Zelenski, în România săptămâna viitoare

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat în vizită în România pe 10 octombrie, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Vizita nu va putea fi confirmată oficial până în ultimul moment, dat fiind că războiul poate schimba oricând planurile șefului statului ucrainean.

CITEŞTE ŞI: Mesajul lui Klaus Iohannis pentru Volodimir Zelenski de Ziua Independenței Ucrainei

Aceasta ar fi prima vizită a președintelui ucrainean în România de la începerea invaziei ruse în Ucraina.

Zelenski ar veni la București pe fondul sprijinului constant al României pentru Kiev în criza cerealelor. Dacă Polonia, Ungaria și Slovacia au adoptat poziții dure față de importul de cereale din Ucraina, Bucureștiul a negociat constant cu Kievul și a găsit o soluție de compromis.

Președinții Zelenski și Iohannis s-au întâlnit și pe 20 septembrie la New York, cu ocazia unei reuniuni ONU.

Cei doi șefi de stat au avut o întâlnire și la 1 iunie, când au semnat o Declarație comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei. În acea declarație, președintele Iohannis menționa că „România va susține Ucraina atât timp cât va fi necesar. Va continua să ofere susținere multidimensională pentru Ucraina și să solicite consolidarea susținerii și asistenței internaționale pentru Ucraina. România va susține Ucraina în reconstrucția și redresarea post-conflict în vederea asigurării unui stat stabil, sigur și rezilient”.

România sprijină Ucraina

România sprijină oficial Ucraina atât în încercarea de a adera la Uniunea Europeană, cât și la NATO.

Guvernul de la Kiev a acceptat toate cererile Bucureștiului în ceea ce privește reglementarea exportului de cereale și oleaginoase ucrainene pe teritoriul României. Ucraina a fost de acord că Romania poate importa cereale doar pe bază de licență. Asta înseamnă că, până nu există un astfel de mecanism de licențiere, România nu va importa cereale ucrainene.

De asemenea, produsele cerealiere importate din Ucraina, după licențierea exporturilor, vor trebui să fie folosite exclusiv pentru hrana animalelor sau ca materie primă pentru producerea de produse finite, au precizat sursele citate.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.