Atacul cu viruși este posibil oricând! Specialiștii americani în bioterorism au avertizat din 2004

viruși
Armele biologice pot fi produse și într-un laborator obișnuit, cu costuri reduse

Autoritățile române știu de mai bine de 15 ani că un atac cu viruși se poate produce oricând. Am fost atenționați în acest sens, încă din 2004, de către Barry Kellman, unul dintre cei mai mari specialiști în domeniu.

Articol realizat de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

La prima Conferință Internațională pentru prevenirea și combaterea bioterorismului din Europa, organizată la București, în 2004, Barry Kellman, la acea vreme director executiv al Consorțiului de legislație și securitate strategică SUA, atrăgea atenția că, dacă ar fi să ierarhizăm primejdiile pe care societatea românească va trebui să le înfrunte în acest secol, bioterorismul se înscrie în primele rânduri.

Astăzi, temerile lui Barry Kellman sunt împărtășite și de specialiști români, membri de frunte ai Academiei Române. Recent, vicepreședintele Academiei Române a avertizat că noul coronavirus seamănă cu o armă biologică și că pandemia cu care se confruntă omenirea va schimba lumea.

„O armă biologică trebuie să îndeplinească ai multe criterii. (…) Constatăm că aproape toate corespund cu noul coronavirus. Poate să fie și întâmplare, admitem orice. În știință e posibil orice”, a declarat la Antena 3 Victor Voicu.

Atacul cu viruși. Cum acționează un bioterorist

Vine cu avionul, trece prin vamă fără probleme. Nu bănuiește nimeni că ar fi bolnav, nu prezintă vreun semn. Glumește cu vameșii, îi bate pe umăr, apoi dă bacșiș unui cărăuș de bagaje. Mai are timp de o plimbare în oraș, eventual o masă la restaurant până la a-și face vaccinul sau a-și injecta antidotul.

Simpla acțiune de contaminare în locurile publice nu este singura posibilitate. Mai pot fi enumerate contaminarea câmpurilor cultivate, dispersarea virușilor în sistemele de ventilație, ori împrăștierea agenților patologici în apă sau pe sol. Acestea sunt doar câteva dintre dintre miile de scenarii posibile prin care teroriștii își pot atinge obiectivul: cât mai multe victime și multă, multă panică.

Armele biologice, fie că sunt bacterii ori viruși „obișnuiți” sau modificați genetic sunt ușor de produs și „ieftini” (echipamentele necesare nu costă mult). Nu este nevoie de mulți specialiști, nci măcar ca aceștia să fie de înaltă calificare. Pot fi stocate în spații mici echipamentele de depozitare necesare putând fi cumpărate legal. Nicolae Manolescu, membru corespondent al Academiei Române și co-președinte al manifestării, alături de Barry Kellman spunea că numai o strânsă colaborare, pe plan intern și internațional poate oferi un răspuns eficient bioterorismului.

Citește și EXCLUSIV Rujuri cu Covid la Spitalul Universitar

Barry Kellman: „Nici România, nici SUA nu sunt la adăpost de bioterorism”

viruși
Barry Kellman a atras atenția că un atac cu viruși este posibil oricând

Participanții la prima Conferință Internațională pentru prevenirea și combaterea bioterorismului din Europa, organizată la București, au apreciat la unison că folosirea armelor biologice de către organizațiile teroriste este un pericol major. Barry Kellman, profesor la Universitatea De Paul din Chicago, director în Consorțiul Legislativ de Apărare Strategică, ne-a declarat că nici România, nici vreo altă țară din lume nu este la adăpost de un atac biologic, cu viruși ori bacterii ucigașe.

Cătălin Antohe: Este bioterorismul o amenințare imediată?

Barry Kellman: Sper din tot sufletul că nu.

Cătălin Antohe: Aveți informații privind accesul teroriștilor la armele biologice?

Barry Kellman: Există asemenea rapoarte. Dar este foarte greu să stabilim cât de precise sunt acestea. Uneori asemenea rapoarte sunt contradictorii, este foarte greu să știm.

Cătălin Antohe: Cât de dificilă este identificarea unui laborator care produce sau este capabil să producă arme biologice? Este aceasta o problemă reală pentru autorități?

Barry Kellman: Da, este foarte dificil. Avem nevoie de sisteme de informații cu mult mai bune, modalități mai bune de a înțelege ce se întâmplă în laboratoare. Avem nevoie să cooptăm întreaga comunitate științifică a biologilor deoarece aceștia sunt oamenii care știu cel mai bine ce se întâmplă în laboratoare.

Cătălin Antohe: De ce ar prefera teroriștii să folosească armele biologice?

