniul vizat nu reprezintă obiectul de activitate al instituției și nu deținem aceste date”.

Afacerea chioșcurilor pentru difuzarea presei a plecat de la o idee bună

bun contract franciza Pagina 1

Societatea pe acțiuni (S.A.) Grupul Editorilor și Difuzorilor de Presă a fost înființată în anul 2002. Societatea a beneficiat de o înțelegere cu Primăria Capitalei, condusă la acel moment de Traian Băsescu, care permitea asociațiilor de presă să-și dezvolte o rețea de difuzare. Avantajele acestei afaceri era tocmai faptul că a primit spre folosință terenurile pe care a ridicat, ulterior, chioșcurile pe o perioadă de 49 de ani.

Printre persoanele care au trecut prin Grupul Editorilor îi amintim pe: Florian Goldstein, Ioan Motoc, Sorin Roșca Stănescu, Lucia Ovezea, Nicolae Roșu, Mihai Tatulici, Doru-Petre Trandafirescu, Horia Alexandrescu, Cornel Nistorescu și Bogdan Ficeac.

Chioșcurile de milioane de euro „Acces Press”

Conform datelor pe care le-am obținut cu ajutorul portalului termene.ro, Grupul Editorilor are în acest moment aproximativ 160 de chioșcuri, construcții temporare sau permanente, așa cum reiese din punctele de lucru declarate.

Faptul că aceste chioșcuri sunt deținute de Grupul Editorilor și Difuzorilor de Presă este consemnat în mai multe decizii ale societății prin care se aprobă împrumuturi bancare de peste 3,5 milioane de euro pentru modernizarea lor. Astfel de decizii au fost adoptate în 2010 și 2014, spre exemplu. Mai mult, marca „Acces Press” este deținută de Grupul Editorilor și Difuzorilor de Presă.

Cum ies banii din Grupul Editorilor

În ultimii ani, societatea a închiriat chioșcurile și a oferit franciza „Acces Press” unor firme obscure înființate tocmai pentru a prelua desfășurarea afacerilor de la Grupul Editorilor aflate sub administrare specială în cadrul procedurii de insolvență.

Adrian Spiridon, interesat de presa pe profil

Spre exemplu, în Sectorul 6, primarul Rareș Mănescu a aprobat ca aceste chioșcuri să primească autorizații edilitare către firmele Alfa Press Distribuție sau David Util Construct.

Conform contractelor de franciză și închiriere cu Grupul Editorilor, aceste firme trebuie să vândă pe lângă presă și sucuri, gumă, țigări și nu numai. Mai mult, nu sunt acceptați decât anumiți producători și distribuitori de sucuri și țigări. David Util este controlată de familia lui Doru Trandafirescu, unul dintre primii acționari ai Grupului Editorilor. Alfa Press Distribuție este controlată tot de Doru Trandafirescu. În ultimii doi ani, doar cele două firme au obținut venituri de 3,5 milioane de lei, aproape cât datoria neplătită la ANAF a Grupului Editorilor.

SURSA FOTO: Facebook

Cetățeanul TV

3 COMENTARII

  1. Grupul Difuzorilor de presa este cercetat la DIICOT de 7 ani!!!!! Cu asta cred ca am spus tot! Influenti lăutarii, nu??? Patronul Eftime Ionut avea calitatea de suspect tot de vreo 7 ani, acum s-ar putea sa nu mai aiba nicio calitate! In privinta lui Spiridon, fosta secretară a familiei Eftime, cautați în Domnesti(Ilfov) sa-i vedeti casele!!! Cred ca i-ati vazut si bolozii de lux BMW X5 si X6 etc, așa cum le stă bine manelistilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here