Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca vor avea statuie în Sectorul 5

Un ansamblu statuar „Monica Lovinescu și Virgil Ierunca” va fi fi amplasat în Sectorul 5 la intersecţia străzilor Dimitrie Drăghiescu şi Dr. Petre Herescu, printr-o donaţie a Fundaţiei Humanitas Aqua Forte.

Consiliul General al Capitalei a aprobat, vineri, 28 iulie 2023, un proiect în acest sens, acceptând oferta de donaţie din partea Fundaţiei Humanitas Aqua Forte, care se obligă să suporte toate costurile legate de realizarea şi amplasarea obiectivului.

Citește și Monumentul Eroilor Patriei, inaugurat sub ocupația sovietică. La pas prin Sectorul 5

Ansamblul statuar este în curs de realizare de către artistul Virgil Scripcariu şi are o valoare de 359.265 lei. Proiectul de hotărâre a fost elaborat la propunerea consilierului general USR Nicorel Nicorescu.

„Ei au vorbit în locul nostru”

Gabriel Liiceanu, reprezentant al Fundaţiei Humanitas Aqua Forte, a pledat, în cadrul şedinţei CGMB, pentru adoptarea proiectului, subliniind că Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca au fost repere ale societăţii româneşti în cea de-a doua parte a secolului XX.

„În timp ce, sub comunism, poporul român nu cunoştea libertatea cuvântului, întrucât gurile noastre erau absolut zăvorâte, ei au vorbit în locul nostru, făcându-ne să putem respira în epoca totalitarismului oxigenul adevărului. Asta a însemnat enorm, pentru că timp de 30 de ani, milioane de români au putut să înţeleagă ce se întâmplă cu ei, să îşi păstreze speranţele, să ştie încă ce înseamnă a rosti adevărul, fără nicio cenzură. Aceşti oameni au însemnat enorm pentru România”, a spus el.

Conform memoriului tehnic administrativ, în prezent, în zona propusă pentru amplasarea ansamblului exista o gradină publică de dimensiuni mici, în suprafaţă de 260 mp, mărginită de un spaţiu de circulaţie pietonală cu lăţimea de un metru şi o suprafaţă de 120 mp. Scuarul este delimitat de carosabilul rezervat circulaţiei vehiculelor rutiere în lăţime de aproximativ cinci metri, al cărui traseu actual se va păstra.

Cea mai importantă voce a exilului

Potrivit raportului de specialitate, prin acest demers se urmăreşte cinstirea memoriei Monicăi Lovinescu, cea mai importantă voce feminină a exilului românesc, şi a soţului acesteia, scriitorul Virgil Ierunca.

Anul acesta se marchează 100 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu. Încă din perioada tinereţii, ea a publicat pagini literare sau cronică dramatică în cele mai importante reviste culturale ale vremii. În anul 1947, a obţinut o bursă a statului francez şi a plecat la Paris.

După anul 1990, cărţile Monicăi Lovinescu au fost publicate la Editura Humanitas, în principal cronicile literare citite la radio. Monica Lovinescu a scris primul roman distopic din literatura română.

Virgil Ierunca a fost critic literar, publicist şi poet. A debutat în ziaristică la ziarul „Timpul”. Între anil 1940 şi 1944 a colaborat la principalele reviste literare şi la săptămânalul „Vremea”. El a plecat, de asemenea, în Franţa, în 1947, cu o bursă din partea Guvernului de la Paris. Pentru activitatea sa democrată şi anticomunistă a fost distins cu medalia „Iuliu Maniu”, iar pentru cea literară cu Diploma de Onoare a Academiei Romano-Americane de Artă şi Ştiinţă, în 1987.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.