CJ Tulcea toacă banii publici pe contracte ilegale cu firme de avocatură

Președintele CJ Tulcea Horia Teodorescu gestionează angajarea ilegală a caselor de avocatură

Consiliul Județean Tulcea cheltuie abuziv, în fiecare an, sute de mii de lei pe avocați de lux – firme de avocatură, deși instituția dispune de un compartiment juridic numeros. Avocații, numai unul și unul, sunt folosiți mai ales în procesele în care baronii locali ai PSD se războiesc cu agricultorii privați, în încercarea de a-i deposeda de activele din patrimoniu, relatează „Cetățeanul”.

Irosirea banului public pe avocați de lux se întâmplă într-unul dintre cele mai sărace județe ale țării. Mai mult, Tulcea este județul care l-a trimis în Parlament pe ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Cu atât mai grav este că tocmai aici se încalcă grosolan legislația menită să împiedice jaful banului public.

În zeci de procese, Consiliul Județean Tulcea a preferat să angajeze, prin încălcarea legii, avocați sau societăți de avocatură. Și nu orice fel de avocați, ci cei „cu ștaif”, ale căror servicii sunt foarte scumpe.

Cele mai „tari” firme de avocatură, antamate pe bani publici de CJ Tulcea

Legea interzice entităților publice care au angajați juriști să achiziționeze servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare.

Excepție fac doar situațiile speciale, în cazul dosarelor „de nișă”  pentru care personalul de specialitate juridică angajat nu are pregătirea sau experiența necesară impusă de natura specifică a respectivelor cauze și doar cu aprobarea ordonatorilor principali de credite.

Horia Teodorescu a nesocotit însă prevederile legale și a angajat banii publici ai județului în cheltuieli uriașe. Astfel, printre societățile de avocatură preferate de președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, se numără Popovici Nițu Stoica & Asociații. Este una dintre cele mai cunoscute și, în același timp, discrete firme din avocatura de business din România.

Pentru a arăta „greutatea” acestor avocați e suficient să amintim că echipa Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat-o pe Simona Halep, cea mai bună jucătoare română de tenis și numărul 1 WTA, la încheierea contractului de sponsorizare cu grupul Nike, producătorul global de îmbrăcăminte pentru sportivi, după finalizarea parteneriatului său de 4 ani cu Adidas, în ianuarie 2018.

Facturi extravagante

Ziarul „Cetățeanul” a intrat în posesia unei facturi, în valoare de 50.000 de lei, emisă de CJ Tulcea pentru Popovici Nițu Stoica & Asociații, reprezentând „Tranșa I a onorariului agreat conform Contractului de asistență juridică și Anexa nr. 1980306 din 11.12.2017, încheiat pentru activitățile de asistență juridică și reprezentare în dosarul nr. 7436/2/2017 al Curții de Apel București, Secția a VIII-a de contencios administrativ și fiscal”.

Doar o tranșă din contractul pentru un singur dosar CJ Tulcea a plătit 50.000 de lei!!!
Doar o tranșă din contractul pentru un singur dosar CJ Tulcea a plătit 50.000 de lei!!!

În ultimii 2 ani, aceeași societate de avocatură a reprezentat CJ Tulcea și în alte procese. Cu toate acestea, în 2017 și 2018, CJ Tulcea nu a aprobat nicio hotărâre pentru achiziționarea de servicii juridice.

Avocații de la Popovici Nițu Stoica & Asociații, preferați de baronii PSD de Tulcea, se află în topul firmelor de avocatură îndestulate din bani publici.

În 2016, Corpul de Control al Premierului a realizat și un top al avocaților care, în perioada 01.07.2012 – 31.12.2015, au avut fiecare în parte încasări cumulate de peste 1.000.000 lei de la entităti publice.

La poziția 20 a topului, citat de România Curată, figurează SCA Popovici Nițu Stoica & Asociații, cu venituri încasate de la entități publice de 1.383.854,26 lei.

Facem precizarea că ilegalitățile comise de Consiliul Județean Tulcea comise la angajarea caselor de avocatură vizează doar modul în care au fost aprobate contractele. Nu aducem nicio acuzație și nu este intenția noastră să aducem acuzații firmelor de avocatură respective.

Legea, încălcată grosolan de baronii locali

Prin angajarea caselor de avocatură, deși dispune de un compartiment juridic numeros, Consiliul Județean Tulcea a încălcat Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 26/2012, care precizează, la art. 1, alin 1: „Autoritățile și instituțiile publice ale administrației publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiile autonome care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică nu pot achiziționa servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare”.

