Cum ne face la buzunar industria Pharma. Studiu de caz – cum se dublează prețurile

Pharma

România este țara farmaciilor, iar industria Pharma profită din plin de acest lucru. Doar prin simpla schimbare a numelui, un medicament produs de același producător, cu practic aceleași substanțe active, și-a dublat prețul peste noapte.

Nu este niciun secret că industria farmaceutică – sau Big Pharma, cum mai este denumită în engleză, este alimentată de dorința de profit, punând evident interesele de afaceri mai presus de interesul pacienților.

Același medicament, altă cutie, la preț dublu

„Stada – calitate germană”, este sloganul publicitar al producătorului pharma Walmark din… Cehia care a scos pe piață produsul Super Colagen pentru tratamentul articulațiilor.

Acest medicament s-a vândut până nu demult sub denumirea „Super Colagen”.

Stada a vopsit gardul

După ce producătorul de suplimente Walmark Cehia a fost înghițit (cumpărat) de compania germană Stada Group, produsul Super Colagen a primit o nouă denumire și un alt ambalaj. Diferit este și prețul la care a fost pus în vânzare – de peste două ori mai mare, deși este vorba de fix același produs. Astfel, am mai găsit să cumpărăm o cutie Super Colagen (produsul este acum, practic epuizat) din farmacie cu 32 de lei, iar din altă farmacie am luat „noul” ArtroStop cu prețul de 75 de lei!?!

Reclama apărută la toate posturile TV potrivit căreia ArtroStop are o nouă formulă este contrazisă de specificațiile de pe cutiile celor două medicamente, care sunt practic identice.

Produsul de sus (Artrostop – 75 de lei) are același producător și compoziție aproape identică cu acela înlocuit (Supe Colagen – 32 de lei)

Astfel, ingredientele ArtroStop (75 de lei) sunt: îndulcitor – sorbitol, cologen tip I, acid ascorbic, aromă de lămâie, corector de aciditate – acid malic, agent antiaglomerant – stearat de magneziu, colagen tip II.

Super Colagen (32 de lei) are aceleași ingrediente, trecute însă într-o ordine puțin diferită: îndulcitor – sorbitol, gelatină hidrolizată, acid ascorbic, aromă de lămâie, corector de aciditate – acid malic, stabilizator – stearat de magneziu, colagen tip II.

„Singura diferență, prezența pe noua cutie a colagenului tip 1, nu poate justifica dublarea prețurilor”, ne-au declarat surse din domeniu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here