Zelenski ar fi cerut anularea plenului: Am mari dubii că preşedintele unui stat care este în conflict de doi ani cu Putin, se poate speria de Şoşoacă

zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi trebuit să susțină un discurs, marți după-amiază, în plenul reunit al Parlamentului român și surse politice susțin că în decizie a cântărit major opinia Administrației Prezidențiale.

CITEŞTE ŞI: Şoşoacă s-a dezlănţuit în Parlament la adresa lui Zelenski: E bine că după ce i-am promis că nu îi dau bătaie a avut curaj să vină!

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite marţi, au decis anularea şedinţei comune a Parlamentului consacrată mesajului preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, programată, conform unei decizii anterioar, pentru marţi, la ora 17.00.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat că nu cunoaşte motivul pentru care „staff-ul domnului Zelenski” a cerut anularea evenimentului.

„Am mari dubii că preşedintele Zelenski, preşedintele unui stat care este în conflict de doi ani cu Rusia, deci cu Putin, se poate speria de Şoşoacă sau de alţi extremişti. Nu Camera Deputaţilor, Parlamentul României a stabilit că vine sau nu vine preşedintele Zelenski. (…) Cu siguranţă, din punctul meu de vedere nu ar fi trebuit oprită o astfel de vizită din cauza unor extremişti şi nu cred că acesta este motivul. Preşedintele Zelenski este în conflict cu Putin, nu se poate speria de „săgeţile” lui Putin”, a adăugat acesta.

Varianta neoficială

Surse politice consultate de ȘTIRIPESURSE.RO au explicat că decizia a fost luată în urma unei consultări a delegației ucrainene cu Administrația Prezidențială.

Conform surselor citate, vizita lui Zelenski în România ar fi fost coordonată de Cotroceni și că șeful statului dorea inițial ca liderul ucrainean să susțină un discurs în Parlament, așa cum Zelenski s-a adresat în Parlamentele mai multor democrații occidentale.

Însă după apariția unor informații legate de un protest pregătit de senatoarea Diana Șoșoacă, Cotroceniul ar fi recomandat staff-ului lui Zelenski să nu mai țină discursul din Parlament pentru că nu se poate interzice participarea anumitor membri cunoscuți ca fiind extrem de vocali și critici la adresa lui Zelenski.

În afara Dianei Șoșoacă, era de așteptat ca și George Simion să își manifeste opinii critice la adresa lui Zelenski și a Ucrainei. De exemplu, cei doi au criticat în repetate rânduri modul în care etnicii români sunt tratați în Ucraina, însă nemulțumirile nu s-au oprit aici. În joc ar fi urmat să intre, cel mai probabil, cel puțin 2-3 alți parlamentari AUR și neafiliați.

Alte surse spun că rolul Cotroceniului a fost și mai mare, anume că Iohannis a fost cel care a luat decizia anulării discursului.

Principala temere, conform surselor citate, a fost că în presa internațională ar fi ajuns imagini din Parlamentul României cu Zelenski întrerupt în timpul discursului, huiduit, chiar înjurat, imagini care ar fi adus deservicii atât imaginii României cât și efortului de solidaritate cu Ucraina.

Explicațiile oficiale

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat marți care este motivul pentru care discursul liderului de la Kiev în Parlament a fost anulat, şeful statului precizând: „Agenda preşedintelui Zelenski a fost negociată între cele două delegaţii şi comunicată public. Atât pot să spun la asta”.

Zelenski, aflat lângă Iohannis, a intervenit: „”Cred că înţelegeţi că nu am o problemă cu discursurile, în orice ţară, cu tot respectul meu. Desigur am venit să vizitez românii şi să vorbesc chestiuni strategice cu preşedintele Iohannis. De asemenea, să mă întâlnesc cu premierul şi cu şefii celor două Camere, dar nu am pregătit niciun discurs, cu tot respectul. Nu sunt pregătit să o fac. Dar data viitoare, vă asigur că voi veni şi voi susţine un discurs cu toată plăcerea”, a replicat Zelenski.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.