Consiliul Județean Tulcea a încălcat OUG 26 din 2012
Consiliul Județean Tulcea a încălcat OUG 26 din 2012

Legea prevede o singură situație în care se pot folosi serviciile unei case de avocatură, cea în care este nevoie ca apărătorii entităților publice să aibă un înalt grad de specializare: „În situaţii temeinic justificate, în care activităţile juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare, necesare autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute la alin. (1), nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat în aceste entităţi, pot fi achiziţionate servicii de această natură, în condiţiile legii, numai cu aprobarea (…) consiliilor locale, consiliilor judeţene sau Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, pentru autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice locale”.

Actul normativ a fost elaborat după ce Curtea de Conturi a constatat că „pentru aceeaşi activitate cu caracter juridic, o autoritate/instituţie publică a efectuat atât cheltuieli cu personalul propriu de specialitate juridică, cât şi cheltuieli cu firme private de avocatură, care, de cele mai multe ori, le egalează sau le depăşesc pe cele cu structura juridică proprie, conducând, astfel, la cheltuieli ineficiente ale banului public. Potrivit Raportului acestei instituţii pe perioada 2008-2010, cele 408 entităţi supuse controlului (reprezentând 3% dintr-un total de 13.500 entităţi) au efectuat cheltuieli cu serviciile externe de avocatură în cuantum total de 317,9 milioane lei, iar cheltuielile cu funcţionarea structurilor juridice proprii au fost în sumă de 274,6 milioane lei”.

CJ Tulcea, o singură hotărâre pentru achiziţia de servicii juridice

În ultimii ani, Consiliul Județean Tulcea a aprobat o singură hotărâre pentru achiziţionarea de servicii juridice de asistenţă şi reprezentare într-un dosar care privea o cauză fiscală. Hotărârea dovedește că oamenii lui Horia Teodorescu știu care e procedura legală pentru angajarea unei case de avocatură.

CJ Tulcea a aprobat o singură hotărâre pentru angajarea de avocați
CJ Tulcea a aprobat o singură hotărâre pentru angajarea de avocați

Unica hotărâre pentru angajarea de avocați a fost emisă în mai 2016, când CJ Tulcea l-a împuternicit pe președintele Horia Teodorescu să selecteze un cabinet de avocatură și să negocieze onorariul. ​

„Având în vedere Nota de fundamentare a domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu şi Raportul comun al Direcţiei Economice, Buget Finanţe si Administrativ, Direcției Investiții Fonduri Externe si Managementul Proiectelor si al Serviciului Contencios și Asistență Juridică privind aprobarea achiziţionării de servicii juridice de asistenţă şi reprezentare; (…) Se aprobă achiziţionarea serviciilor juridice de asistenţă şi reprezentare în fața instanțelor de judecată, în toate fazele procesuale, pentru apărarea intereselor Unităţii Administrativ – Teritoriale Judeţul Tulcea și ale Consiliului Județean Tulcea în litigiile izvorâte din contestația formulată împotriva Procesului verbal de inspecţie nr. GLR IEF 278/22.04.2016, în contradictoriu cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați; Se împuterniceşte președintele Consiliului Județean Tulcea să selecteze un cabinet/societate de avocatură, să negocieze valoarea serviciilor şi să încheie contractul de servicii juridice, cu respectarea prevederilor legislaţiei din materia achiziţiilor publice”, se arată în Hotărârea Consiliului Județean Tulcea nr. 66/05.2016.

Surse apropiate președintelui CJ Tulcea ne-au confirmat că, într-adevăr, aceasta este singura hotărâre dată de Consiliu pentru aprobarea angajării unor avocați.

În rest, baronii PSD folosesc permanent avocați sau case de avocatură în procesele pe care județul le are la diverse instanțe fără să mai fi respectat vreodată legea!

CJ Tulcea păstrează „omerta”

Baronii PSD de Tulcea păstrează tăcerea în cazul contractelor încheiate abuziv cu casele de avocatură. Ziarul „Cetățeanul” a încercat insistent să obțină de la CJ Tulcea un punct de vedere referitor la modul în care au fost plătiți avocații de lux din fonduri publice.

Astfel, „Cetățeanul” a solicitat CJ Tulcea date despre contractele de asistență juridică încheiate de entitatea publică cu case de avocatură sau cabinete individuale de avocatură, în perioada 2016-2018, precum valoarea contractelor, procesele în care au intrat avocații, dar și să precizeze hotărârile prin care s-au aprobat respectivele contracte, cu respectarea OUG nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare și completare a unor acte normative.

Funcționarii lui Horia Teodorescu nu s-au obosit, însă, să prezinte aceste informații de interes public.

