Comisie de Urbanism fără urbaniști la Primăria Capitalei. Garantat de primarul Nicușor Dan

Urbanism, Nicușor Dan

De-a râsu’-plânsu’ la Primăria Generală a Capitalei. Noua Comisie Tehnică de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului, aprobată recent de Consiliul General al Capitalei, nu are în componență nciun licențiat în urbanism!

Articol realizat de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Primarul general, Nicuşor Dan, care i-a propus pe membrii comisiei și a insistat pentru ei, consideră noua echipă drept una de „profesionişti”.

Din noua Comisie Tehnică de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului fac parte 13 membri, între care nu se află niciun licențiat în urbanism.

Logica strâmbă a lui Nicușor Dan

Potrivit surselor Cetățeanul, primarul general Nicușor Dan a insistat vehement pe lângă consilierii generali să accepte echipa propusă de el pentru Comisia de Urbanism.

În fața presei, primarul general a spus că e lipsit de importanță că membrii comisiei nu sunt atestați de către organizația profesională a urbaniștilor.

„Membrii comisiei sunt specialişti atestaţi în domeniile urbanism, arhitectură, monumente, arheologie, economie, geografie, ingineri constructori. (…) Aceştia nu trebuie să fie atestaţi de către o organizaţie profesională în domeniul urbanismului”, a declarat Nicușor Dan.

Completăm noi, domnule primar general: pe aceeași logică, nici medicii nu trebuie atrestați de către Colegiul Medicilor, nici avocații de către Barou, nici academicienii de către Academia Română. Lista poate continua cu polițiști criminaliști, stomatologi, etc.

Urbanism

Culmea, în sprijinul propunerilor sale, Nicușor Dan a invocat art. 37, din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, potrivit căruia „comisia tehnica de amenajare a teritoriului și urbanism este formata din specialiști din domeniul amenajarii teritoriului și al urbanismului”. Care specialiști, îl întrebăm noi pe primarul Nicușor?

Avertismentul urbaniștilor: „Legitimitatea comisiei tehnice de urbanism în formula propusă va fi afectată…”

Semnalul de alarmă a fost tras de Asociația Absolvenților Urbaniști și Peisagiști din România (AAUPR), care atrage atenția că, dintre cei 13 membri titulari nominalizați doar cinci sunt specialiști atestați de către Registrul Urbaniștilor din România, din care unul nu are atestare pe documentațiile de urbanism, ci doar pe cele de Amenajarea Teritoriului. Totodată, nici măcar unul dintre membrii Comisiei nu este licențiat în domeniul urbanism. Astfel, putem spune că printre membrii titulari nu se numără niciun urbanist.

„Subliniem că ligitimitatea comisiei tehnice de urbanism și amenajarea teritoriului în formula propusă spre validare va fi afectată. (…) Considerăm că trebuie să existe un echilibru între nominalizările tinerilor specialiști licențiați în urban ism și cei în arhitectură, iar toți reprezentanții să fie membri ai Registrului Urbaniștilor din România, întrucât acesta este cel care asigură atestarea specialiștilor în domeniul urbanism și amenajarea teritoriului în conformitate cu prevederilor legale, se arată într-un document trimis de AAUPR consilierilor generali înainte de vot, dar care nu a fost luat în considerare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here