VIDEO Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Plugușorul de Măstăcani

Plugușorul de Măstăcani
Plugușorul de Măstăcani

În satele din Moldova se păstrează vii tradițiile și obiceiurile de Anul Nou. Cete de tineri, însoțiți de bătrânii satului, merg din casă în casă să-i ureze pe localnici pentru a fi sănătoși, a avea noroc, bani și un an bun. Sorcova, Pluguşorul, Capra sau umblatul cu Ursul sunt doar câteva dintre cele mai frumoase obiceiuri.

În satul Măstăcani din județul Galați, tinerii merg la urat pe ulițe cu Plugul mare cu cai şi bice. Pluguşorul este însoţit de strigături, pocnete de bici şi sunete de clopoţei.

Acest obicei invocă prosperitatea şi belşugul pentru gospodăria celui care primeşte colindătorii. Se spune că cei care nu primesc cetele de colindători vor avea necazuri şi sărăcie în anul ce vine.

Plugușorul este „o colindă agrară cu elemente teatrale, avand ca subiect munca depusă pentru obținerea pâinii”.

Potrivit Wikipedia, urarea cu plugul sau cu buhaiul, Plugușorul cum i se spune în popor, este un străvechi obicei agrar, care se practică și azi, de obicei în Moldova. Ceata de urători formată din doi până la douăzeci de flăcăi sau bărbați însurați de curând, pleacă din casă în casă să ureze cu Plugușorul sau să “hăiască” cum se spune în Moldova

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.