Motivul pentru care Ion Iliescu s-ar putea trezi cu averea sechestrată

Potrivit rechizitoriului Revoluției întocmit de procurorii militari, procesul soților Elena și Nicolae Ceaușescu a fost regizat de mai mulți membri ai Consiliului Frontului Salvării Naționale, cu puțin înainte de execuție, Ceaușescu numindu-l pe Ion Iliescu ”spion sovietic”.

Trei ore și jumătate a strigăt ieri judecătorul în dosarul Mineriadei numele celor răniți și ale rudelor celor uciși în 13-15 iunie 1990.

După 28 de ani de la reprimarea violentă a manifestațiilor din Piață Universității, procesul a ajuns abia la al doilea termen. Ieri, Tribunalul București a găzduit acest proces, într-o sală de festivități, după ce, la primul termen, Curtea Militară de Apel s-a dovedit neîncăpătoare pentru părți și volumele dosarului. Victimele au cerut sechestru pe averile lui Ion Iliescu, Petre Român și ale celorlalți doisprezece inculpați.

Sute de oameni au venit ieri la Tribunalul București, la al doilea termen în procesul care va decide pedepse pentru vinovații de rănirea a 1.388 de persoane și moartea a patru civili.

Conform legii, orice proces începe cu apelul părților. În dosarul Mineriadei sunt implicate 1.400 de persoane, fie că vorbim despre inculpați, fie că vorbim despre părți vătămate. Această procedura a durat mai bine de 3 ore și jumătate, anunța Digi24.

Miron Cozma a fost singurul acuzat care a venit astăla proces. Procurorii spun că în vară lui ’90, el a condus la București ortăcii din Valea Jiului. Minerii au vandalizat sediile partidelor politice care încercau să insufle aerul democrației în România și au snopit în bătaie pe oricine le-a ieșit în cale. Fostul lor lider pretinde că este victimă Justiției și că oamenii legii nu ar caută dreptatea, ci să protejeze politicieni importanți.

Cosma, prezent

„La modul în care se desfășoară procesul, cred că este o intenție a celor din justiție că acest proces să dureze cel puțin 20 de ani sau poate până moare Iliescu”, a spus Miron Cosma.

La fel că Miron Cozma, Ion Iliescu este acuzat de crime împotrivă umanității. El i-ar fi chemat la București pe minerii care în trei zile au devastat orașul.

Victimele mineriadei cer judecătorilor să nu mai lungească procesul și vor mai mult de la vinovați, nu doar să ajungă la închisoare. Ele nu vor doar că procesul să merga repede, ci și garanții care să le acopere suferința.

Alături de Ion Iliescu și Miron Cosma, alte 12 persoane-printre care fostul premier Petre Român și fostul șef al Serviciului Român de Informații, Virgil Magureanu-sunt puse sub acuzare în acest dosar.

Anchetă, deschisă imediat după reprimarea violentă a manifestațiilor din Piață Universității, a fost clasat după 20 de ani de investigații. Victimele au contestat decizia procurorilor și, după procese lungi la curtea europeană a drepturilor omului au obținut redeschiderea cazului acum trei ani.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.