Coronavirusul a ajuns în România! Primul caz, înregistrat la Gorj

coronavirus

Inevitabilul s-a produs, iar România se confruntă cu primul caz de infectare cu coronavirus. În ciuda măsurile pe care autoritățile spun că le-au luat pentru izolarea bolnavului, este foarte posibil ca în zilele următoare să mai fie raportate și alte cazuri.

Un bărbat de 25 de ani din județul Gorj este primul caz de infectare cu coronavirus din România. Acesta lucra la un restaurant al italianului care a fost iniţial diagnosticat la întoarcerea din România. Tânărul, din comuna Prigoria, locuia cu părinții și bunicii.

O ambulanță special pregătită l-a transportat aseară pe tânăr la Institutul „Matei Balș”, unde a început deja tratamentul de specialitate.

„A intrat în schema de tratament și sperăm să avem rezultate bune. Pacientul este în stare bună, nu manifestă simptome și nu trebuie să ne alarmăm. Mai avem în lucru 33 de teste și vă vom comunica rezultatele imediat ce va fi posibil. A fost la vânătoare cu italianul, a avut contact direct”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Cazul a fost descoperit luni, dar a fost făcut public abia miercuri seara, după ce testele de laborator au confirmat prezența coronavirus. În ultimele două zile, tânărul a stat izolat în locuința sa.

CITEȘTE ȘI: Cum ne comportăm față de coronavirus. Cele 10 reguli de aur ale protecției antivirale

Raed Arafat: „Persoana diagnosticată miercuri seară a fost de două zile în izolare la domiciliu. S-a micșorat probabilitatea să transmită mai mult. Din familie mai sunt câteva persoane care nu au fost depistate pozitiv cu coronavirus”.

Testele de coronavirus la ceilalți membri ai familiei au ieșit negative

În casă se află alte șapte persoane, care au fost testate pentru coronavirus, rezultatul fiind negativ.

Familia tânărului a fost plasată în carantinată și păzită zi și noapte de jandarmi, pentru ca nimeni să nu mai intre în contact cu rudele bolnavului.

„Vor intra în contact doar cu persoane foarte bine protejate. Ei rămân acasă, e mai confortabil decât într-un centru de carantină. Nu sunt copii acolo, dar sunt persoane în vârstă. S-a instituit pază ca să se evite intrarea vecinilor curioși în contact cu persoane potențial infectate. După 14 zile vor fi testați din nou. Dacă apar simptome, atunci se testează și dacă este pozitivă va fi testată la spital”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, directorul Departamentului pentru Situații de Urgență.

Anchetă la Prigoria

coronavirus
FOTO Știrile Pro TV

Este foarte posibil ca în zilele următoare să mai apară cazuri de infectare, prioritatea autorităților fiind să ajungă la toți cei cu care tânărul din Gorj a intrat în contact, în ultimele zile. Există însă și o parte bună, care va ușura misiunea autorităților. Comunitatea din care privine tânărul infectat este una relativ izolată, Prigoria fiind un sat de munte cu case răsfirate. În astfel de comunități, oamenii nu intră în contact unii cu alții foarte des, așa cum se întâmplă în localitățile compacte.

„Se face o anchetă epidemiologică amănunțită pentru a vedea cu cine a mai intrat în contact persoana care a fost diagnosticată cu coronavirus. Persoana a intrat în contact direct cu italianul în vârstă de 71 de ani. Mai sunt 33 de testări în lucru, persoane din apropierea cazului, iar mâine se vor afla rezultatele. Ca parte pozitivă, avem identificat pacientul zero, pacientul italian și de 2-3 zile testăm toți contacții lui și de abia am identificat unul pozitiv. De asemenea, alt aspect pozitiv e că e într-un mediul rural, deci nu e dintr-o zonă urbană foarte populată”, a declarat ministrul Victor Costache.

Un italian de 71 de ani, sursa infecției cu coronavirus

Italianul care a adus coronavirus în România a intrat în țară pe 18 februarie, adus de la Bologna, împreună cu fiul lui de 10 ani, de un avion care a aterizat pe Aeroportul Internațional din Craiova.

La bord, pe lângă echipajul aeronavei se aflau peste 20 de pasageri. Toți urmează să fie testați acum de autoritățile medicale.

De la aeroport, italianul a mers la o firmă de închirieri auto din Craiova. A preluat o mașină și s-a îndreptat spre localitatea Bâlteni, din Gorj, unde și-a lăsat fiul la socrii.

După ce a lăsat copilul la rude, italianul a ajuns în Târgu Jiu, unde are un apartament. Autoritățile au stabilit că bărbatul s-a cazat acolo pe 19 februarie. În aceeași zi a mers în Drăguțești, Gorj, la Primărie, ca să își achite impozitele pentru niște proprietăți. Era însoțit de un român și de un alt cetățean italian.

Între 20 și 21 februarie, bărbatul infectat cu coronavirus a avut mai multe întâlniri de afaceri, cele mai multe în Târgu Jiu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.