Pestă porcină în județul Galați.Autoritățile vor să eutanasieze toți porcii dintr-un sat, de Bobotează

sursa foto: Google
sursa foto: Google

Virusul pestei porcine a fost confirmat într-o localitate din județul Galați, iar autoritățile au anunțat că vor merge luni, de Bobotează, să eutanasieze toți porcii din sat. Primarul comunei spune oamenii au tăiat majoritatea porcilor de Crăciun, iar ziua pentru acțiunea de ucidere a porcilor a fost prost aleasă deoarece distruge tradițiile locale.

Potrivit Prefecturii județului Galați, prezenţa virusului a fost confirmată de un laborator veterinar din Bacău în două gospodării situate în vestul localității Grivița. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galați s-a întrunit duminică şi a aprobat Planul de măsuri. Astfel, s-a decis eutanasierea preventivă a tuturor porcilor, iar echipele de veterinari vor ajunge astăzi în sat.

„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit astazi, 05.01.2020 şi a aprobat Planul de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în cele două gospodării din localitatea Grivița. Astfel, s-a decis eutanasierea preventivă a celor 474 de porci aflaţi în cele 174 de gospodării, distrugerea cadavrelor şi ecarisarea teritoriului, precum şi aplicarea măsurilor de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport. Pentru lichidarea rapidă a focarului, membrii comisiei de evaluare au fost convocați în data de 06.01.2020, ora 08.30, la sediul Primăriei comunei Grivița”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Galați.

Porci eutansiați de Bobotează. Ce spune primarul

Primarul comunei Grivița contrazice autoritățile și spune că localnicii au tăiat majoritatea porcilor de Crăciun. În plus, ziua pentru acțiunea de eutanasiere a fost prost aleasă deoarece distruge tradițiile locale.

Autoritățile au decis că, în această zonă, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepția cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără autorizare; animalele sunt suspuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari etc.

Reamintim că pesta porcină africană este o boală gravă, care nu afectează oamenii, dar este extrem de periculoasă pentru animale și se răspândește cu repeziciune.

CITESTE SI : Pesta porcină lovește din nou ferma de la Gropeni: 16.000 de porci, sacrificați

Vezi aici evoluția pestei porcine în tară.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.