Mai mulţi miniştrii merg la Bruxelles: Suntem pe punctul de a pierde o sumă uriaşă din PNRR

candidații PSD la europarlamentare alegeri europarlamentare 2019

Guvernul pregătește OUG privind măsurile fiscale și reducerea cheltuielilor bugetare, dar înainte de a pune proiectul în transparență decizională miniștrii vor merge la Bruxelles, după data de 21 august.

CITEŞTE ŞI: Guvernul a modificat OUG-ul austerităţii: Cum vor fi afectaţi românii

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, vor discuta la Bruxelles pentru a obține aprobarea asupra măsurilor în așa fel încât PNRR-ul României să nu fie afectat.

Potrivit surselor guvernamentale, ministrul Finanţelor va discuta cu oficialii europeni şi legat de rectificarea bugetară pe care Executivul de la Bucureşti urmează să o aprobe în luna septembrie.

Sursele citate au menţionat că măsurile fiscale pe care Executivul urmează să le aprobe vizează, între altele, eliminarea unor facilităţi fiscale, respectiv a impozitului pe venit în domeniul IT peste 10.000 de lei şi a CASS-ului în construcţii, agricultură şi industria alimentară.

Alte măsuri analizate în Guvern vizează taxarea proprietăţilor de peste 500.000 de euro, dar şi a automobilelor scumpe de peste 75.000 de euro.

Măsuri de austeritate

O parte dintre aceste măsuri ar urma să fie aplicate de la 1 octombrie, iar celelalte de la 1 ianuarie 2024.

Boloş ar urma să mai prezinte un proiect de act normativ care vizează combaterea evaziunii fiscale.

Tot după 21 august, ministrul Muncii, Simona Bucura, se va deplasa şi ea la Bruxelles pentru a prezenta reprezentanţilor CE proiectul de lege privind pensiile speciale cu amendamentele formulate în acord cu decizia CCR şi stadiul reformei în domeniu, dar şi pentru discuţii referitoare la jalonul asumat privind alocarea unui procent de 9,4% din PIB pentru pensii.

Conform aceloraşi surse, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, va avea şi el întrevederi de lucru la Comisia Europeană unde va discuta teme legate de renegocierea PNRR, cum ar fi capitolul REPower EU, prin care ar urma ca România să primească 1,7 miliarde de euro în plus pe zona de energie, şi reducerea unor granturi de 2,1 miliarde de euro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.