BCR BpL a pierdut procesul cu Curtea de Conturi. Erste face rezerve de 230 de mil. euro

bcr bpl Programul BCR pe perioada sărbătorilor de iarnă

BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL) a primit o decizie nefavorabilă la Înalta Curte de Justiție în disputa cu Curtea de Conturi referitoare la sistemul de economisire-creditare (bauspar).

„BCR BpL a respectat prevederile legale atât înainte, cât și după revizuirea legii care reglementează activitatea de economisire-creditare, lege care are la bază cele mai bune practici din Uniunea Europeană, și va continua să reprezinte drepturile clienților cât și propriile drepturi, după publicarea motivației deciziei luate de Înalta Curte. Opțiunile legale luate în considerare de bancă sunt atât acțiuni legale în România, cât și la curțile internaționale”, spun oficialii băncii.

Situația disputată este legată de un control al Curții de Conturi din anul 2015, care a vizat modul în care clienții sistemului de econimisire-creditare (bauspar) au beneficiat de prima de stat. Problemele ridicate se referă la justificarea primei de stat încasată de clienți (aspect clar reglementat de lege și în concordanță cu legislația europeană în ceea ce privește sistemul de economisire-creditare) și de faptul că minorii și persoanele în vârstă nu erau eligibile pentru prima de la stat (lucru clar permis de lege, în linie cu legislația europeană în vigoare).

Prin urmare, BCR Banca pentru Locuințe a contestat raportul Curții de Conturi, iar Curtea de Apel s-a pronunțat covârșitor în favoarea băncii în prima instanță.

„BCR Banca pentru Locuințe consideră situația actuală problematică din punct de vedere al predictibilității deciziei juridice, considerând faptul că BCR BpL a acționat întotdeauna în concordanță cu legislația pentru sistemul de economisire-creditare și a preluat cele mai bune practici de la principalele modele din Uniunea Europeană: Germania și Austria, care au folosit sistemul de economisire-creditare cu mare succes în ultimii 70 de ani pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire”, mai spus reprezentanții băncii.

Statul a tras țeapă românilor 

Mai mult, concluzia la care s-a ajuns în urma revizuirii legii care reglementează sistemul de economisire-creditare de către Parlamentul Romaniei a fost că BCR BpL a avut o abordare consecventă față de lege și clienți. În tot acest timp, deoarece plata primei de stat a fost suspendată de către stat, BCR Banca pentru Locuințe a acționat cu bună credința și a acoperit din fonduri proprii echivalentul primei de stat pentru pentru 100.000 de clienți.

BCR Banca pentru Locuințe a respectat legea în totalitate și subliniază faptul că rapoartele de constatări nejustificate ale Curții de Conturi afectează în mod nedrept clienții. Decizia actuală va submina funcționarea pieței de economisire-creditare și potențial viabilitatea întregului sistem bauspar din România. Grupul BCR va continua să își servească prompt clienții, bazat pe faptul că nivelurile de capital și lichiditate ale grupului BCR rămân puternice, semnificativ peste cerințele de reglementare, în pofida unei estimări conservatoare a impactului deciziei instanței.

BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL) reprezintă interesele a peste 300.000 de clienți. Actualmente BCR BpL înregistrează un bilanț de 2,67 miliarde lei, la 31.03.2019.

Erste Group se pregătește pentru ce-i mai rău

Creditorul austriac Erste Group a declarat că va aloca 230 de milioane de euro (205 milioane lire sterline) ca urmare a unei decizii înalte a Curții de Justiție a României în legătură cu activitățile comerciale ale societății sale locale de construcții BCR.

“În pofida acestui efect semnificativ negativ, Erste Group își păstrează perspectivele pentru exercițiul financiar 2019 – realizarea unei rentabilități a capitalurilor proprii de peste 11%”, a declarat marți banca.

Statul a înșelat românii și este mai dator decât a fost vreodată, iar în momentul de față nu mai reușește să își achite aceste restanțe. Așa este și cazul celor 250.000 – 300.000 de români care și-au făcut contracte de economise-creditare și care de 4-5 ani nu au mai primit prima de la stat de 250 de euro.

Vorbim aici, bineînțeles de clienții căncilor pentru locuințe, două câte au mai rămas în România BCR Banca pentru Locuințe și Raifeissen Banca pentru Locuințe. Față de toți acești clienți care au depus bani la bancă pentru a lua și prima de la stat, Guvernul României nu și-a mai îndeplinit datoriile financiare încă din 2014.

 

LĂSAȚI UN MESAJ