Când poți recupera zilele de concediu restante din 2023. Zile libere în 2024

Tot mai mulți români aleg destinații exotice pentru a-și face nunta și luna de miere, chiar dacă un astfel de eveniment costă mii de euro. targul de turism al romaniei noua destinație preferată de români

La fiecare cinci ani de muncă, angajații din România primesc încă o zi de concediu, după cum stipulează Codul Muncii. La aceste zile de concediu se mai adaugă și zilele libere care se acordă la nivel național în timpul marilor sărbători.

Mulți angajați din România constată, la început de an nou, că beneficiază de zile de concediu de odihnă restante din anul anterior. Puțini sunt angajații care își iau toate zilele de concediu în decursul unui singur an.

Citește și Românii care vor lua concediu medical vor fi taxați suplimentar cu 10%

Majoritatea angajaților cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată beneficiază de un număr minim de 20 de zile de concediu de odihnă. Dar o bună parte din angajații cu vechime în muncă se bucură de 23 sau chiar 25 de zile lucrătoare pentru concediul de odihnă. În anumite sectoare de activitate, spre finalul carierei, angajații pot ajunge și la un concediu de 32 de zile lucrătoare.

Mulți constatăm de la un an la altul că mai aavem zile de concediu neefectuate, dar puțini dintre știm când avem dreptul să le solicităm în firme private mici sau în mari companii de stat, angajații cu contract de muncă legal pot solicita zilele de concediu rămase în următoarele 18 luni.

Spre exemplu, dacă mai ai 5 zile de concediu de odihnă rămase din anul 2023, le poți solicita atât în anul 2024, cât și în primele 6 luni ale anului 2025.

Concediul de odihnă este un drept intangibil

Așa cum este stipulat în articolul 144 din Codul Muncii, concediu de odihnă este un drept esențial garantat al angajatului, iar lucrătorul primește același salariu ca într-o lună obișnuită de muncă. De asemenea, dreptul la concediu nu poate fi restrâns sau limitat de către angajator, iar salariatul nu poate renunța la el. Cu alte cuvinte, concediul de odihnă este obligatoriu nu doar pentru odihnă, cât pentru sănătate și refacerea forțelor și a echilibrului interior. 

Angajații care își dau demisia sau care sunt disponibilizați, vor primi bani în contul zilelor de concediu neefectuate pentru anul în curs, dar și în contul zilelor rămase din concediul de odihnă la care aveau dreptul în ultimele 18 luni.

Acesta este un aspect mai puțin cunoscut mai ales de către angajații tineri din firmele mici sau din orașele de provincie, spre exemplu cei care au locuri de muncă în Vaslui sau locuri de muncă în Dorohoi și nu sunt familiarizați cu reglementările din Codul Muncii.

Ce zile libere au salariații din România în 2024

Concediul de odihnă se prelungește anul acesta pentru fiecare salariat cu 17 zile libere naționale care reprezintă mari sărbători religioase sau evenimente istorice. Din cele 17 zile libere naționale pe care le avem în 2024, doar 10 zile vor fi în timpul săptămânii de lucru, 7 dintre ele vor fi în zilele de sâmbătă și duminică în care majoritatea angajaților este liberă.

Spre exemplu, dacă ai deja dreptul la 25 de zile de concediu de odihnă, în anul 2024 vei putea beneficia de un total de 35 de zile lucrătoare libere.

Angajații care sunt nevoiți, în anumite sectoare de activitate, să lucreze în zilele libere naționale consfințite prin lege, au dreptul să solicite recompensarea la salariu sau alte zile libere, la cerere, în următoarele 30 de zile calendaristice.

Profesorii și educatorii din întreaga țară se bucură de încă 2 zile libere în plus în acest an și anume:

 7 mai 2024, marți – a treia zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;

 5 iunie 2024, miercuri – Ziua Națională a învățătorului.

 Calendarul zilelor libere naționale în 2024

1 ianuarie, luni – Anul Nou

2 ianuarie, marți – a doua zi de Anul Nou

6 ianuarie, sâmbătă – Boboteaza

7 ianuarie, duminică – Sfântul Ioan Botezătorul

24 ianuarie, miercuri – Ziua Principatelor Române (Mica Unire)

1 mai, miercuri – Ziua Muncii

3 mai, vineri – Vinerea mare

5 mai, duminică – Paștele ortodox în 2024

6 mai, luni – a doua zi de Paște

1 iunie, sâmbătă – Ziua Copilului

23 iunie, duminică – Rusaliile

24 iunie, luni – a doua zi de Rusalii

15 august, joi – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie, sâmbătă – Sfântul Andrei

1 decembrie, duminică – Ziua Națională a României

25 decembrie, miercuri – Crăciunul

26 decembrie, joi – a doua zi de Crăciun.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.