Blocul operator central de la Spitalul Universitar a fost redeschis. Aparatură scumpă și inutilă

Spitalul Universitar, Blocul operator central
Blocul operator central de la Spitalul Universitar are aparatură extrem de scumpă și inutilă, acuză specialiștii

Blocul operator central al Spitalului Universitar din București a fost repus în funcțiune, după ce timp de 13 ani  a fost închis pentru renovare.

Cele 71 de milioane de lei alocate prin hotărâre de guvern, este un record în România, o adevărată risipă de bani publici, pentru că, spun specialiștii, o parte din aparatură nu se justifică.

În cele 11 săli de operație vor putea fi tratați pacienți care au nevoie de neurochirurgie, chirugie vasculară sau cardiacă, ortopedie sau chirurgie robotică.

Pentru un bloc operator similar, cu 11 săli de operație, la Brăila s-au cheltuit 10,95 milioane de lei, de 6 (șase) ori mai puțini bani.

Managera Spitalului Universitar, Adriana Nica, este însă mândră de realizarea sa. „Blocul Operator Central al Spitalului Universitar de Urgență București are aparatură comparabilă cu a celor mai mari spitale din lume. Dotarea Blocului Operator Central asigură aplicarea unor tehnici moderne pentru toate specialitățile chirurgicale, inclusiv abordarea laparoscopică, care are multiple beneficii, printre care recuperarea rapidă a pacientului, scăderea duratei de spitalizare și a riscului de infecții. Două săli sunt dotate și cu sisteme de înregistrare și transmisie on-line audio/video, de unde intervenția să poată fi transmisă live pentru studenți și medicii rezidenți, urmând ca astfel să trecem cu toții spre partea de telemedicină. La Spitalul Universitar de Urgență București noi, cadrele medicale punem pacientul mai presus de orice, iar siguranța lui înseamnă un act medical corect, realizat în condiții de calitate și cu aparatură de ultimă generație”, a spus Nica la conferința de presă prilejuită de redeschiderea blocului operator.

Blocul operator central. Ce îi cer medicii ministrului Sănătății

Blocul operator central, bani pentru partid
Martie 2019. Ministrul Sorina Pintea a promovat cheltuieli de peste 71 de milioane de lei, de cinci ori mai mult decât se ceruseră în 2016 și dublu față de cât estimase managerul Adriana Nica (dreapta) în 2017!!

Specialiștii spun că hotărârea de guvern din 20 martie 2019, prin care au fost alocate fonduri pentru renavarea blocului operator central, este un jaf (risipă) de bani publici. Toți specialiștii consultați de Cetățeanul s-au închinat, mulți dintre ei la propriu, când au văzut lista de cumpărături adoptată de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății.

Ei spun că majoritatea aparaturii scumpe cumpărată pruin HG este inutilă pentru blocul operator și îi solicită noului ministru al sănătății Victor Costache, să demareze o anchetă. „Nu ar strica și atenția procurorilor”, ne-au spus medici din spital.

Hotărârea de guvern 145/2019, inițiată de fostul ministru Sorina Pintea, prin care Guvernul României a aprobat cheltuirea unei sume de 71 de milioane de lei pentru „dotarea blocului operator central” din Spitalul Universitar de Urgență (SUUB), de cinci ori mai mare decât ce a solicitat SUUB în urmă cu mai puțin de trei ani! Medicii afirmă că operațiunea pare a fi fost un adevărat „pom de Crăciun” pentru guvernarea PSD.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.