Barry Kellman: Panica. Nicio altă formă de atac nu este capabilă să creeze o asemenea panică, precum maladiile – acesta este scopul final al teroriștilor. Apoi numărul mare de victime, o altă țintă a acestora. Cu toții putem fi ținta bioterorismului!

Cătălin Antohe: Ce anume îl poate determina pe un terorist să folosească arma biologică?

Barry Kellman: Sunt numai două lucruri care pot da peste cap civilizația și să provoace atât de multe victime. Chiar și ce s-a întâmplat pe 11 septembrie a fost tragic – 3000 de oameni au murit, dar nu a afectat totuși fundamental modul în care trăim. Sunt doar două lucruri care pot face asta: armele nucleare și cele biologice.

Cătălin Antohe: Dar costurile mai reduse?

Barry Kellman: Este adevărat, armele biologice sunt mai ieftin de procurat, dar nu aceasta este motivul principal pentru care ar fi folosite de teroriști. În atacurile cu antrax din Statele Unite din 2001 au murit cinci oameni. Nu vreau să banalizez, dar cinci oameni mor pe autostradă la fiecare câteva minute. Dar panica produsă de moartea victimelor antraxului a fost de nedescris. Plus miliardele de dolari cheltuite.

Cătălin Antohe: Ați dezvoltat în Statele Unite un sistem de securitate național de apărare împotriva bioterorismului?

Barry Kellman: Așa și așa. Nu ne putem nicidecum considera ca fiind la adăpost.

Cătălin Antohe: În aceste condiții cum apreciați sistemele de securitate din Estul Europei, inclusiv din România?

Barry Kellman: Nu suficient de sigur. Nici cel din Statele Unite nu este atât de sigur pe cât ar trebui să fie. Trebuie să lucrăm împreună, cu o mai bună organizare, mai bine finanțați, cu programe de instruire adecvate, colaborarea cât mai eficientă cu forțele de ordine. Principii, de fapt, pe care dorim să le stabilim în cadrul conferinței din România.

Interviul în exclusivitate cu Barry Kellman a fost refuzat de la publicare de conducerea editorială a ziarului Evenimentul Zilei, în anul 2004, pe motiv că nu era de interes public !?!

Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică

viruși
Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române

Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, general maior în retragere, fost șef al catedrei de Farmacologie Clinică, Toxicologie și Psihofarmacologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, a explicat într-un interviu pentru Europa Liberă că pandemia de coronavirus atât de greu de oprit poate fi comparată cu efectele unei arme biologice.

Se poate face, chiar dacă unii ar putea fi deranjați de o astfel de comparație. O armă biologică se caracterizează prin niște particularități. Pe de altă parte au fost și gripe, cum e gripa din 1918, care a avut 50 de milioane de morți. Revenind, dacă ai vaccin, ai medicamente împotriva virusului, boala e ușor de controlat. În cazul armei biologice, n-ai antidotul, deci n-ai antiviralul, n-ai tratamentul necesar, n-ai mijloace de control, se pune greu diagnosticul, se conservă în spații libere, adică rezistă destul de mult pe diferite suprafețe, rezistă la factori externi”, a declarat.

Reputatul profesor a atras atenția că autoritățile române au fost luate prin surprindere, deși statele lumii, inclusiv România, fuseseră avertizate că ne paște o pandemie.

Se vede că nu a fost. Eu nu vreau să critic pe nimeni, în contextul dat, măsurile sunt corecte, dar avem nevoie de resurse materiale și de resurse umane. Au plecat din România peste 20.000 de medici și acest lucru se simte. Apoi, terapia intensivă nu e o specialitate unde se înghesuie lumea, fiindcă e o specialitate grea, cu mari responsabilități și care cere dedicație. Avem puține paturi, dar greutăți similare întâmpină și SUA, marea putere, și acest lucru mă surprinde foarte mult”, a mai spus vicepreședintele Academiei Române.

Arma biologică, inamicul nevăzut

În comparaţie  cu celelalte arme, cea biologică se caracterizează prin:

– dificultatea stabilirii cu promptitudine a utilizării ei de către inamic;

– existenţa unui interval de timp valabil între momentul atacului şi apariţia primelor semne specifice asupra organismelor supuse unui atac;

posibilitatea ca efectele atacului biologic să determine cazuri secundare şi astfel să apară epidemii extinse;

– lipsa efectelor distructive asupra construcţiilor şi altor bunuri materiale; simplitatea şi costurile relativ mici de producere, cercetare, stocare şi diseminare a agenţilor patogeni utilizaţi în scopuri agresive;

efectul psihologic negativ declanşabil în populaţia atacată.

Din aceste motive, spun specialiștii, înţelegerea ameninţării reprezentate de bioterorism este un fapt de importanţă esenţială în realizarea unor procedee adecvate de prevenire, cât şi de măsuri de contracarare eficientă a efectelor unui atac bioterorist.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.