Criza COVID-19. Centrele de Transfuzie, apel către români să doneze sânge

Centrele de Transfuzie Sanguină din țară fac apel către români să vină să doneze sânge, după ce numărul donatorilor a scăzut dramatic, din cauza epidemiei COVID-19. Este nevoie în special de grupele de sânge. A- (negativ), B+(pozitiv), AB+(pozitiv ).

Ai donat sânge în ultimele 6 luni (și au trecut cel puțin 8 săptămâni de la ultima donare)? Hai să donezi și să salvezi două vieți!”, este apelul lansat de Centrul de Transfuzie Sanguină din București.

Din cauza epidemiei de coronavirus, numărul donatorilor a scăzut dramatic. Medicii atrag, însă, atenția că virusul COVOD-19 nu se transmite prin sânge, iar donarea este sigură, atât pentru donatori, cât și pentru cei la care ajunge sângele.

Și reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Iași dau asigurări că donarea de sânge este lipsită de riscuri.

„Donarea de sânge este un act medical lipsit de riscuri, dacă eşti sănătos şi pregătit psihologic.În timpul donării nu există nici  un risc de contaminare, deoarece materialele folosite sunt de unică întrebuinţare, sterile, de cea mai bună calitate, fiecare pungă de recoltare având ac propriu, ambalajul deschizându-se în faţa donatorului”, ai anunțat reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Iași.

Criză de sânge și la Galați

Centrul de Transfuzie Sanguină din Galați are nevoie urgentă de grupele de sânge. A- (negativ), B+(pozitiv), AB+(pozitiv ). „Având în vedere deficitul de sânge înregistrat în ultima perioadă, raportat la cererea zilnică a unităților sanitare, facem cunoscut faptul că în acest moment, C.R.T.S. Galați se confruntă cu o lipsă acută a grupelor de sânge. A- (negativ), B+(pozitiv), AB+(pozitiv ) astfel încât transmitem un apel către persoanele care posedă aceste grupe de sânge, să se prezinte la sediul nostru, situat în str. Regiment 11 Siret, nr. 48A și să doneze voluntar, întrucât o pungă de sânge face diferența între viată și moarte”, a anunțat conducerea Centrului de Transfuzii Galați.

sursa foto: Centrul de Transfuzie Iași

Donarea de sânge în România este voluntară si neremunerată

  • Prin HGR nr. 1364 / 2006, donatorul de sânge beneficiază de o zi liberă (în ziua donării). Bonurile valorice pe care le primeşte fiecare donator reprezintă o compensare biologică a sângelui pierdut prin donare.
  • Este recomandat ca înainte de prezentarea la centrul de donare să se ia un mic dejun uşor, fără alimente grase, să se consume lichide (ceai, sucuri de fructe). Nu se fumează înainte de donare.
  • Donarea de sânge durează câteva minute, în funcţie de calitatea venei aleasă pentru puncţionare. Se recoltează 420 – 450 ml de sânge (reprezintă o cantitate mică, faţă de volumul sanguin circulant de 5 litri). În cazul aferezei, durata procedurii este stabilită de comun acord cu donatorul (30-90 minute). Cantitatea recoltată prin procedura de afereza trombocitara este de 150 – 200 ml.
  • Donatorul primeşte bonurile valorice şi o zi libera pentru ziua respectivă, păstrându-şi drepturile materiale cuvenite din partea angajatorului.
  • Se recomandă evitarea efortului fizic şi consumul de alcool după donare. Se va suplimenta consumul de lichide timp de 2-3 zile după donare, iar regimul alimentar va fi bogat în proteine animale (ouă, carne).

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.