Război împotriva agricultorilor privați

CJ Tulcea preferă să angajeze numai avocați de ștaif
CJ Tulcea preferă să angajeze numai avocați de ștaif

Baronii PSD de Tulcea au declanșat un adevărat război agricultorilor privați din Deltă. Ținta predilectă a acestora este cea mai profitabilă companie agricolă din Tulcea, Agrodelta Sireasa, dar și alte societăți agricole private, unele cu capital străin.

Baronii locali se chinuie de ani de zile să pună mâna pe ultimele active ale Agrodelta, după ce terenurile din patrimioniul companiei au fost luate cu japca de Consiliul Județean Tulcea încă din 1993, printr-o simplă hotărâre a Consiliului Județean. Recent, baronii Deltei au reușit să intabuleze abuziv pe numele județului și digurile din patrimoniul Agrodelta Sireasa. Furtul de terenuri din Delta Dunării, luate cu japca din proprietatea privată și trecute în domeniul public al statului, a fost recunoscut la cel mai înalt nivel. Cu toate acestea, CJ Tulcea refuză să facă pasul înapoi.

În încercarea disperată de a-și ascunde abuzurile, în procesele deschise în instanță, baronii PSD de Tulcea au folosit avocați de top. În prezent, sunt înregistrate mai multe litigii asupra proprietății terenurilor disputate de CJ Tulcea.

Concret, pe rolul Curții de Apel București se află dosarul 7436/2/2017, având ca obiect anularea în parte a HG 1360/2001, HG 1705/2006, HG 181/2017 și HG 391/2017.

Pe rolul Tribunalului Ilfov se află dosarul 2746/93/2017, având ca obiect eliberarea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor aferente contrucțiilor speciale din Amenajarea Complexă Sireasa: diguri, platforma de cereale, debarcader, magazie de cereale, ferme legumicole, ferme animale, ferme vegetale, rețele de apă și electrice etc.

Tot la Tribunalul Ilfov se judecă și dosarul 45/93/2018, pentru anularea mai multor hotărâri emise de Consiliul Județean Tulcea și de Consiliul Local Tulcea, prin care mai multe active din patrimoniul Agrodelta Sireasa au fost trecute în inventarul județului Tulcea.

De asemenea, au fost atacate în instanță, pentru rectificarea cărților funciare, toate încheierile pronunțate de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Tulcea, în favoarea Consiliului Județean Tulcea – acte care fac și obiectul unui dosar penal deschis de DNA, pentru abuz în serviciu, fals și uz de fals.

Lefuri de nababi pentru juriștii Consiliului Județean

În timp ce angajează avocați pe bani grei, CJ Tulcea plătește și lefuri grase salariaților Serviciului Contencios și Asistență Juridică.

Veniturile declarate de juriștii CJ Tulcea, conform declarațiilor de avere depuse anul trecut, sunt cele din 2017. Lefurile actuale ale acestora sunt, însă, mult mai mari. Asta pentru că, între timp, salariile funcționarilor publici au crescut spectaculos cu peste 40%.

Marius Cristi Mihai, care coordonează  Serviciul Contencios și Asistență Juridică, din poziția de secretar al județului, a încasat, anul trecut, de la Consiliul Județean Tulcea, sub formă de salariu, suma de 103.464 lei, adică o leafă lunară netă de 8.622 lei, potrivit propriei declarații de avere. Anul trecut, Marius Cristi Mihai a încasat și o indemnizație de 1.504 lei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Tulcea.

Numărul doi din Serviciul Contencios și Asistență Juridic, Aslâ Aișe  Mierlă,  a fost remunerată, în 2016, cu 72.878 lei  (aproximativ 6.100 lei lunar), potrivit ultimei declarații de avere depuse, din anul 2017. Anul trecut, jurista a uitat să mai depună declarația de avere.

Conform declarației sale de interese, completată anul trecut, Aslâ Aișe Mierlă este și membră a Consiliului de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate Tulcea, de la care a încasat o indemnizație de 1.109 lei.

Consilierul juridic Eugenia Petrov a încasat din leafă, în 2017, 53.793 lei, adică 4.500 lei lunar net.

Daniela Ștefan, având tot funcția de consilier juridic, a fost plătită, în 2017, cu 50.276 lei (salariu lunar net de 4.200 lei).

Mai bine plătită a fost colega sa Tatiana Tudorică, cu un venit net, în 2017, de 55.828 lei (4.650 lei lunar).

Cel mai prost plătit este consilierul juridic Octavian Lazăr, care a încasat de la CJ Tulcea, în 2017, „doar” 46.397 lei (aproape 3.900 lei lunar).

În total, cei șase funcționari ai Serviciului Contencios și Asistență Juridică, din cadrul CJ Tulcea, au încasat de la stat, numai în 2017, suma de 383.000 lei.

 

 

 

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.